ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 11 Αυγουστου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Βιβλιοφάγος

2 Αυγουστου 2022
«Δεν είναι τούτο τ' άδικο...»

«Δεν είναι τούτο τ' άδικο...»

Της Φωτεινής Μυλωνά - Ραΐδη

Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Τιμή: 14,90 ευρώ

Ήταν Απρίλης του 1939 όταν ο Σάββας, από τον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου, 40 και... χρόνων, μοναχογιός, με κληρονομημένο από τον πατέρα του βιος και τέσσερις αδερφές στο κατόπι του να τον υπηρετούν για πάντα πίστευε ο ίδιος, ίσαμε να τους γυαλίσει στο μάτι κάποιος αρσενικός, ήταν η αλήθεια παντρεύτηκε τη δεκαοχτάχρονη Ερατώ, από το Κρίκελλο Ευρυτανίας. Ήταν πανέμορφη η Ερατώ κι είχε, βασικό αυτό για τον Σάββα, προίκα μεγάλη, ατόφιο χρυσάφι, σε λίρες μετρημένη. Η ευτυχία τους, αν και προμηνυόταν απέραντη, περιορίστηκε σε λίγο ξάστερο ουρανό, μοιρασμένο σε δυο μικρά ματάκια, και κάμποσο απ' του ήλιου το χρυσάφι στα μαλλάκια του ενός και μοναδικού τους μωρού. Γρήγορα ήρθε ο πόλεμος, άγριο δρολάπι, ορμητικό και βίαιο, με τρεις, όχι έναν, αβυσσαλέους εχθρούς τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους και μαστίγωσε τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη δοκιμάζοντας ανθρώπους και πράγματα. Προπαντός ανθρώπους... Νέοι ήταν εκείνοι που ανέβασαν στον ιστό της ανάγκης τη σημαία της αντίστασης και του ονείρου. Νέοι εκείνοι που, μες στο άφατο σκοτάδι του φόβου και του θανάτου, μοίραζαν στους ανθρώπους φως με το «Δεύτε» στα χείλη, δείχνοντάς τους τον λυτρωτικό δρόμο του αγώνα. Ο Σάββας, που πέντε παλάμες φως τον μέτρησε η μάνα του σαν γεννήθηκε, διάλεξε το σκοτάδι και την υποταγή στην άνομη δύναμη κι εξουσία. Και δεν ήταν ο μόνος... Τέσσερα χρόνια πέρασαν ίσαμε την απελευθέρωση κι ακολούθησαν ακόμα τρία, που διαπραγματεύεται αυτό το μυθιστόρημα. Εφτά χρόνων ημέρες, από την κήρυξη του πολέμου μέχρι το 1947, κι οι πιο πολλές κόκκινες, αίμα, τριαντάφυλλα εκατόφυλλα...

 

«Δεμένη κόκκινη κορδέλα»

Της Τζοάν Ζαζαριάδου

Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Τιμή: 13,90 ευρώ

Κάποια σκοτάδια δεν φωτίζονται ποτέ, αν δεν τολμήσεις να κάνεις βουτιά μέσα τους...

Κάποιες αναμνήσεις μένουν γαντζωμένες για πάντα στις μνήμες κι ας θέλεις να πιστεύεις ότι έχεις απαλλαγεί από εκείνες...

Κάποιες τύψεις δε φεύγουν, αν δε σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου...

Η Χρύσα Ιορδανίδου παίρνει την απόφαση να γυρίσει τριάντα χρόνια πίσω και να αντιμετωπίσει κατάματα την Αμαλία Κοντομανώλη ή «γεροντοκόρη» όπως τη γνωρίζουν όλοι στη γειτονιά, για να απαλλαγεί μια και καλή από τη σκιά της.

Η κόκκινη κορδέλα κάνει ξανά την εμφάνισή της για να την οδηγήσει στο μυστικό που αποζητά να βγει στο φως.

Θα καταφέρει άραγε να βγει αλώβητη μπαίνοντας στο μυαλό της «γεροντοκόρης» και στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν ή μήπως θα την καταπιεί το χάος;

 

«Αδύνατος δεσμός»

Της Σ. Στεφανίδου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 19,50 ευρώ

Ποια είναι αυτή που δεν ονειρεύτηκε ότι ζει τον απόλυτο έρωτα; Ποια δε θα ήθελε να βιώσει το «ζήσανε αυτοί καλά και εείς καλύτερα»; Αλλά η οίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια και αλλάζει τις ζωές όπως άλλαξε και η ζωή της Αντιγόνης.

Παντρεένη για χρόνια, έρχεται αντιέτωπη ε έναν απροσδόκητο έρωτα. Είναι γυναίκα, αλλά θα τολήσει να κάνει αυτή το πρώτο βήα. Τίποτα δεν αντιετωπίζεται ε τη λογική. Η ακίνδυνη καθηερινότητα, οι συνήθειες, τα λόγια των ανθρώπων είναι όλα σε ένα θολό σύννεφο. Η αναζήτηση της ευτυχίας όως, προέχει. Αυτό άλλωστε, δεν αξίζει κάθε άνθρωπος; Και το ταξίδι της αναζήτησης θα οδηγήσει την Αντιγόνη σε νέα ονοπάτια.

«Έπρεπε να κατέβω στη σφηκοφωλιά, όπου όλοι ξέρουν ή πολλοί ξέρουν ή σύντοα θα ξέρουν όλοι ή οι περισσότεροι. Δεν είχε σηασία ποιοι και πόσοι. Σηασία είχε από ποιον. Από ποιον πορούσαν να ξέρουν; Αυτά παθαίνω που δε διαβάζω ανδρικά περιοδικά. Γιατί αυτά ιλάνε όπως σκέφτονται οι άνδρες, δε ιλάνε όπως σκέφτονται οι γυναίκες. Γι' αυτό δεν ξέρω τίποτα. Γι' αυτό τα ξέρω όλα λάθος. Πρέπει να κατασκοπεύσω τη σκέψη τους. Και πρέπει να διαβάζω και γυναικεία περιοδικά, γιατί προφανώς ούτε ως γυναίκα υπολόγισα σωστά».

 

«Ο θρήνος της Αφροδίτης» 

Της Ελ. Οικονομοπούλου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Μια οικογένεια, δύο κράτη, Ελλάδα και Κύπρος. Οικογένειες που επιζητούν την επιβίωση.

Ο παράτολος υποηχανικός Γιώργος, ντυένος γυναίκα, όπως και πολλοί άλλοι, φτάνει στην Κύπρο ε την ελληνική εραρχία.

Ο ικρός του αδελφός, ο Λέοντας, το 1974, στον Αττίλα Α' στην Κύπρο, τραυατίζεται βαριά, αλλά ες στη δίνη των γεγονότων συναντά τον έρωτα.

Η Ματούλα, ετά από έναν τραυατικό δεσό, θα αγαπήσει, θα δηιουργήσει τη δική της οικογένεια, αλλά θα βιώσει την ενδοοικογενειακή βία βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της. Μια νέα γυναίκα παλεύει ε τους δαίονές της για να κάνει ια νέα αρχή. Όλα στηρίζονται στη δύναη της ψυχής.

Τώρα ε τη βοήθεια της θείας δύναης πορούσαν να είναι και ευτυχισένοι. Οι ευτυχισένοι λαοί λένε ότι δεν έχουν ιστορία. Τώρα στην Ελλάδα υπήρχε ια περίοδος ησυχίας, κανείς ποτέ δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει. Στην Ελλάδα ποτέ δεν κρατά πολύ η ηρεία...

 

«Πίσω από κλειδωμένες καρδιές»

Της Χρυσηίδας Δημοπούλου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ο σαρανταεξάχρονος Τζορτζ Φίσερ, ένας αγνός ταχυδρομικός υπάλληλος που ζει στο πατρικό του, πιστεύει πως είναι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Λατρεύει τους δύο γιους τους, τον Νάθαν και τον Σαμ, όπως και τη γυναίκα του, Λόρα. Ο Τζορτζ έχει μια δίδυμη αδελφή, την Ντόροθι, που εδώ και είκοσι οκτώ χρόνια, ζει στη Νέα Υόρκη και είναι διάσημη ηθοποιός θεάτρου. Η Ντόροθι δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ούτε έχει παιδιά, και λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων και φόρτου εργασίας, δεν έχει καν τον χρόνο να επισκέπτεται την οικογένεια του αδελφού της. Εκείνος, όμως, την αγαπά, τη θαυμάζει για όσα έχει πετύχει στη ζωή της και νιώθει πάντα δεμένος μαζί της όπως τότε που ήταν παιδιά.

Όταν η Ντόροθι, κουρασμένη από την έντονη κοινωνική και επαγγελματική ζωή της, αποφασίζει να επιστρέψει στη μικρή επαρχιακή πόλη και στο πατρικό της για να ξεκουραστεί και να εισπράξει αγάπη δίπλα στην οικογένεια του αδελφού της, διαπιστώνει πως, ενώ όλος ο κόσμος τη λατρεύει και τη θαυμάζει ως μεγάλη ηθοποιό, η Λόρα είναι απροκάλυπτα ψυχρή μαζί της και οι δύο ανιψιοί της, που τους έχει βοηθήσει οικονομικά, της φέρονται περιφρονητικά. Πέρα από αυτό, διαπιστώνει πως ο αδελφός της πίνει πολύ και αιτία είναι η γυναίκα του. Αυτό τη φέρνει αντιμέτωπη με αλήθειες που θέλει να παραμείνουν στο παρασκήνιο... Ως πότε όμως;

 

«Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου»

Του Τζοτζο Μοϊς

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Όταν η Έλι αναζητά στα αρχεία της εφημερίδας για την οποία εργάζεται κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, είναι σίγουρη πως δε θα ανακαλύψει τίποτα συνταρακτικό. Κι όμως, βρίσκει ένα γράμμα από το 1960, στο οποίο ένας άντρας ζητά από την ερωμένη του να εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Αυτό θα είναι και η αφορμή για να σκαλίσει αυτή την παλιά ιστορία αγάπης, ίσως γιατί της θυμίζει την προσωπική της ζωή...

Το 1960, η Τζένιφερ ανακτά τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Δε θυμάται τίποτα ούτε τον σύζυγό της, ούτε τους φίλους της, ούτε και τον ίδιο της τον εαυτό. Όταν επιστρέφει σπίτι, ανακαλύπτει μια κρυμμένη επιστολή και προσπαθεί να θυμηθεί και να βρει τον εραστή για τον οποίο ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τα πάντα.

Οι ιστορίες πάθους, παράνομης αγάπης και απώλειας των δύο αυτών γυναικών, της Έλι και της Τζένιφερ, συνυφαίνονται σ' ένα βαθιά συναισθηματικό και συγκινητικό μυθιστόρημα.

 

«Το μυστήριο της κυρίας Κρίστι»

Της Μαρί Μπένεντικτ

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Τι είναι αλήθεια και τι είναι επινόηση όταν η μεγαλύτερη συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών εξαφανίζεται;

Ποιος ο ρόλος του άπιστου συζύγου της και τι έχει να κρύψει από όσους ερευνούν την υπόθεση της εξαφάνισής της;

Τον Δεκέμβριο του 1926 η Άγκαθα Κρίστι εξαφανίζεται. Οι ερευνητές βρίσκουν ένα άδειο αυτοκίνητο στις όχθες μιας βαθιάς και σκοτεινής λιμνούλας και τα μόνα στοιχεία είναι ίχνη από ρόδες τριγύρω και ένα γούνινο παλτό ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο παράδοξο για μια τόσο κρύα νύχτα. Ο σύζυγος της Άγκαθα, βετεράνος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και η κόρη της δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται, έτσι οι Αρχές εξαπολύουν ένα ανθρωποκυνηγητό άνευ προηγουμένου για να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί στην ανερχόμενη συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών. Έντεκα μέρες αργότερα, η Άγκαθα κάνει και πάλι την εμφάνισή της, το ίδιο μυστηριωδώς, ισχυριζόμενη ότι είχε πρόσκαιρα χάσει τη μνήμη της χωρίς καμία εξήγηση για την απουσία της.

Το αίνιγμα αυτών των χαμένων έντεκα ημερών εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Η διακεκριμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Μαρί Μπένεντικτ, μας εισάγει στον κόσμο της εξαιρετικής αυτής γυναίκας και μας δίνει τη δική της εκδοχή για το μεγαλύτερο μυστήριο της κυρίας Κρίστι.

 

«Happy Choices

Journal «Ευγνωμοσύνη»

Της Χριστίνας Πίκουλα

Εκδόσεις «Μύρτος»

*Αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις πρακτικά στην καθημερινότητά σου για να αισθανθείς πιο όμορφα; Ψάχνεις τρόπους και τεχνικές για να απολαμβάνεις περισσότερο το παρόν σου;

*Πιάνεις τον εαυτό σου να θεωρείς δεδομένα κάποια πράγματα;

*Θέλεις να διεκδικήσεις περισσότερα αλλά φοβάσαι μήπως φανείς αγνώμων;

Η συγγραφέας Χριστίνα Πίκουλα και οι Εκδόσεις Μύρτος δημιούργησαν για εσένα το Happy Choices Journal «Ευγνωμοσύνη», το οποίο υπόσχεται να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου εξασκώντας την τέχνη της ευγνωμοσύνης μέσα σε 90 μόνο ημέρες. Απαντώντας καθημερινές ερωτήσεις σε βοηθάει να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη, να αποκτήσεις μεγαλύτερη συνειδητότητα αφιερώνοντας χρόνο σε όσα ήδη διαθέτεις και όχι σε όσα πιστεύεις ότι σου λείπουν.

Η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε αισθητά τα επίπεδα του στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας εξαιτίας της λανθασμένης μας εστίασης. Μαθαίνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που μας κάνουν καλό σήμερα και επιτρέπουμε στην ευγνωμοσύνη να μας τροφοδοτήσει με τα ευεργετικά της οφέλη.

Εάν παρατηρείς ότι οι μέρες σου δεν έχουν νόημα, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις καλή διάθεση, ότι όλα είναι μάταια και δεν έχεις κανένα κίνητρο, το Happy Choices Journal «Ευγνωμοσύνη» είναι εδώ για να σε βοηθήσει να δεις τη ζωή με άλλα μάτια και με την καρδιά γεμάτη αγάπη όλα φαίνονται διαφορετικά.

Θέλεις μια καλύτερη ζωή; Μπορείς να την έχεις, αρκεί να βάλεις την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου από εδώ και πέρα.

 

«Άλλες ζωές»

Του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Μετάφραση: Σχινά Κατερίνα

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 20,20 ευρώ

Δραπετεύοντας από το χωριό όπου γεννήθηκε, από μια περιοχή ταλανισμένη από τη φτώχεια, την πείνα και τους λοιμούς, ο νεαρός Ιλιάς φτάνει σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη όπου έκθαμβος παρακολουθεί την παρέλαση των Δυνάμεων Ασφαλείας στη Γερμανική Ανατολική Αφρική. Χρόνια αργότερα, το 1914, ενώ επίκειται ο μεγάλος πόλεμος μεταξύ των Βρετανών και των Γερμανών, στην Τάνγκα της Τανζανίας, o Ιλιάς αποφασίζει να καταταγεί στον γερμανικό στρατό, που αποτελείται κυρίως από Αφρικανούς μισθοφόρους, υποσχόμενος στη μικρή του αδελφή πως σύντομα θα επιστρέψει. Η υπόσχεσή του δε θα εκπληρωθεί ποτέ και το μυστήριο για το τι απέγινε ο Ιλιάς θα σκιάζει τη ζωή της Αφίγια ώσπου να γνωρίσει τον Χάμζα, έναν γενναιόδωρο και ονειροπόλο λιποτάκτη, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Οι δυο τους θα ζήσουν μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης που θα ενώσει δυο οικογένειες αλλά και δυο ηπείρους, την Αφρική με την Ευρώπη. Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία σε μια συγκινητική μυθοπλασία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μάς προσφέρει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο για την Αφρική, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς και για τις απροσμέτρητες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

..........................  .......................

Βιβλιοκριτική

Ο Κύβος του Ρούμπικ

Του Γιώργου Γιαντά

Εντελώς πρόσφατα εμφανίστηκε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων της πόλης μας το τελευταίο βιβλίο (το όγδοο) του καθιερωμένου πλέον, συγγραφέα κ. Γιώργου Γιαντά, που φέρει τον τίτλο «Ο Κύβος του Ρούμπικ». Πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία, που δείχνει την πλούσια γκάμα της φαντασίας του συγγραφέα. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να κοσμήσει πολλές βιβλιοθήκες.

Όταν, πριν από κάμποσα χρόνια, πρωτοσυνάντησα τον κ. Γ. Γιαντά, σύμφωνα με τις δικές μου προσλαμβάνουσες, δεν υπήρχε κάτι που να με κάνει να μαντεύσω ότι αυτός ο γυμνασμένος νεαρός που είχα μπροστά μου, θα μπορούσε να εξελιχθεί σ' ένα σημαντικό συγγραφέα, που σε χρόνο ρεκόρ, θα μπορούσε να εκδώσει οκτώ συναρπαστικά βιβλία, που να καλύπτουν θέματα που αγγίζουν άμεσα τον άνθρωπο και τη ζωή του. Τότε σκέφτηκα την αρχαία ρήση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αλλά εκεί σταμάτησα, αφού θα ήταν αδύνατο να προβλέψω ότι αυτό το γερό κορμί, σε αγαστή συνεργασία με ένα εξίσου υγιές και γερό μυαλό όπως αποδείχθηκε, θα κατέβαζαν ιδέες, που θα μπορούσαν να μπουν με μαεστρία στο χαρτί, για να δημιουργήσουν συγκλονιστικά και συναρπαστικά μυθιστορήματα γεμάτα πλοκή και μυστήριο τόσο, όσο για να βοηθήσουν τον Γιώργο να εκτιναχθεί και ν' ανέβει γρήγορα τα δύσβατα μονοπάτια του συγγραφικού στερεώματος και να κατακτήσει μια περίοπτη θέση σ' αυτό, την οποία διατηρεί δικαιωματικά τα τελευταία χρόνια. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι εκδόσεις των βιβλίων έγιναν απ' τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας, πράγμα που σημαίνει δύο πράγματα. Αφενός κέρδισε την εμπιστοσύνη των μεγάλων εκδοτών και αφετέρου τόλμησε να παρουσιάσει τα γραπτά του στο ευρύτερο, ανταγωνιστικό κοινό και να ζητήσει απ' αυτό, να τον κατατάξει στη θέση που του ανήκει μέσα στο συγγραφικό γίγνεσθαι. Ο συγγραφέας μας τόλμησε και πέτυχε ν' ανοίξει νέους ορίζοντες, ώστε να καλλιεργήσει θετικά τη φαντασία των αναγνωστών, κάνοντάς τους να ταυτιστούν με τη δική του φαντασία και δίνοντάς τους βιβλία που είχαν ανάγκη, βιβλία που αποτελούσαν αρχιτεκτονήματα ως προς την πλοκή και τη δράση τους, αφού πολλές φορές τα βιβλία αποτελούν καθρέφτες, μέσα στους οποίους καθρεφτίζεται και η δική μας ζωή.

Απ' όλα τα γραπτά του συγγραφέα καθίσταται σαφές ότι ο ίδιος έχει μελετήσει πολύ, για να μπορέσει να αποκτήσει το υπόβαθρο που θα τον βοηθήσει να κινηθεί μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρομές, για να φτάσει άνετα στη λύση των μυστηρίων, φροντίζοντας να τα παρουσιάσει όλα με τη μορφή ενός άκρως συναρπαστικού μυθιστορήματος με καταιγιστική πλοκή σαν προϊόν της απύθμενης φαντασίας του.

Μελέτη, γνώση και φαντασία, ένα τρίπτυχο για κάθε παράτολμη συγγραφική προσπάθεια. Και ολ' αυτά, ο συγγραφέας τα διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό. Όταν, κάποτε, ρώτησαν τον μεγάλο Αϊνστάιν, αν προτιμά τη γνώση από τη φαντασία, αδίστακτα τάχθηκε υπέρ της δεύτερης. «Η γνώση είναι περιορισμένη, η φαντασία είναι απεριόριστη», απάντησε.

Σε όλα τα βιβλία του Γιώργου, βρήκα στοιχεία δεξιοτεχνίας στην μυθοπλασία, αλλά και στον χειρισμό των δύσκολων καταστάσεων. Οι λύσεις έρχονται σαν αποτέλεσμα της σφαιρικής γνώσης του πάνω στα θέματα, αλλά και της ρεαλιστικής αντιμετώπισής του. Η ικανότητά του στο στήσιμο των σκηνικών των βιβλίων είναι αριστοτεχνική. Όλα είναι τοποθετημένα στην εντέλεια, μοντέρνα, γλαφυρά, συναρπαστικά και απαντούν στο ρητορικό ερώτημα: «Πώς συνεχίζεις όταν, ήδη, έχεις γράψει βιβλία συγκλονιστικά;». Απλά γράφεις κάτι ακόμη καλύτερο. Απ' όσα προαναφέραμε, γίνεται σαφές ότι ο συγγραφέας μας, δεν ήλθε απλά για να γράψει «κάτι». Ήλθε για να ταράξει τα νερά της σύγχρονης συγγραφής και να δώσει στοιχεία γνώσης συνδυαστικά με την καλπάζουσα φαντασία του.

Ήλθε για να κάνει την πένα του όργανο χαράς και ευχαρίστησης των αναγνωστών και να δώσει ρεαλιστικές λύσεις στην πλοκή των βιβλίων του.

Έχω ακλόνητη πεποίθηση ότι ο Γιώργος θα σκοράρει δυνατά και με το νέο του βιβλίο «Ο Κύβος του Ρούμπικ». Και είμαι περήφανος που, σαν Μυτιληνιός, άρπαξε σταθερά την σκυτάλη της παράδοσης του νησιού μας στην σοβαρή λογοτεχνία. Το βιβλίο πρέπει να τύχει υψηλής αποδοχής και υποδοχής από το κοινό και να κοσμήσει πολλές βιβλιοθήκες, γιατί αξίζει. Στον ίδιο εύχομαι κάθε συγγραφική και οικογενειακή ευτυχία και στους γονείς του να είναι γεροί και να τον καμαρώνουν.

Γ. Ψωμαδέλλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
11 Αυγουστου 2022
11 Αυγουστου 2022
11 Αυγουστου 2022
11 Αυγουστου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε