ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Πεμπτη 19 Μαρτιου 2026
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026

Επίκαιρα

Ημερομηνία19 Μαρτιου 2026
Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)
Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)
Μείωση αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ
Σταθερή πίεση στα κράτη πρώτης γραμμής

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2025 δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μια φάση σχετικής αποκλιμάκωσης ως προς τις νέες αιτήσεις ασύλου, χωρίς όμως, να μειώνεται ουσιαστικά η πίεση στα κράτη πρώτης γραμμής. 
Οι 47.650 αιτήσεις ασύλου πρώτης φοράς που καταγράφηκαν αποτελούν αισθητή πτώση σε σχέση τόσο με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, όσο και με τον Νοέμβριο του 2025, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη ακολουθούν πλέον πιο συγκρατημένη πορεία.
Πάραυτα με την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλη τη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση των ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου με τις συγκρούσεις Χεσμπολάχ - Ισραήλ αλλά και την αφγανο-πακιστανική διένεξη, συνυπολογιζομένης της παρατεταμένης αστάθειας στην Συρία, αναμένεται εντός του 2026 αύξηση του προσφυγικού κύματος με απρόβλεπτες συνέπειες. 
Η μείωση το 2025 αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι γεωπολιτικές αιτίες μετακίνησης πληθυσμών έχουν υποχωρήσει και μάλλον είναι πρόσκαιρη. Αντίθετα μάλιστα, αποτυπώνει πιθανότατα τη συνδυασμένη επίδραση αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων, νέων διμερών συμφωνιών επανεισδοχής, αλλά και της σταδιακής προσαρμογής των μεταναστευτικών διαδρομών προς εναλλακτικά περάσματα. 
Η κυριαρχία της Βενεζουέλας στην πρώτη θέση των χωρών προέλευσης, μπροστά από το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές, επιβεβαιώνει ότι πλέον το άσυλο στην Ευρώπη δεν συνδέεται αποκλειστικά με πολεμικές συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής αλλά και με μακροχρόνιες κοινωνικοοικονομικές κρίσεις σε άλλες ηπείρους. Η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, αλλά με αισθητά χαμηλότερους αριθμούς σε σχέση με προηγούμενα έτη, ένδειξη ότι οι μεγάλες συριακές ροές έχουν σταθεροποιηθεί.
Στο επίπεδο των χωρών υποδοχής, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν να συγκεντρώνουν σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των αιτήσεων. Η εικόνα αυτή αντανακλά τη διαφορετική γεωγραφία των μεταναστευτικών διαδρομών: η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν οι κύριες πύλες εισόδου από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να αποτελούν τελικούς προορισμούς λόγω ισχυρότερων κοινωνικών δομών και μεγαλύτερων δυνατοτήτων ένταξης.
Η Ελλάδα πρώτη σε αναλογία εντός ΕΕ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της Ελλάδας, η οποία, αν και δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε απόλυτο αριθμό αιτήσεων, εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία αιτήσεων ανά πληθυσμό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 39,1 αιτήσεις ανά 100.000 κατοίκους.
Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτει ότι η πίεση που ασκείται στη χώρα είναι δυσανάλογη σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού και των διαθέσιμων υποδομών. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως εξωτερικό σύνορο της Ένωσης προς την Ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθεί να την καθιστά βασικό σημείο πρώτης εισόδου, ιδιαίτερα μέσω των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος.
Η επιβάρυνση αυτή γίνεται ακόμη πιο εμφανής στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Από τις 1.330 αιτήσεις παιδιών χωρίς συνοδό, η Ελλάδα δέχθηκε 215, αριθμός που την κατατάσσει δεύτερη στην ΕΕ μετά την Ολλανδία. 
Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας, παιδική προστασία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επιτάχυνση διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης. 
Η παρουσία μεγάλου αριθμού ανηλίκων από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο δείχνει ότι οι ανήλικοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες επικίνδυνες διαδρομές με τους ενήλικες.
Παράλληλα, η αύξηση των θετικών αποφάσεων ασύλου στο τελευταίο τρίμηνο του 2025 δείχνει ότι τα ευρωπαϊκά συστήματα ασύλου επιχειρούν να επιταχύνουν την επεξεργασία εκκρεμών φακέλων. Από τις 229.735 πρωτοβάθμιες αποφάσεις, σχεδόν οι μισές ήταν θετικές, με κύριους αποδέκτες πολίτες από το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα και τη Συρία. 
Η Γερμανία παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θετικών αποφάσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κεντρικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας προσφύγων.
Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή έχει διπλή ανάγνωση: από τη μία πλευρά, η μείωση των συνολικών αιτήσεων μπορεί να δημιουργεί περιθώριο καλύτερης διαχείρισης• από την άλλη, η υψηλή αναλογία αφίξεων και η γεωγραφική πίεση διατηρούν το μεταναστευτικό ως ένα από τα πλέον κρίσιμα πεδία δημόσιας πολιτικής.
Το 2026 αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό έτος για την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου μετανάστευσης και ασύλου, με βασικό ζητούμενο το κατά πόσο θα επιτευχθεί ουσιαστικότερη ανακατανομή βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Θα εξαρτηθούν, όμως, όλα αυτά και από την πορεία που θα έχουν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως ο πόλεμος με το Ιράν. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία19 Μαρτιου 2026
Ημερομηνία19 Μαρτιου 2026
Ημερομηνία19 Μαρτιου 2026
Ημερομηνία19 Μαρτιου 2026
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440

    ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594
  • Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

    ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμουrnΔιεύθυνση: Νεάπολη ΜυτιλήνηςrnΤηλέφωνο: 2251 061531-2rnFax:22510 61294rnWebsite: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε