ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 27 Νοεμβριου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Βιβλιοφάγος

6 Σεπτεμβριου 2022
«Louis-Ferdinand Celine, ένας παράνομος της λογοτεχνίας»

 «Louis-Ferdinand Celine,

ένας παράνομος της λογοτεχνίας»  

Του Κ. Μποβιάτσου

Εκδόσεις «Λόγχη»

Τιμή: 13,00 ευρώ

Το βιβλίο Louis Ferdinad Celine, ένας παράνομος της λογοτεχνίας, έρχεται να μας παρουσιάσει για πρώτη φορά στα ελληνικά το πορτρέτο ενός τεράστιου Γάλλου λογοτέχνη του 1900. Έρχεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα περίγραμμα της διάνοιας αυτής που αρκετοί προσπάθησαν να αποδημήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Η μισανθρωπία του Cline είναι εμφανής στα μυθιστορήματά του. Είναι ένας γιατρός-συγγραφέας ο Cline, ο οποίος κυρίως λόγω των ιδεών του και το ότι βομβαρδίστηκε από ανελέητες καταδίκες, καταλήγει να τιμωρείται και ως γιατρός και ως συγγραφέας. Μαρτυρώντας τη σκληρή εμπειρία της ζωής του, ο Δρ. Destouches το πραγματικό του όνομα- περιφρονεί την ανθρωπότητα  αλλά ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο φαίνεται και καθήκον του να την φροντίσει.

Με τον Cline δεν αναφέρεται κανείς σε έναν εύκολο, παρήγορο, ευχάριστο ή καταναλωτικό συγγραφέα, αλλά κάποιον με λίγους και απαιτητικούς αναγνώστες. Τότε είναι που αυτοί οι «ισχυροί αναγνώστες» τον απαλλάσσουν από τον πανικό μιας ιδεολογικοποιημένης εικονογραφίας, για πάρα πολύ καιρό εστιασμένη με αποκλειστικό τρόπο σε έναν αντισημιτισμό που παραμένει στο περιθώριο των έργων του.

Σύγχρονός μας που δεν παραιτήθηκε από την απομάκρυνση, ο  Cline είναι μάλλον  διαρκώς παρών, ένας μάρτυρας της παρακμής μιας Ευρώπης που έχει επιζήσει από τις καταστροφές δύο πολέμων και που δεν βρίσκει τη δική της σταθερότητα, ακόμη και τώρα. Λογοτεχνικός καινοτόμος και θυελλώδης πολέμιος αυτής της παρακμής, σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον πολιτισμό μας, όχι μόνο τον λογοτεχνικό, αλλά και αυτόν για την αξία της ελευθερίας της σκέψης και την ανάγκη να εκφράζεται κανείς με κάθε κόστος και χωρίς αυτολογοκρισία.

Στον Celine τονίζονται με βάση την περιφρόνησή του για τον καπιταλισμό, η αηδία για τους δημαγωγούς και τους καταχραστές της πολιτικής, τους διψασμένους για εξουσία αχρείαστους που εξαπατούν τις μάζες και καταλαμβάνουν θεσμούς παρασύροντάς τους στην καταστροφή. Από την άλλη, κατάλαβε αμέσως με την επίσκεψή του στην ΕΣΣΔ την καταπίεση και την μιζέρια του κομουνισμού όπου και κεραυνοβόλησε αμέσως με ένα σύγγραμμά του, καταρρίπτοντας όλους αυτούς που υμνούσαν τον δήθεν σοβιετικό παράδεισο.

Έτσι δεν χρειάστηκε πολύ να μπει στο περιθώριο, να απομονωθεί, να στοχοποιηθεί (αφού τόλμησε να ονομάσει και τους υπεύθυνους του Β' παγκοσμίου πολέμου) και να καταδικαστεί από όλους. Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει να σας δώσει όλα αυτά με ένα τρόπο απλό. Διαβάζοντας τα έργα του μετά από αυτό το βιβλίο-οδηγό, θα καταλάβετε πολλά και κυρίως το μεγαλειώδες Ταξίδι στο τέλος της νύχτας. Καλή συνέχεια.

«Η ομίχλη»

Τέλος φόρμας

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

τουΤου Ράγκναρ Γιόνασον

Μετάφραση: Βίκυ Αλυσσανδράκη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 17,00 ευρώ

1987. Λίγες μέρες πριν απ' τα Χριστούγεννα μια σφοδρή χιονοθύελλα ξεσπά σε ολόκληρη την Ισλανδία. Στα ανατολικά της χώρας, σε ένα μέρος ερημικό, ζει ένα ζευγάρι μεσήλικων ανθρώπων. Στο απομονωμένο τους αγροτόσπιτο, η Έρλα και ο Έιναρ προετοιμάζονται για τη δύσκολη νύχτα που έχουν μπροστά τους. Ώσπου κάποιος χτυπά την πόρτα τους. Είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ένας άγνωστος άντρας που ισχυρίζεται ότι έχασε το δρόμο του και ζητά καταφύγιο μες στην κακοκαιρία. Παρά τις επιφυλάξεις της γυναίκας, του επιτρέπουν τελικά να περάσει μέσα. Όμως, θα το μετανιώσουν πικρά, επειδή ο συγκεκριμένος άντρας λέει ψέματα και κρύβει καλά την αληθινή του ταυτότητα. Όταν πλέον κόβεται το ρεύμα και τα πάντα βυθίζονται στο σκοτάδι, αρχίζει μια πραγματική ιστορία τρόμου. Αργότερα η Χούλντα Χερμανσντότιρ, η επιθεωρήτρια της Αστυνομίας του Ρέικιαβικ, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει μια προσωπική της οικογενειακή τραγωδία, αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης και μεταβαίνει εκεί, όπου μαζί με τα πτώματα την περιμένει ένα φριχτό, άλυτο μυστήριο. Στην Ομίχλη ο Ράγκναρ Γιόνασον, αυτός ο θαυμάσιος αφηγητής, ο νέος μεγάλος αστέρας του σκανδιναβικού νουάρ, απογειώνει την τέχνη του.

«Έρωτες στο παρασκήνιο»

Του Ν. Παπανδρέου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 17,00 ευρώ

Αυτή είναι μια ιστορία έρωτα και πολιτικής, και μαζί μια ιστορία έρωτα για την πολιτική, με πρωταγωνιστές γυναίκες και άνδρες με πάθος και όραμα, που συνεργάστηκαν για να αλλάξουν τη χώρα τους και τον κόσμο γύρω τους, και μοιραία άλλαξαν και την ίδια τη ζωή τους. Πιθανόν να θεωρηθεί ότι όσα αφηγούμαι εδώ είναι όλα αληθινά, μια ακριβής καταγραφή πραγματικών προσώπων, σχέσεων και συμβάντων. Δεν είναι. Δεν πρόκειται για μια προσωπική εξιστόρηση κάτι που μπορεί να σε εγκλωβίσει σε έναν περιορισμένο κύκλο γεγονότων. Είναι απλώς μια απόπειρα αναπαράστασης ενός κόσμου στον οποίο έζησα και έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό ειδυλλιακός. Για να μη χαθεί αυτός ο κόσμος, και για να ζήσουν για πάντα οι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες εκείνης της εποχής, θέλησα να τους επαναφέρω στη ζωή με τον μόνο τρόπο που γνωρίζω: τη μυθιστορηματική αφήγηση. Γιατί, όπως είπε ο Καμύ, το μυθιστόρημα είναι το ψέμα μέσα απ' το οποίο μαθαίνεις την αλήθεια.

Αν και μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς, αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο μιας τριλογίας που έχει για αφετηρία τη μεταπολίτευση και καταλήγει στο σήμερα.

 

«Ραντεβού με τη Λαίδη»

Του Ματέο Γκαρσία Ελισόντο

Μετάφραση: Αγγελική Αλεξοπούλου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 14,00 ευρώ

Τέλος φόρμας

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

«Ήρθα στο Σαποτάλ για να πεθάνω, επιτέλους. Με το που πάτησα το πόδι μου στο χωριό, ξεφορτώθηκα όλα όσα είχα στις τσέπες μου: τα κλειδιά του σπιτιού που εγκατέλειψα στην πόλη, το πλαστικό χρήμα και ό,τι έφερε το όνομά μου ή τη φωτογραφία του προσώπου μου. Όλα κι όλα έχω τρεις χιλιάδες πέσος, διακόσια γραμμάρια όπιο κι ένα τέταρτο της ουγγιάς ηρωίνη, κι αυτά πρέπει να μου είναι αρκετά για να πεθάνω». Ο πρωταγωνιστής ετούτης της ιστορίας αναζητά το αμετάκλητο ραντεβού με τη Λαίδη που έχει τη μορφή άσπρης σκόνης, και κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας, στη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με ανησυχαστικά πρόσωπα, με φαντάσματα νεκρών φίλων, με αναμνήσεις της μεγάλης πόλης που άφησε πίσω του αλλά και με το ίδιο το παρελθόν του. Ο νεαρός Ματέο Γκαρσία Ελισόντο, με ύφος μαυλιστικό που συνεπαίρνει τον αναγνώστη, αφηγείται ένα ταξίδι στην καρδιά του σκότους, την απόκοσμη κατάβαση στην κόλαση ενός εθισμένου που διεισδύει σε ένα μονοπάτι έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό, τον οποίο πλησιάζει όλο και περισσότερο. Το λογοτεχνικό ντεμπούτο ενός φέρελπι συγγραφέα.

 

«Το δικό μου βασίλειο»

Του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 14,00 ευρώ

Η Έμιλι Φούλερ ζούσε χαρούμενη με τον μπαμπά της και τα δυο της αδέρφια. Πήγαινε σχολείο, έπαιζε με τα ζώα και ονειρευόταν. Ονειρευόταν να γίνει πριγκίπισσα. Τα παιδιά στο σχολείο όμως, καθώς και οι γείτονες, την κορόιδευαν γι' αυτό.

Όταν αυτή της η επιθυμία έγινε πραγματικότητα, τότε όλοι σταμάτησαν να την κοροϊδεύουν. Αλλά και η ίδια έπαψε να ζει ευτυχισμένα και αθώα.

Γιατί τότε εμφανίστηκε κάτι πολύ επικίνδυνο, κάτι που δεν είχε ξαναδεί το μικρό κορίτσι, αλλά ούτε και η οικογένειά της: ο πραγματικός χαρακτήρας των ανθρώπων.

Και όσο η ίδια προσπαθούσε να χαρεί αυτό που ονόμαζε «το δικό μου βασίλειο», τόσο κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να το κάνουν δικό τους.

Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας, με αγωνία και χιούμορ, που μπορεί να μην είναι και τόσο... φανταστικό.Αρχή φόρμας

 

«Οργή και ομίχλη»

Της Σάρα Μάας

Μετάφραση: Έλλη Συλογίδου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 20,00 ευρώ

Η Φέιρα γλίτωσε από τα χέρια της Αμαράνθα και κατόρθωσε να επιστρέψει στην Αυλή της Άνοιξης όμως το τίμημα αποδείχτηκε μεγάλο. Παρότι πλέον διαθέτει τις δυνάμεις των ξωτικών, η καρδιά της παραμένει ανθρώπινη και δεν μπορεί να ξεχάσει όσα τρομερά χρειάστηκε να κάνει προκειμένου να σώσει τον λαό του Τάμλιν.
Και ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τον σκοτεινό ιστό των πολιτικών ισορροπιών της Αυλής, του πάθους και των μεθυστικών δυνάμεών της, μία δύναμη, απείρως σκοτεινότερη, καιροφυλακτεί και ίσως η Φέιρα αποδειχτεί το κλειδί για την αντιμετώπισή της. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα χρειαστεί να τιθασεύσει τα φοβερά χαρίσματά της, να γιατρέψει τη ραγισμένη ψυχή της και να αποφασίσει πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της...
Η Σάρα Τζ. Μάας, τα βιβλία της οποίας έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες ευπωλήτων των New York Times και της USA Today, διευρύνει τον κόσμο της Φέιρα πέρα από κάθε φαντασία, σε αυτή τη σαγηνευτική και καθηλωτική συνέχεια του Αγκάθια και Τριαντάφυλλα.

 

«Τα δεσμά του δράκου»

Του Μιχάλη Χορευτάκη

Εκδόσεις «Ωκεανίδα»

Τιμή: 22,00 ευρώ

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα τεράστιο κάστρο, ζούσε ένας βασιλιάς με την πανέμορφη κόρη του. Μια μέρα, όμως...

Το Παραμύθι
Ο Μάνος Βενιέρης, ένας άνδρας που η ζωή του σημαδεύτηκε πρόσφατα από μια τραγωδία, εξαρτημένος πλέον από τα χάπια και το ποτό, αναλαμβάνει τη φύλαξη μιας πλούσιας κληρονόμου και των παιδιών της. Τον τελευταίο καιρό η οικογένεια δέχεται ανώνυμα απειλητικά γράμματα από έναν άγνωστο αποστολέα. Η δουλειά είναι καλοπληρωμένη και φαντάζει εύκολη, σχεδόν ιδανική. Ώσπου...

Η διπλή δολοφονία
Η οικογένεια μεταβαίνει σε μια απομονωμένη βίλα στο Σούνιο, για να περάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές. Με την άφιξή τους εκεί, παράξενα, ανεξήγητα γεγονότα ταράζουν την ηρεμία τους. Ο ίδιος αρχίζει να ερευνά, προσπαθώντας να ανακαλύψει αν πρόκειται για απλές συμπτώσεις ή έναν όντως υπαρκτό κίνδυνο. Ένα μαύρο σύννεφο μοιάζει να τυλίγει το σπίτι και τους ενοίκους του. Ώσπου ένα αποτρόπαιο έγκλημα θα τον οδηγήσει στη φυλακή ως τον μοναδικό ύποπτο.

Ο εφιάλτης
Έγκλειστος πια, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, με τη ζωή του να κινδυνεύει καθημερινά. Παράλληλα, ανασυνθέτει τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση και παλεύει να αποδείξει την αθωότητά του. Σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο και με τα στοιχεία να είναι όλα εναντίον του, προσπαθεί να βρει την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος; Ποιος είναι ο αληθινός δράκος, που προσπαθεί να τον καταστρέψει; Γιατί ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διαπράξει ποτέ μια τόσο ειδεχθή πράξη... Ή μήπως όχι;

Ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς ανατροπές. Ένα σκοτεινό παραμύθι για τον αγώνα ενός ανθρώπου να επιβιώσει, αντιμετωπίζοντας τον ισχυρότερο αντίπαλο: τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί δεν έχουν όλα τα παραμύθια αίσιο τέλος...

 

«Μ' αρέσει να βαριέμαι»

Των Ingrid Chabbert & Sebastian Chebret

Εκδόσεις «Φουρφούρι»

Το υπέροχο βιβλίο των Ingrid Chabbert και Sebastian Chebret, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι, δίνει προτάσεις και ιδέες στο πιο «ενοχλητικό» (ενίοτε για τους γονείς) ερώτημα των παιδιών όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν και όταν «φωνάζουν» «βαριέμαι»!

Είναι καλοκαίρι, κι εδώ και τώρα, αλλά και στο βιβλίο μας, όπου μια παρέα παιδιών παίζει, διασκεδάζει, κάνουν διάφορα πράγματα αλλά μερικές φορές βαριούνται και τότε γκρινιάζουν και παραπονιούνται. Όχι όλοι τους ωστόσο. Όχι η μικρή ηρωίδα του βιβλίου, η οποία όχι μόνο δεν γκρινιάζει και δεν παραπονιέται, αλλά απολαμβάνει πολύ να βαριέται καθώς είναι κάτι που της αρέσει πολύ.

Το βιβλίο αυτό και ειδικά η μικρή του ηρωίδα έρχονται επιτέλους να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να αποκαταστήσουν την αξία και τη σημασία ενός ενοχλητικού για κάποιους ή εξαιρετικά ωφέλιμου για άλλους ρήματος που δεν είναι άλλο από το «βαριέμαι» αλλά και τα συνώνυμα ουσιαστικά του, όπως η ανία και η βαρεμάρα.

Ειδικά σε περιόδους διακοπών, πολλά παιδιά (αλλά και γονείς) δεν ξέρουν πώς να απασχοληθούν ή πώς να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή τον χρόνο που δεν είναι (παρα)γεμισμένος με υποχρεώσεις και προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Ζούμε σε μια εποχή που η καθημερινότητα των παιδιών είναι αρκετά πιεστική και καλούνται να στριμώξουν μέσα στη μέρα τους πάρα πολλά πράγματα. Από τα μαθήματα του σχολείου μέχρι τα χόμπι, τα αθλήματα, τις ξένες γλώσσες. Κι όταν ξαφνικά βρίσκονται με ελεύθερο χρόνο δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Ή μήπως δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν; Από την ευλογία του να μην κάνουν κάτι να κάνουν δηλαδή τίποτα, αυτό που οι Ιταλοί εύστοχα αποκαλούν dolce far niente, πολλά μικρά τίποτα ίσως φτιάχνουν ένα μεγάλο και πολύτιμο κάτι...

Κάπως έτσι σκέφτεται το κοριτσάκι της ιστορίας, σε κείμενο της Ingrid Chabbert και εικονογράφηση του Sebastian Chebret που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι, η οποία μας ξεναγεί στον υπέροχο και καθόλου βαρετό κόσμο της βαρεμάρας... Στις ώρες που μπορεί να ζωγραφίσει, να μετρήσει τα δόντια του σκύλου της, μπορεί να πιάσει την κουβέντα με ασυνήθιστους συνομιλητές, μπορεί να πάρει μέρος σε περίεργους διαγωνισμούς ή να σπάσει ρεκόρ ή να πετύχει χίλια δυο περίεργα πράγματα...

Κάπως έτσι όχι απλώς δεν την ενοχλεί να βαριέται αλλά το καταευχαριστιέται και καταφέρνει τελικά να μη βαριέται ποτέ... Κι όχι μόνο αυτό, ο ενθουσιασμός της για όλα αυτά που μπορεί να κάνει όταν βαριέται είναι τόσος, που γίνεται μεταδοτικός και πετυχαίνει να μυήσει και τους φίλους της στο συναρπαστικό σύμπαν της βαρεμάρας.

Αν έχετε κι εσείς θέμα διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου σας ή δεν ξέρετε πώς να περάσετε τις μέρες των διακοπών και πριν θυμώσετε με το ρήμα «βαριέμαι» διαβάστε το βιβλίο «Μ' αρέσει να βαριέμαι» και βρείτε και φτιάξτε και εμπλουτίστε τη δική σας λίστα με όλα όσα σας αρέσει να κάνετε όταν βαριέστε και θα δείτε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα προλάβετε να βαρεθείτε καθόλου.

Αλλά και αν πάλι βαρεθείτε κι αυτό θα είναι μια σημαντική νίκη και μια εκπληκτική εμπειρία, καθώς το να μην κάνουμε μερικές φορές τίποτα είναι σημαντικό για να αδειάζουμε από κούραση και να γεμίζουμε από ενέργεια, να αποβάλλουμε άγχος και στρες και να φορτίζουμε τον οργανισμό μας με όνειρα, ιδέες ή αναμνήσεις!

 

 ----------------------------------   -     ----------------------

Βιβλιοπαρουσίαση

 

«Τα Φλαφ της ευτυχίας»

Οι εκδόσεις «Διόπτρα» και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης διοργανώνουν μια διασκεδαστική, βιωματική εκδήλωση για παιδιά με τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη βασισμένη στο εικονογραφημένο βιβλίο της «Τα Φλαφ της ευτυχίας», την Παρασκευή, στις 7 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών. Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης, το βιβλίο θα παρουσιαστεί και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Book & art, από την συγγραφέα.

Μια μικρή και μαγική λέξη είναι το «Eυχαριστώ» που μέσα της περικλείει μια μεγάλη δόση ευγνωμοσύνης.

Η ευγνωμοσύνη θρέφει την ψυχή μας και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με την ευτυχία.

Ο ΟΧ-Ι ζούσε σε έναν μικρό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού ας συστήματος, που είχε τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό!

Ο ουρανός φωτιζόταν από χιλιάδες φωτεινά Φλαφ, μικρά χνουδωτά ουράνια σώματα που έλαμπαν από μακριά.

Έλεγαν πως αν τα έπιανες ήταν πολύ μαλακά και έφερναν πραγματική ευτυχία.

Ω! Πόσο αγαπούσε ο ΟΧ-Ι τα Φλαφ! Τι κρίμα που ήταν τόσο, μα τόσο μακριά...

Ώσπου μια μέρα ένα Φλαφ έπεσε λίγο πιο πέρα από το σπίτι του ΟΧ-Ι! Πόσο χάρηκε!

Οι ευχές του έπιασαν! Ένα ολόδικό του Φλαφ!

Όμως έκανε τελικά το Φλαφ ευτυχισμένο τον ΟΧ-Ι;

Και τι είναι τελικά η ευτυχία;

Μια ιστορία που έρχεται να δείξει στα παιδιά τη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη θρέφει την ψυχή και συνδέεται άμεσα με την ευτυχία.

Είναι ένα εργαλείο και μια ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε στο παρόν, να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Αν καλλιεργήσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης στα παιδιά από μικρή ηλικία τα βοηθάμε να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικες. Η εκπαίδευση στην αξία της ευγνωμοσύνης είναι εκπαίδευση αισιοδοξίας. Υπάρχουν πάντα προκλήσεις, μπλοκαρίσματα και επιπλοκές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν είναι το πραγματικό τεστ ψυχικής ανθεκτικότητας.

Το βιβλίο επιπλέον περιλαμβάνει συμβουλές για γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ασκήσεις Ευγνωμοσύνης από την εκπαιδευτικό Γεωργία Σολωμού.

Φτιάξε το δικό σου Φλαφ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
25 Νοεμβριου 2022
25 Νοεμβριου 2022
25 Νοεμβριου 2022
25 Νοεμβριου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε