ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025
Επίκαιρα
H πλειοψηφία των Γερμανών υπέρ της μείωσης των αιτήσεων ασύλου
Αντίστοιχες τάσεις και στην Ελλάδα
Το μεταναστευτικό επιστρέφει δυναμικά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής συζήτησης, καθώς οι κοινωνικές πιέσεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ επαναφέρουν το ζήτημα της διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία καταγράφει σαφή στροφή της κοινής γνώμης προς πιο περιοριστικές πολιτικές, τάση που φαίνεται να βρίσκει απήχηση και στην Ελλάδα.
Ιστορικό: Οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές ήδη από τη δεκαετία του 2010, με κορύφωση την περίοδο 2015–2016 λόγω των πολέμων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Έκτοτε, οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν σταδιακά, για να αυξηθούν εκ νέου τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, της κατάστασης στο Αφγανιστάν και μεταναστευτικών πιέσεων από την Αφρική.
Η διαχείριση των αιτήσεων παραμένει άνιση μεταξύ των κρατών-μελών, με τις χώρες πρώτης εισόδου –όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία– να επωμίζονται δυσανάλογο βάρος. Οι διαφωνίες γύρω από την ανακατανομή αιτούντων άσυλο και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ.
Η εικόνα στη Γερμανία
Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών υποστηρίζει τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση της εισόδου αιτούντων άσυλο. Ισχυρότερη στήριξη καταγράφεται μεταξύ ψηφοφόρων της AfD, αλλά και των CDU/CSU και άλλων κομμάτων του κεντροδεξιού και φιλελεύθερου χώρου, ενώ χαμηλότερη είναι η αποδοχή στους ψηφοφόρους της Αριστεράς και των Πρασίνων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων και σε περιορισμό της εισόδου αιτούντων άσυλο, με εξαιρέσεις για ευάλωτες ομάδες, ενώ πιέζει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυστηρότερες ρυθμίσεις, όπως διαδικασίες ασύλου εκτός ΕΕ και κέντρα επιστροφής.
Παρόμοιες στάσεις και στην Ελλάδα
Αντίστοιχες τάσεις καταγράφονται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται υπέρ της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και της επιτάχυνσης των επιστροφών μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου. Το μεταναστευτικό παραμένει ένα από τα βασικά ζητήματα ανησυχίας, ιδιαίτερα στις περιοχές πρώτης υποδοχής.
Παράλληλα, ευρεία είναι η στήριξη στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, με δεσμευτικούς κανόνες και ισότιμη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.
Ευρωπαϊκές προοπτικές
Η σύγκλιση στάσεων μεταξύ χωρών όπως η Γερμανία και η Ελλάδα ενισχύει την πίεση προς τις Βρυξέλλες για αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Την ίδια στιγμή, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς εκφράζουν φόβους για υποχώρηση των ανθρωπιστικών εγγυήσεων.
Το μεταναστευτικό διαμορφώνεται έτσι ως ένας από τους καθοριστικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας τα επόμενα χρόνια.
Υποχώρηση των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη το 2025 – Η εικόνα σε ΕΕ, Γερμανία και Ελλάδα
Το 2025 καταγράφεται σαφής μεταβολή στον χάρτη του ασύλου στην Ευρώπη. Τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές δείχνουν μείωση των αιτήσεων ασύλου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γερμανία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ η Ελλάδα παραμένει χώρα πρώτης γραμμής με αναλογικά υψηλή πίεση.
Σε επίπεδο ΕΕ-27, οι αιτήσεις ασύλου κινούνται το 2025 σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2024. Οι μηνιαίες καταγραφές δείχνουν ρυθμό περίπου 50.000–60.000 αιτήσεων τον μήνα, γεγονός που οδηγεί σε εκτίμηση ότι το σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί γύρω στις 500.000–600.000 αιτήσεις, εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές.
Η τάση αυτή αποδίδεται τόσο σε αυστηρότερες πολιτικές ελέγχου των συνόρων, όσο και σε συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Η Γερμανία, παραδοσιακά ο βασικός προορισμός αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κάμψη. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι αιτήσεις μειώθηκαν έντονα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι στο σύνολο της χρονιάς θα κυμανθούν περίπου στις 120.000–130.000.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, ταχύτερες διαδικασίες επιστροφών και περιορισμό δευτερογενών μετακινήσεων εντός της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, η εικόνα είναι πιο σύνθετη. Αν και οι απόλυτοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους της Γερμανίας, η χώρα συνεχίζει να δέχεται σημαντική πίεση σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2025 δείχνουν περίπου 27.000 αιτήσεις (αρχικές και επαναληπτικές), γεγονός που οδηγεί σε εκτίμηση για 45.000–55.000 αιτήσεις σε ετήσια βάση.
Η γεωγραφική θέση της χώρας και οι μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να καθορίζουν την κατάσταση.
Συνολικά, το 2025 διαμορφώνεται ως ένα έτος σχετικής αποκλιμάκωσης των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να εκλείπουν οι προκλήσεις.
Η άνιση κατανομή των αιτούντων μεταξύ των κρατών-μελών και η πίεση στις χώρες πρώτης υποδοχής παραμένουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για το άσυλο και τη μετανάστευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις






>
<
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμουrnΔιεύθυνση: Νεάπολη ΜυτιλήνηςrnΤηλέφωνο: 2251 061531-2rnFax:22510 61294rnWebsite: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.com
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ







