ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 27 Νοεμβριου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Βιβλιοφάγος

26 Ιουλιου 2022

«Κατά Ιωάννη»

Του Σπύρου Πετρουλάκη

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 18,80 ευρώ

Χανιά, σήμερα

Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ' ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του;

Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.

Χανιά, 1900-1922

Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρωτα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής;

Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώνα μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν...

 

«Βλέμμα από γαλάζιο»

Του Μπεϊαρντ Λουι

Μετάφραση: Φακινου Μαρία

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 18,80 ευρώ

Στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ, τη γαλήνη μιας βραδιάς του Οκτώβρη του 1830 έρχεται να διαταράξει η ανακάλυψη της σορού ενός νεαρού δοκίμου, η οποία κρέμεται από ένα σκοινί λίγο έξω από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας δεν φαίνεται απίθανο, όμως το επόμενο πρωί ένα ακόμα αποτρόπαιο στοιχείο έρχεται στο φως: κάποιος έχει αφαιρέσει την καρδιά από το πτώμα.

Ανήμπορη να δώσει απαντήσεις και θέλοντας απεγνωσμένα να αποφύγει κάθε αρνητική δημοσιότητα, η Ακαδημία απευθύνεται στον Ογκάστους Λάντορ, έναν πρώην αστυνομικό, φημισμένο για τις αποτελεσματικές πρακτικές του τον καιρό που δούλευε στη Νέα Υόρκη. Καθώς ο Λάντορ αρχίζει να ανακρίνει τους σπουδαστές που γνώριζαν τον νεκρό, ανακαλύπτει έναν πρόθυμο βοηθό στο πρόσωπο ενός κυκλοθυμικού και ενδιαφέροντα νεαρού δοκίμου. Το όνομά του; Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Οι δύο άντρες, διαφορετικής ηλικίας αλλά παρόμοιας ευφυΐας, συνεργάζονται στενά και αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση, καθώς οι έρευνες τους οδηγούν σε έναν κρυφό κόσμο με μυστικές λέσχες, τελετουργικές θυσίες και ακόμα περισσότερα πτώματα.

 

«Συνάντηση στη Βαρκελώνη»

Της Μ. Βαμβουνάκη

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 14,40 ευρώ

Το απρόβλεπτο της ζωής στη ζωή μιας γυναίκας μέχρι χθες ευτυχισμένης.

Η Ηρώ, μέσα σε λίγες στιγμές, έντρομη ανακαλύπτει το παράλληλο σύμπαν που λειτουργούσε δίπλα στον καλό γάμο της. Θα χωρίσει, θα απομονωθεί, θα αρρωστήσει, θα διαλυθεί. Μόνο που το απρόβλεπτο της χρωστάει ακόμη μια κοσμογονία.

Σε σύντομο ταξίδι φυγής στην ανοιξιάτικη Βαρκελώνη, θα συναντηθεί τυχαία με τον Ανδαλουσιανό Χοακίν και θα βαδίσουν μαζί, αληθινά μαζί, στις μοναξιές τους. Γιατί ένας άλλος άνθρωπος στον δρόμο σου ίσως να έρχεται για να ανατρέψει τη ρημαγμένη πίστη σου στην αγάπη. Κάποιος ξένος και ανύπαρκτος μέχρι χθες ίσως μεταμορφώσει όσα νόμιζες, και ευτυχώς!

 

«Ο ίσκιος της πηγής»

Της Χρ. Κανδιανοπούλου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,90 ευρώ

Η ιστορία αρχίζει το 1889 στην Κωνσταντινούπολη... Ή ήπως όχι; Ο τόπος κι ο χρόνος είναι διαστάσεις στη φυσαλίδα της ιστορίας. Τα γεγονότα διαδραατίζονται παράλληλα ή τένονται όπως οι γεωγραφικές συντεταγένες. Οι ήρωες αποκόβονται από τον τόπο ή τους αγαπηένους τους για να περισώσουν ό,τι πολυτιότερο έχουν. Αποακρύνονται για να βρεθούν τελικά στον πυρήνα της γέννησής τους... Όπως οι σολοοί.

Το 1901 γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ένα πολύ τυχερό, νόθο παιδί. Στις αρχές του Β' Παγκοσίου Πολέου θα προσκληθεί σε ψάρεα σολοού. Δεν θα χρειαστεί καν να δολώσει το καλάι του. Ξεκινά ασυναίσθητα το ταξίδι από τον δικό του «ωκεανό» κόντρα στο ρεύα του ποταού της ύπαρξής του.

Η ιστορία ρίχνει φως στους σκιώδεις ήρωες του προηγούενου υθιστορήατος της Χριστίνας Κανδιανοπούλου Όσα δεν είπαε. Οι ήρωες των δύο υθιστορηάτων κινούνται στο ίδιο σύπαν αλλά όχι πάντα σε κοινό χρόνο και χώρο. Στον Ίσκιο της Πηγής φωτίζονται περισσότερο οι χαρακτήρες της Καλλιρρόης, του Αριστείδη και του Αλέξανδρου. Συνδυαζόενα, τα δύο βιβλία αποτελούν ια ολοκληρωένη υπόθεση, ενώ αυτοτελώς κλείνουν το άτι στον αναγνώστη να αναζητήσει το κουβάρι της κάθε ιστορίας ξεχωριστά.

 

«Για ένα μπουκάλι φθηνό κρασί»

Της Χρυσηίδας Δημουλίδου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60ευρώ

Μεταπολεμικό Παρίσι, 1959

Η εκθαμβωτική Γκαμπριέλ Ντολιέ, με το επαγγελματικό όνομα Ζιζί, είναι η πιο ακριβοπληρωμένη πόρνη πολυτελείας στη γαλλική πρωτεύουσα. Πίνει μόνο ακριβές σαμπάνιες και έχει ένα τεράστιο πελατολόγιο ισχυρών και πλούσιων αντρών, κάποιοι εκ των οποίων θέλουν να την παντρευτούν ή να την κάνουν αποκλειστική ερωμένη τους. Όμως εκείνη αρνείται πεισματικά. Το παρελθόν της είναι σκοτεινό, κανείς δε γνωρίζει τίποτε για εκείνη, αν και οι φήμες που κυκλοφορούν λένε ότι έχει ρίζες που φτάνουν μέχρι το παλάτι των Βερσαλλιών.

Όταν ο νεαρός Αντουάν Φαμπριέ, ένα φτωχό εργατόπαιδο, μπαίνει στο σπίτι της ως πελάτης, εκείνη τον ειρωνεύεται για το θράσος του να θέλει να περάσει έστω και ένα λεπτό μαζί της. Εκείνος επιμένει και η Ζιζί, εντυπωσιασμένη από τη φλόγα της νιότης του, δέχεται. Από εκείνη τη στιγμή, ένα πρωτόγνωρο πάθος θα σαρώσει σαν ανεμοστρόβιλος τη ζωή της. Σύντομα ο Αντουάν τής ζητά να ζήσουν μαζί, να ξεχάσει για πάντα τη Ζιζί και να γίνει η Γκαμπριέλ. Όμως μια ακριβή σαμπάνια δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα μπουκάλι φθηνό κρασί...

 

«Φονική παλίρροια»

Του Σαμ Λοϊντ

Μετάφραση: Νεκ. Καλαϊτζης

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 18,80 ευρώ

Η είδηση δεν πέφτει πάνω στο κεφάλι της μονομιάς, σαν τη λεπίδα της γκιλοτίνας. Δεν υπάρχει ακαριαία καρατόμηση. Τίποτα τόσο ευσπλαχνικό. Αυτή η είδηση ταξιδεύει με το πάσο της, σέρνοντας τα πόδια της και αποκαλύπτοντας σταδιακά τη φρίκη της. Ωστόσο, αναγγέλλει την άφιξή της με βιαιότητα με ένα επίμονο σφυροκόπημα στην εξώπορτα του σπιτιού της Λούσι Λοκ.

Η ζωή μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή.

Η Λούσι είχε όλα όσα επιθυμούσε: ένα όμορφο σπίτι, έναν αφοσιωμένο σύζυγο, τον Ντάνιελ, και δύο λατρεμένα παιδιά. Όμως ένα πρωί ο χρόνος σταματά. Το ιστιοπλοϊκό τους εντοπίζεται ακυβέρνητο να παραδέρνει στα ανοιχτά. Ο Ντάνιελ έχει εξαφανιστεί και εκείνη αρχίζει να αναρωτιέται μήπως ήταν ο σύζυγός της που πήρε το σκάφος τους και βγήκε στη θάλασσα; Αν αυτό ισχύει, πού μπορεί να βρίσκεται τώρα;

Ενώ ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δυσκολεύει την επιχείρηση διάσωσης, η Λούσι σιγά σιγά λύνει τον γρίφο του τι συνέβη. Και ανακαλύπτει κάτι που θα τη βυθίσει σε έναν εφιάλτη χειρότερο απ' ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Όπου κι αν βρίσκεται ο άντρας της, δεν είναι μόνος του. Μαζί με εκείνον αγνοούνται και τα παιδιά της.

....................  ........................

 

«Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου

πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία»

Την Κυριακή 31 τρεχ., στις 9 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Μύρινας, η Ανεμόεσσα, το MedINA και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμούν τη γη της Λήμνου συζητώντας κρίσιμα ζητήματα με αφορμή το βιβλίο «Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου - πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία».

Η πλούσια θεματολογία του, που αναφέρεται στην ιστορία, στις αγροτικές παραδόσεις, τα εδάφη, τη χλωρίδα, τον γεωργικό πλούτο, τις παραδοσιακές χρήσεις των αυτοφυών φυτών και την πολυδιάστατη σημασία των τοπικών ποικιλιών του τόπου, αναδεικνύει τη διαχρονική αξία αυτού του μοναδικού πόρου - της πλούσιας Λημνιακής γης - που συνέχει την κοινωνία και απαντά στις κρίσιμες προκλήσεις της εποχής μας.

 = = = = = =  = = === == = = = = = = = =

 

Κριτική του βιβλίου του Γιώργου Ψωμαδέλλη

«Πατρός ορφανός και θύμα πολέμου»

Ένα θαυμάσιο βιβλίο με αφήγηση αναμνήσεων και ιστοριών απ' τα παιδικά του χρόνια κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τον Γιώργο Ψωμαδέλλη, συνταξιούχο τραπεζικό, με τίτλο «Πατρός ορφανός και θύμα πολέμου». Το βιβλίο αυτό εξιστορεί μια δύσκολη εποχή, γεμάτη στερήσεις και ανέχειες, φτώχειες και δυστυχίες στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και μετέπειτα, χρόνια της πείνας και της οδύνης που περνούσε ο κόσμος.

Το βιβλίο κρατεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που ερευνά την εποχή αυτή και τις δυσκολίες της. Εγώ έζησα στην Καλλονή τα χρόνια αυτά και είχαμε κι εμείς όλες τις ανέχειες και τις στερήσεις που τις θυμάμαι με πόνο ψυχής, αλλά και κάποια νοσταλγία. Τα χρόνια ήταν φτωχικά, κατοχικά και πολύ δύσκολα. Οι άνθρωποι, όμως, ήταν αγνοί, αυθόρμητοι και ειλικρινείς. Οι παραδόσεις μας ήταν πατροπαράδοτες και ανόθευτες, τα ήθη και τα έθιμά μας χρηστά και προ παντός ελληνικά. Αγάπη και αληθινή καλοσύνη βασίλευαν στο χωριό μας, αλλά και στα Λουτρά, το χωριό του συγγραφέα.

Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή και τυχερό που έζησε σε ένα τόσο ζεστό περιβάλλον με αγνούς ανθρώπους, φτωχούς μεν αλλά με αξιοπρέπεια και ευγενικά αισθήματα. Μπορεί να είχαμε τις ανθρώπινες αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, όμως φωτίζονταν απ' το φως της αγάπης, της πίστης, της καλοσύνης και της αλληλεγγύης, που ήταν όπλα εφόδια χρήσιμα για τη ζωή μας.

Όλα τα κείμενα του βιβλίου του διακρίνονται για την απέριττη κομψότητα και την ευαισθησία τους. Μάλιστα, παρέχουν σ' όσους τα διαβάζουν μια αίσθηση λυρισμού και μια νότα αισιοδοξίας και κάπου μιας ελαφράς μελαγχολίας.

Στην αρχή του βιβλίου αφιερώνει ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος για την μητέρα του. Τιμά έτσι το πιο ιερό, γυναικείο πρόσωπο για τον καθένα μας, τη ΜΑΝΑ. Ο ήρωας μοναχογιός, που ορφάνεψε από πατέρα και ανατράφηκε με περισσή στοργή, φροντίδα και αγάπη από την μητέρα του, η οποία αφιέρωσε όλη τη ζωή της σε κείνον. Η νέα γυναίκα χήρεψε μ' ένα παιδί στην αγκαλιά της, αφού ο άντρας της σκοτώθηκε στον πόλεμο το 1940, υπηρετώντας την πατρίδα. Η αυθεντική μορφή της χήρας μάνας δεσπόζει στην υπόλοιπη ζωή του παιδιού. Ο πόλεμος της στέρησε το σύντροφό της, τον προστάτη της οικογένειας, τον πατέρα του παιδιού της και αυτή φύλαξε την τιμή της οικογένειας, έδωσε όλη την ψυχή της και στάθηκε η ίδια μάνα και πατέρας μαζί, κάνοντας πέτρα την καρδιά της και φορώντας το ένδυμα της εξαίρετης μητέρας της προσφοράς.

Ο Γιώργος, ευαίσθητος χαρακτήρας και πολύ καλό παιδί, αποδίδει φόρο τιμής στο πρόσωπο αυτό, που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή του, όχι μόνο έμπρακτα και υλικά, αλλά και πνευματικά.

Το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από αγάπη και ευγνωμοσύνη για τα προσφιλέστερα πρόσωπα του συγγραφέα, μέσα στα οποία αναφέρονται τα αγαπημένα γεροντάκια, ο παππούς και η γιαγιά, που γι' αυτόν υπήρξαν στηρίγματα ζωής.

Λάτρης του τόπου του, ο συγγραφέας εξιστορεί στις εκατόν εξήντα σελίδες του βιβλίου του, με εξαιρετική αφηγηματική και γλωσσική απλότητα, τα έθιμα του χωριού του και τα παιχνίδια της εποχής με περιγραφική δεξιοτεχνία.

Ο Γιώργος έζησε στα Λουτρά και βίωσε τις αρχές και τις αξίες του λαϊκού πολιτισμού. Μιμούμενος ένα γειτονόπουλο, τον Πανανή, που ήταν κάποια χρόνια μεγαλύτερός του, έφτιαξε κι εκείνος σφεντόνα, που δεν την αποχωριζόταν ποτέ και γυρνούσε σε ορισμένα μέρη και κυρίως στο περιβόλι τους, όπου σκότωνε αρκετά πουλιά. Γίνεται αργότερα πολύ καλός κυνηγός και μοιάζει του πατέρα του. Απ' τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι το πέταγμα του αετού, που τον έφτιαχνε με παλιές εφημερίδες που έπαιρνε απ' το καφενείο ενός θείου του. Επίσης, άλλο αγαπημένο παιχνίδι ήταν τα καρύδια, που αγόραζαν απ' τον μπακάλη. Δεύτερο σπορ γι' αυτόν ήταν το ψάρεμα, που αρχικά γινόταν ερασιτεχνικά. Μετέπειτα προοδεύει και γίνεται τακτικός κάτοικος της περιοχής του Αγ. Ερμογένη και εκεί ψαρεύει με δίχτυα, τραβά κουπί, μπαλώνει τα σχισμένα δίχτυα και κερδίζει και χρήματα.

Από το βιβλίο δεν λείπουν φυσικά και μερικές πικάντικες ιστοριούλες, που νοστιμίζουν τα κείμενα και είναι ειδικότητα του Γιώργου, γνωστή από το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Πικάντικα και Εύθυμα».

Ο Γιώργος έχει πολλά προσόντα και υπήρξε άριστος μαθητής στο Δημοτικό. Γι' αυτό η μητέρα του, θέλει, πάση θυσία, να τον βοηθήσει να βγάλει και το Γυμνάσιο Μυτιλήνης, που απείχε οκτώ χιλιόμετρα απ' το χωριό. Τα παιδιά, όμως, των Λουτρών, που είχαν πόθο για γράμματα, συγκεντρώνονταν από νωρίς σε ένα σημείο, για να ξεκινήσουν με τα πόδια και για να φτάσουν την κανονική ώρα. Για να μειώσουν την απόσταση πήγαιναν από ένα κατσικόδρομο που ήταν γεμάτος με σπασμένα βράχια, περνούσαν από ένα χωριουδάκι το «Κουμκό», για να φτάσουν κατάκοπα στο σχολείο.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο συγγραφέα Γιώργο Ψωμαδέλλη, που μέχρι στιγμής, μας έχει προσφέρει τέσσερα θαυμάσια βιβλία του, με το γνήσιο ταλέντο του πεζογράφου, του ποιητή, του χρονογράφου και του ευθυμογράφου, που γνωρίζαμε πριν πολλά χρόνια, όταν έγραφε τακτικά στον ημερήσιο τύπο.

Επίσης, διπλά ευχαριστώ από καρδιάς τον φίλο για το παρόν βιβλίο, που μου δώρισε και του εύχομαι να είναι γερός και να συνεχίσει την πνευματική δημιουργία του με τη συγγραφή και άλλων σημαντικών βιβλίων.

Ακίνδυνος Παλαιολόγος

Εκπαιδευτικός

 

 

ΕΛΕΝΗ- Το ταξίδι μιας ζωής

(Βιωματική Βιογραφία)

Με την ευκαιρία της θύμησης των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των προγόνων μας από τα Μικρασιατικά χώματα, η Καίτη Μεσσηνέζη- Πλατσή περιγράφει, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, τις αφηγήσεις της μαμάς της Νίτσας (Ελένης) στο βιβλίο με τίτλο ΕΛΕΝΗ.

Μας δίνει τη χαρά να ακολουθήσουμε με τα μάτια της ψυχής το «ταξίδι» της ζωή της αγαπημένης της Μητέρας. Περιγράφει πώς ήταν τότε η ζωή στα αγιασμένα χώματα, στις αλησμόνητες πατρίδες, και από τις διηγήσεις της μητέρας της Νίτσας «ζούμε» κι εμείς, διαβάζοντας πόσο ειρηνικά συνυπήρχαν Τούρκοι και Έλληνες, τότε, πριν το μεγάλο διωγμό.

Ήταν μικρό κοριτσάκι η μαμά Νίτσα, αλλά θυμόταν.... και παραστατικά «ταξίδευε» την κόρη της Καίτη με τις αναμνήσεις της. Η Καίτη εξομολογείται ότι είναι η πρώτη φορά που μοιράζεται δημόσια τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις της μητέρας της. Το βιβλίο στολίζεται με οικογενειακές φωτογραφίες αλλά και με λεπτομέρειες για τα τραπεζώματα και τις συνταγές που με λεπτομέρειες διηγιόταν η μαμά της.

Είχα τη χαρά να γνωρίσω για πολύ λίγο, τον μπαμπά της Καίτης, τον κ. Σταύρο, έναν ευγενέστατο κύριο, σωστό αριστοκράτη. Τη μαμά Νίτσα, υπέροχη μανούλα, τη γνώριζα και την έζησα από κοντά αρκετές φορές, αφού, από τα σχολικά μας χρόνια, μοιραζόμασταν με την Καίτη τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες στο τραγούδι και στο θέατρο, με αξέχαστες παραστάσεις.... Και όχι μόνο!!

Καίτη, να είσαι γερή και να θυμάσαι την καλή σου μαμά, και τα βουνά της Ανατολής, πέρα από το Αιγαίο, να σου θυμίζουν πάντα με νοσταλγία τα αγιασμένα χώματα, και νοερά να κουβεντιάζεις με την αγαπημένη σου μανούλα.

Άσπα Κοπανέλλη - Αβαγιανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
25 Νοεμβριου 2022
25 Νοεμβριου 2022
25 Νοεμβριου 2022
25 Νοεμβριου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε