ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 2 Ιουλιου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Βιβλιοφάγος

28 Δεκεμβριου 2021
«Γυναικεία υπόθεση»

«Γυναικεία υπόθεση»

Των Κλαίρης Θεοδώρου, Λένας Μαντά

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 18,80 ευρώ

«Είναι υψηλό το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν τα φαντάσματα. Κι αυτό ακριβώς είμαι πλέον εγώ. Ένα φάντασμα, ένα στοιχειό. Με τη δική μου θέληση, με τον δικό μου τρόπο. Ένα φάντασμα που κινείται αθόρυβα ανάμεσα στον κόσμο. Κι εκείνοι; Εκείνοι με κοιτάζουν, αλλά δε με βλέπουν. Με ακούνε αλλά δε με αφουγκράζονται. Με συναναστρέφονται, αλλά δε με ξέρουν...».
Ένας κατά συρροήν δολοφόνος σκοτώνει γυναίκες στο παρόν αντιγράφοντας γυναικοκτονίες του παρελθόντος που παρέμειναν ατιμώρητες. Στην άψογα σκηνοθετημένη σκηνή του εγκλήματος, ο δολοφόνος αφήνει «δωράκια» για την αστυνομία: έξτρα στοιχεία, με τα οποία μπορούν να συλληφθούν πλέον οι ένοχοι του παρελθόντος. Όλα τα θύματα φορούν ένα κόσμημα πανομοιότυπο με αυτό που έχει η υπαστυνόμος Νόρα Δενδρινού πάντα στον λαιμό της: ένα καλλιγραφικό κεφαλαίο «Ν» κλεισμένο σ' ένα σπιτάκι. Η πρό(σ)κληση του δολοφόνου προς εκείνη είναι σαφής. Το παιχνίδι αρχίζει. Μαζί της, ο υπαστυνόμος Νικόλας Παναγιωτίδης και η ιδιωτική ερευνήτρια Ελπινίκη Ντόκα. Οι τρεις τους εγκλωβισμένοι σε μια αρένα θανάτου.
Μπορεί το παρόν να ξεκλειδώσει το παρελθόν;

Μπορεί η εκδίκηση να σημάνει δικαίωση;

Διότι κάποιες φορές «το παρελθόν δεν έχει έρθει ακόμη και το μέλλον δεν είναι όπως παλιά...

 

«Οι αχώριστες»

Της Σιμόν Ντε Μπουβουάρ

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 13,30 ευρώ

Όταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν εννέα χρονών και πήγαινε στο καθολικό σχολείο «Αντελίν Ντεζίρ», γνώρισε την Ελιζαμπέτ Λακουάν, την επονομαζόμενη Ζαζά, ένα κορίτσι που τράβηξε αμέσως την προσοχή της.

Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια φιλία που, από την πλευρά τής μετέπειτα μεγάλης Γαλλίδας συγγραφέως, θα έχει και τη χροιά της πρώιμης, μη συνειδητοποιημένης, ερωτικής επιθυμίας.

Στο πρόσωπο της Ζαζά η Ντε Μποβουάρ θα ανακαλύψει όλα τα στοιχεία που θα ποθήσει να έχει η ίδια αργότερα στη ζωή της: τόλμη, ανεξαρτησία, περιέργεια, δημιουργική ανησυχία. Έτσι, αυτή η επιρροή θα αποδειχθεί καθοριστική για την κατοπινή της προσωπικότητα.
Ωστόσο, οι Αχώριστες κρύβουν μια τραγωδία: η Ζαζά πεθαίνει αναπάντεχα. Μια καταστροφή που θα στοιχειώσει διά παντός την Ντε Μποβουάρ.
H Ντε Μποβουάρ είναι βέβαιη ότι η Ζαζά δεν πέθανε από ιογενή εγκεφαλίτιδα, όπως το ήθελαν οι γιατροί. Δολοφονήθηκε· ο θάνατός της ήταν ένα «πνευματοκρατικό έγκλημα».

Πιο σύγχρονο από ποτέ, το κλασικό αυτό μυθιστόρημα έχει μια ιδιαίτερη δύναμη και γοητεία. Όπως έλεγε και η ίδια η Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Κι αν, απόψε, τα μάτια μου είναι δακρυσμένα είναι άραγε γιατί εσείς έχετε πεθάνει ή γιατί εγώ ζω; [...] ξέρω ότι δεν είστε πια πουθενά και, ακριβώς, μέσα από ένα λογοτεχνικό τέχνασμα σας μιλώ εδώ».

 

«Ο γάτος που έσωζε βιβλία»

Του Sosuke Natsukawa

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ο παππούς μου έλεγε κάθε τρεις και λίγο: Τα βιβλία διαθέτουν τρομερή δύναμη. Αλλά ποια είναι αυτή η δύναμη στ' αλήθεια;
Το μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του με τις τεράστιες στοίβες από βιβλία που φτάνουν ως το ταβάνι είναι το ιδανικό καταφύγιο για τον εσωστρεφή έφηβο Ριντάρο Νατσούκι. Εκεί περνά ευτυχισμένες στιγμές διαβάζοντας ό,τι του αρέσει.

Όμως, ο παππούς πεθαίνει ένα βράδυ στον ύπνο του και ο Ριντάρο απομένει συντετριμμένος και μόνος. Το παλαιοβιβλιοπωλείο όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να κλείσει. Τότε κάνει την εμφάνισή του ο Τίγρης, ένας μυστήριος τιγρέ γάτος που μιλάει και έχει μια αποστολή: να σώζει βιβλία. Χρειάζεται ωστόσο τη συνδρομή ενός αληθινού βιβλιόφιλου για να την πραγματοποιήσει, και έτσι ζητά από τον Ριντάρο να τον βοηθήσει.

Το παράξενο αυτό ζευγάρι, το αγόρι και ο γάτος, θα ζήσει τρεις μαγικές περιπέτειες ελευθερώνοντας τα βιβλία από ανθρώπους που τα φυλακίζουν, τα κακομεταχειρίζονται ή προδίδουν το πνεύμα τους.
Την τελευταία διάσωση, όμως, στην απίθανη διαδρομή τους, η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, ο Ριντάρο θα πρέπει να την αναλάβει μόνος του...

 

=  = === = = =  = =

 

Ημερολόγια

Ημερολόγιο Καστανιώτη 2022

«Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ»

Εκδόσεις «Καστανιώτη»

Τιμή: 10,00 ευρώ

Το ημερολόγιο που κρατάς στα χέρια σου δημιουργήθηκε για να εντάξεις την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητά σου, να αντλήσεις ικανοποίηση από όσα έχεις και είσαι, να αποκτήσεις ένα φίλτρο μέσα από το οποίο θα δίνεις νέο νόημα στις εμπειρίες σου. Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η ευγνωμοσύνη μπορεί να φανεί πολύτιμη, να γίνει ένα θετικό πρίσμα, μια στάση ζωής.

Ως άνθρωποι που επιθυμούμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε κάτι, έστω και πολύ μικρό, ώστε να νιώθουμε καλά, ανοίγοντας μέσα μας ένα παράθυρο για να μπει το φως κάθε μία μέρα του χρόνου.

Γιατί το πώς περνούμε την κάθε μέρα μας είναι το πώς περνούμε τη ζωή μας όλη.

 

Ημερολόγιο Πατάκης 2022

«Μέρες Ελευθερίας» 12*17 Ημερήσιο

Της Παντελή Σμαρούλας

Εκδόσεις «Πατάκη»

Τιμή: 11,90 ευρώ

Ελευθερία είναι:

- να μπορείς να σκεφτείς έξω απ' το κουτί,

- να μπορείς να τολμήσεις,

- να μπορείς να δοκιμάσεις,

- να μπορείς να αλλάξεις γνώμη,

- να μπορείς να δείξεις σεβασμό στα όνειρά σου,

- να μπορείς να εμπιστευτείς,

- να μπορείς να συγχωρέσεις,

- να μπορείς να δώσεις δεύτερη ευκαιρία,

- να μπορείς να πεις θέλω,

- να μπορείς να πεις δε θέλω,

- να μπορείς να είσαι, χωρίς να πρέπει να είσαι κάπως!

 

Ημερολόγιο Πατάκης 2022

«Μικρασία Χαίρε» - Εβδομαδιαίο (δεμένο)

Του Κώστα Σταμάτη

Εκδόσεις «Πατάκη»

Τιμή: 11,90 ευρώ

Μαρτυρίες, μνήμες, οδοιπορικά, χρονικά, ποίηση, πεζογραφία, σπαράγματα που προσπαθούν να καταγράψουν, να περιγράψουν, να διασώσουν, την αλήθεια, τη ζωή, τις ιστορίες... Το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022 είναι αφιερωμένο στο 1922 και στη Μικρασιατική Καταστροφή και αποτελεί το εικοστό πέμπτο, και τελευταίο, λογοτεχνικό ημερολόγιο που συνέλαβε και σχεδίασε ο Κώστας Σταμάτης (1956-2021)

 

Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2022

«Οι κυράδες της Μικράς Ασίας»

Της Σάρας Φαφούτη

Εκδόσεις «Μύρτος»

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος», αφιερωμένο στις Κυράδες της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, στις γυναίκες εκείνες που μας δίδαξαν την αγάπη για τη ζωή, μοιράστηκαν τα μυστικά τους και αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας μέχρι και σήμερα. Ένας ακούραστος συνταξιδιώτης που θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν, θα μας συγκινήσει και θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο δώρο για τη νέα χρονιά. Οι Κυράδες της Μικράς Ασίας ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου Καλοτυχίας 2022, με εικόνες από το παρελθόν που δεν χάθηκαν γιατί η λεβεντιά της ψυχής τους άφησε τα χνάρια τους παντού. Ήταν γυναίκες με πάθος, δύναμη και αξιοπρέπεια, γυναίκες άξιες, γενναιόδωρες, γαλαντόμες, κομψές και κιμπάρισσες, αρχόντισσες, ξεχωριστές. Δίδαξαν παραμύθια, τραγούδια, χορούς, γιατροσόφια, γλυκομαγειρέματα και υπερασπίστηκαν με σθένος τις αξίες τους. Μας γοήτευσαν με την αυθεντικότητά τους, την αγάπη και την περηφάνια που είχαν για τον τόπο και τις ρίζες τους.

 

Ημερολόγιο Ευτυχίας

Εκδόσεις «Η τέχνη της ζωής»

Τιμή: 26,97 ευρώ

Δημιουργικές ασχολίες για να χαίρεστε κάθε σας μέρα.

Το να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για όσα μας κάνουν ευτυχισμένους έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στην υγεία και μας βοηθάει να νιώθουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα, να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες και να χτίζουμε σχέσεις με γερές βάσεις.

Γεμάτο με πρακτικές ασκήσεις και χρήσιμες συμβουλές, με πολύχρωμα σχέδια και ρήσεις σοφών ανθρώπων που θα σας εμπνεύσουν και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας, αυτό το υπέροχα εικονογραφημένο ημερολόγιο, από τις Εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής, θα σας ενθαρρύνει να αναλογιστείτε τις στιγμές και τις εμπειρίες που σας φέρνουν χαρά και θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε την ευτυχία σας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

 

«Προς τη λίμνη»

Του Βάγκνερ Γιάνα

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 17,39 ευρώ

Αντιετωπίζοντας το τέλος του πολιτισού, όταν ξεσπά ια τροακτική επιδηία, ια οάδα ανθρώπων ρισκάρει τη ζωή, την αγάπη και την ανθρωπιά της σε έναν βάναυσο αγώνα για επιβίωση.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύα, τα χρήατα έχουν χάσει την αξία τους, το χάος και η ανοία κυριαρχούν παντού, συορίες λυαίνονται τα πάντα, τα έσα ενηέρωσης πανικοβάλλονται.

Όσοι δεν έχουν ακόη ολυνθεί αγωνίζονται απεγνωσένα να βρουν τρόφια και καύσια. Η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα. Όλες οι είσοδοι είναι κλειστές.

Φεύγοντας ακριά, ο Σεργκέι, αζί ε τη σύντροφό του, τον γιο της, τον δικό του γιο, την πρώην σύζυγό του, τον πατέρα του και τους γείτονές τους πηγαίνουν προς τη λίνη. Εκεί, σε ένα ικρό έρηο νησί, θα προσπαθήσουν να κρυφτούν σε ένα καταφύγιο για να γλιτώσουν από την απειλή όλυνσης.

Με φόντο ια τροερή παγκόσια καταστροφή, εξελίσσεται ένα σκληρό οικογενειακό δράα. Άνθρωποι που κανονικά δε θα βρίσκονταν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη πρέπει τώρα να ενωθούν για να ξεφύγουν από την εντεινόενη επιδηία. Στον δρόο θα αντιετωπίσουν διάφορους κινδύνους και θα άθουν όχι όνο να επιβιώνουν, αλλά και να συγχωρούν.

Πού πηγαίναε; Γιατί πηγαίναε; Ήταν σωστή αυτή η απόφαση που είχαν πάρει άλλοι για ένα; Είχα κάνει το σωστό όταν συναίνεσα χωρίς να πω λέξη; Όταν εγκατέλειψα χωρίς να διααρτυρηθώ το οναδικό έρος όπου πορούσα να νιώσω ασφαλής, ενώ όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω ου ετοίαζαν δείπνο, έβλεπαν τις ειδήσεις, έκοβαν ξύλα και περίεναν να περάσει η επιδηία, σίγουροι ότι θα τέλειωνε σύντοα; Η δική ου πραγατικότητα το βιαστικό πακετάρισα, οι πυροβολισοί, ένα νεκρό σκυλί, ια αφήγηση για ια πόλη που πέθαινε χωριζόταν από τη δική τους ε ένα αδιαπέραστο παραπέτασα: Μπορούσα να τους δω έσα απ' αυτό, αλλά δεν πορούσα να τους αγγίξω, δεν πορούσα να είνω αζί τους, απλώς περνούσα από προστά τους, ε τον γιο ου να κάθεται πίσω ου, και το όνο που αισθανόουν ήταν αβάσταχτη οναξιά.

 

«Καλύτερα να σ' έλεγαν Λισσάβω»

Της Σοφίας Δημοπούλου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Ρουμλούκι Ημαθίας, 1911. Τότε ξεκινά η ιστορία του Νάσιου και της Λισσάβως.

Ο Νάσιος και η Λισσάβω μεγαλώνουν στο Νησί, ένα χωριό του Ρουμλουκιού, του Ρωμιότοπου της Ημαθίας, κοντά στη λίμνη των Γιαννιτσών. Η ιστορία τους ξεκινά το 1911, όταν ακόμα ο τόπος τους είναι υπόδουλος στους Τούρκους.

Τα δυο παιδιά θα ζήσουν μαζί τη μετάβαση από την Τουρκοκρατία στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά οι κρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις και ένας κυκεώνας γεγονότων σύντομα θα τους χωρίσουν. Όμως ο έρωτας φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι: Ούτε η ξενιτιά, ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι προσωπικοί λαβύρινθοι, ούτε ακόμα κι αυτή η φυλακή δεν καταφέρνουν να σταματήσουν την επιθυμία και το όνειρο. Κι όταν τα χρόνια περνούν κι η Λισσάβω γίνεται Λίζα, ο Νάσιος αντιλαμβάνεται πως όλα έχουν αλλάξει τόποι, ιδέες, πολιτική, ήθη, χαρακτήρες. Και με όλα τα μυστικά που τον βαραίνουν, το όνειρό του είναι να ενωθεί μαζί της, έστω και αργά.

Πώς θα καταφέρει να σταθεί, όμως, εμπρός της αγνός έπειτα από όσα τον έχουν στιγματίσει;

Πότε θα καταφέρει να αφομοιώσει μέσα του το μυστικό που μόνο εκείνος κατέχει;

 

«Ακολουθήστε τες ...»

Του Τ. Ρόμβου

Εκδόσεις «Opportuna 2021»

Τα χιλιάδες ερημονήσια του Αιγαίου δίνουν την ευκαιρία στο σημερινό ανθρωποειδές των μεγαλουπόλεων να συρθεί έξω από τον πρωτογονισμό της μεγάλης σπηλιάς, όπου ζει, και ξεπερνώντας τον τρόμο του να βρεθεί μόνος μες στη φύση και να ξαναγοητευτεί απ' αυτήν. Και τριγυρίζοντας κι αποθαυμάζοντας το τοπίο χίλιες δυο σκέψεις αρχίζουν να σπινθηρίζουν στο μυαλό, ενώ οι επιθυμίες και τα απραγματοποίητα όνειρα ζητούν την πραγμάτωσή τους...

Κατά κάποιο τρόπο, όλα φαίνονται να συγκλίνουν στο ότι ο παράδεισος με κατοίκους την Εύα και τον Αδάμ σ' ένα τέτοιο ερημονήσι έλαβε χώρα. Γιατί εδώ ξεδιπλώνεται ο μη τόπος, η ουτοπία...

Εάν, λοιπόν, αποφασίσουν να ταξιδέψουν εδώ εκείνες οι γυναίκες που είναι φτιαγμένες από την πάστα της προσφοράς και της δοτικότητας, θα τις ακολουθήσουν και οι άντρες. Γιατί αυτές οι ακατοίκητες βραχονησίδες ανήκουν σε όλα τα περαστικά πλάσματα που θέλουν να ξαποστάσουν, να περιεργαστούν και να ανακαλύψουν, να καταλάβουν, να κατανοήσουν πώς ξεκινάει η ζωή, μιας και όλα συνηγορούν στο ότι αυτές οι ακατοίκητες νησίδες ανήκουν στα φυτά, στα μεταναστευτικά πουλιά και σε όσους ελεύθερους κι απάτριδες θελήσουν να τις κατοικήσουν για λίγο ή για πάντα...

 

«Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της»

Του Λύο Καλοβυρνά

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

τιμΕκδόσεις «Gutenberg»

Τιμή: 23 ευρώ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής μελέτη του είδους της για την ομοφυλοφιλία στη χώρα μας. Αντλεί υλικό από δύο εξίσου σημαντικές δεξαμενές: Από τη μια, βασίζεται στις εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες γκέι αντρών και γυναικών, που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης για το πώς βιώνεται η ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα, και τις οποίες σταχυολόγησε ο συγγραφέας μέσα από την εργασία του ως ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος σχέσεων από το 2006. Σε αυτές συγκαταλέγονται και τα βιώματα του ίδιου του συγγραφέα ως γκέι άντρα, προσφέροντας μια επιπλέον βιωματική πτυχή. Επιπλέον, στηρίζεται σε πλούσιο όγκο επιστημονικών ερευνών και μελετών που έχει συγκεντρωθεί από τη δεκαετία του 1970 και εξής, χάρη στις οποίες έχουν καταρριφθεί πολλές αντι-επιστημονικές θεωρίες, μύθοι και ανυπόστατες δοξασίες για την ομοφυλοφιλία.

Τα θέματα που πραγματεύεται, πάντα με γλώσσα προσιτή στον κάθε αναγνώστη, είναι, μεταξύ άλλων, η ομοφοβία, το κατά πόσο γεννιόμαστε ή γινόμαστε γκέι, το αν αλλάζει ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το κάμινγκ άουτ, η θηλυπρέπεια και η αρρενωπότητα, το γκέι σεξ και οι σχέσεις των ελλήνων γκέι με τους γονείς, φιλοδοξώντας να αποτελέσει εργαλείο έμπνευσης τόσο για γκέι άντρες και γυναίκες που επεξεργάζονται τα τραύματα τα οποία τους έχει προκαλέσει η κοινωνία, όσο και γονείς που γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το παιδί τους είναι γκέι και θέλουν να κατανοήσουν τι αντιμετωπίζει. Απευθύνεται επίσης, σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένες πληροφορίες για τους γκέι θεραπευόμενούς τους, ώστε να τους συμπαρασταθούν πιο ολοκληρωμένα.

...................... .......................

 

«Ένας γάμος, ακάνθινο στεφάνι»

Από την Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς»

Η Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς», τύπωσε και κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο του π. Αθανασίου Γιουσμά, με τίτλο «Ένας γάμος, ακάνθινο στεφάνι». Μέσα στις 272 σελίδες ο συγγραφέας αφηγηματικά αναφέρεται στη δραματική ζωή της Αγίας Θωμαδος της εκ Λέσβου, προστάτιδας της συζυγίας. Τιμάται 15 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν από την Κοινότητα, σε σοβαρές εργασίες συντήρησης που απαραιτήτως θα πρέπει να γίνουν στο Ναό και στο Κατοικητήριο της Αγίας. Το βιβλίο διατίθεται στην Έκθεση Βιβλίου Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, στο Βιβλιοπωλείο Μητροπόλεως Μυτιλήνης ή για ταχυδρομική αποστολή τηλεφωνήστε 6951938604 ή 6978983339. 

 

«Στα χρόνια της πανδημίας»

Του Σταύρου Ξ. Βαλτά

Εδώ και πολύ καιρό βιώνουμε την καθολική κατήφεια, που πυροδοτείται από την ακατάσχετη ορμή της φονικής πανδημίας, από τον έντονο προβληματισμό, την ανησυχία και το φόβο που γεννά στο μυαλό και την ψυχή μας η αγριότητα της εποχής μας, από την αγανάκτηση που προκαλεί η πρόσφατη εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής... Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα έρχεται να σταλάξει βάλσαμο στην πανανθρώπινη πληγή το νέο βιβλίο του αγαπητού φίλου Σταύρου Ξ. Βαλτά «Στα χρόνια της πανδημίας», που φιλοτέχνησαν οι Εκδόσεις «Παράγραφος» (Κιάφας 3 & Ακαδημίας, 106 78 Αθήνα).

Ο συγγραφέας είναι από τη φύση του άνθρωπος ανεπιτήδευτος, καλόκαρδος, πρόσχαρος, πάντα χαμογελαστός. Άνθρωπος που μεταδίδει στους άλλους το κέφι, το χαμόγελο, την αισιοδοξία. Ξεκίνησε πειραματικά να αναρτά τις δικές του γελοιογραφίες στο παγκόσμιο διαδικτυακό χωριό. Όχι για να κάνει το γελοιογράφο («Γελοιογράφος δεν είμαι, ούτε φιλοδοξώ να γίνω...», γράφει στο επιμύθιό του), αλλά για να μοιραστεί μαζί μας πετυχημένες χιουμοριστικές ιδέες που σατιρίζουν την επικαιρότητα και βλέπουν την κακομοιριασμένη ζωή μας με τρόπο σκωπτικό. Έτσι, για να γελάσει τ' αχείλι του πικραμένου... Με βαθιά την αίσθηση της σάτιρας του υπονοούμενου, μέσα από εκατόν εβδομήντα περίπου έγχρωμες γελοιογραφίες, σφάζει με το μπαμπάκι τις πολιτικές των διάφορων κέντρων εξουσίας, σκιαγραφεί τις νοοτροπίες και τα πάθη του νεοέλληνα, σαρκάζει τη βάσκανη μοίρα μας...

Από τα πανάρχαια χρόνια ο άνθρωπος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα χτυπήματα της μοίρας του με τη διακωμώδηση των ίδιων των δεινών του, να στραγγίξει λίγο γέλιο μέσα από την άχαρη και πολλές φορές θλιβερή καθημερινότητά του, για να μπορέσει να αντέξει ψυχικά και σωματικά και τελικά να επιβιώσει. Αυτή την αρχέγονη ανάγκη έρχεται να ικανοποιήσει το δεύτερο στη σειρά προϊόν της συγγραφικής δραστηριότητας του Σταύρου Ξ. Βαλτά και το κάνει με απλό, χαριτωμένο τρόπο. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς που, καθώς ο δίσεκτος αυτός χρόνος δρασκελίζει το κατώφλι της αιωνιότητας, μας προσφέρει έναν αγιοβασιλιάτικο μποναμά, που έστω και για λίγο θα ξαναζωγραφίσει το χαμένο χαμόγελο στα κατσουφιασμένα μας πρόσωπα.

Κι απ' ό,τι λένε οι «κακές οι γλώσσες» ακολουθεί λίαν συντόμως κι άλλη έκδοση με άλλες τόσες γελοιογραφίες, σαν αντίδοτο στο πικρόχολο παρόν και στο άδηλο μέλλον. Τις έχει καβάτζα ο Σταύρος για την περίπτωση που και ο νέος χρόνος θα βαδίσει στα χνάρια των προηγούμενων. Αλλά ας μη γινόμαστε μάντεις κακών. Γελάτε, γιατί χανόμαστε, είναι το μήνυμα του συγγραφέα.

                                                Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
1 Ιουλιου 2022
1 Ιουλιου 2022
1 Ιουλιου 2022
1 Ιουλιου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε