ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Σαββατο 18 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Φωτεινό παράδειγμα για το σήμερα

Ημερομηνία28 Οκτωβριου 2014
Θεματολογία Αλλα | Πολιτικη
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
Κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να το σέβονται και οι άλλοι. Κάθε κράτος που θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ουσιαστικά αλλά και πολιτικά, διατηρεί την ιστορική του διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων. Αντίθετα οι λαοί που αναθεωρούν την ταυτότητά τους στο βωμό τού δήθεν προοδευτισμού, είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, αν όχι φυσικά, σίγουρα πολιτικά. Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει ένας βασικός κανόνας. Ό,τι δεν διαφυλάσσεται σε βάθος χρόνου αμφισβητείται.

Του Δ. Παπαγιαννίδη

 

Η 28Η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες.

Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο ελληνισμός. Είναι επέτειος απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις της βίας και του φασισμού.

Την 28η Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βροντοφώνησε:

«ΟΧΙ»! Δεν θα ποδοπατηθούν οι ιερές αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας.

«ΟΧΙ»! Δεν θα στερηθεί κανείς λαός το αναφαίρετο δικαίωμα που καλείται

"αυτοδιάθεση".

«ΟΧΙ»! Δεν θα γίνουν οι πολιτισμένοι λαοί σιωπηροί συνένοχοι βαρύτατης

προσβολής των Ιερών Συμβόλων του Χριστιανισμού και μαζί της Εθνικής τιμής των πρωτοπόρων της συμμαχικής νίκης.

«ΟΧΙ»! Την ηθική ανατροφή που έδωσε σ' όλους τους λαούς του κόσμου το αίμα της μεγάλης θυσίας, δεν θα την ανατρέψουν οι στενόκαρδοι υπολογισμοί χαμηλών παρασκηνιακών συμφερόντων.

Ως Έλληνας πολίτης, αλλά και ως άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι η επέτειος αυτή είναι για μένα κάτι πολύ περισσότερο από μια εθνική γιορτή.

Πιστεύω ότι στο αποφασιστικό «όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στο πανίσχυρο στρατιωτικά επίδοξο κατακτητή της χώρας μας, αποτυπώνεται η ακλόνητη πίστη ενός λαού να τιμήσει την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων του.

Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαμμένη με αίμα και αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Αγώνες για διατήρηση της εθνικής συνείδησης και αξιοπρέπειας.

Αγώνες για να έχουμε το δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι.

Αγώνες για να διαθέτουμε τη δύναμη να αποφασίζουμε και να διαμορφώνουμε εμείς το μέλλον μας.

Και βέβαια, να διεκδικούμε ως έθνος ένα αναβαθμισμένο ρόλο σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, που διαρκώς αλλάζει.

Πιστεύω ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα σημαντικό γεγονός και δεν πρέπει να εξαντλείται ο εορτασμός της μόνο σε ωραίες ομιλίες.

Η διατήρηση της εθνικής μνήμης για μικρούς σε μέγεθος λαούς σαν τον δικό μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι γιατί η ισχυρή εθνική μνήμη αποτελεί το βασικό μας όπλο, το ανάχωμα για να αποκρούσουμε με επιτυχία τον ιστορικό αναθεωρητισμό που προωθείται τα τελευταία χρόνια. Να αντιμετωπίσουμε την τάση για εθνομηδενισμό και αποδόμηση της εθνικής συνείδησης, ταυτότητας, ιστορίας που έχουν αναδειχτεί σε ύψιστα εργαλεία αποσταθεροποίησης και γεωπολιτικής αναδιάταξης των εθνών και κυρίως των ευρωπαϊκών.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι οι λαοί που διατηρούν ζωντανή την εθνική μνήμη, είναι αυτοί που μπορούν να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς εξελίξεις.

Γιατί η ιστορική γνώση και η ρεαλιστική καταγραφή και ανάλυση των ιστορικών στιγμών, αποτελούν για τα έθνη που τα διαθέτουν, ουσιαστικά εφόδια για τη χάραξη μιας επωφελούς στρατηγικής, που θα υπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντά τους και θα τα προστατεύει από άλλου είδους πλέον «επιθέσεις».

Οι ζωντανές αυτές ιστορικές μνήμες θα πρέπει να παραμείνουν ζωντανές με τη διδαχή της πραγματικής ιστορίας και όχι παραμορφωμένη, ανάλογα με τις ιδεοληψίες κάποιων δήθεν προοδευτικών.

Τα παραδείγματα της προσπάθειας αλλοίωσης της ιστορίας μας είναι πολλά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μια μεγάλη εθνική επανάσταση, απελευθερωτικοί αγώνες, η ξένη κατοχή και η αντίσταση στον κατακτητή έγιναν προσπάθεια να παραχαραχθούν ή να υποβαθμιστούν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει να επιχειρείται να ξαναγραφτεί η ιστορία με κυρίαρχο στοιχείο την υποβάθμιση των σημαντικών ιστορικών γεγονότων και την ανάδειξη δευτερευουσών πλευρών και προσωπικοτήτων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που συγκρούονται οι ιστορικοί μύθοι και οι πολιτικές σκοπιμότητες με την ιστορική αλήθεια.

Και από αυτή τη σύγκρουση χαμένη έχει βγει η αλήθεια. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940, είναι ένα ιστορικό γεγονός γεμάτο πάθη, μίση, συγκρούσεις αλλά και μεγαλειώδεις στιγμές της ελληνικής ψυχής. Οι μάχες, άλλωστε και οι συγκρούσεις είναι πολλές φορές αλληλένδετες με το μεγαλείο.

Αν σβήσουμε τα πρώτα, σβήνουμε και το δεύτερο.

Και τότε δεν γράφουμε ιστορία.

Δημιουργούμε μια καρικατούρα πολιτικής ορθότητας που δεν βοηθά τις επόμενες γενεές ούτε να μάθουν την ιστορία, αλλά ούτε και να καταλάβουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται στην πράξη η εθνική συνείδηση.

Θέλουμε να ξαναγραφτεί η ιστορία μας στρογγυλεμένη;

Μας ωφελεί;

Ωφελεί τον τόπο;

Ωφελεί τους Έλληνες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάν να μείνουν χωρίς ρίζες;

Όλα αυτά που τα τελευταία χρόνια ζήσαμε με αναφορές σε «συνωστισμούς» στη Σμύρνη και άλλα παρόμοια, πολύ φοβάμαι ότι δεν ήταν ανεξάρτητα αυτών που τώρα ζούμε.

Κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, αλλά θέλει να το σέβονται και οι άλλοι, κάθε κράτος που θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ουσιαστικά αλλά και πολιτικά, διατηρεί την ιστορική του διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων.

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την ιστορική κληρονομιά μας καθορίζει και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το παρόν και το μέλλον μας.

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το χθες καθορίζει και το πώς θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις τρικυμίες του παρόντος και του μέλλοντος.

Γι' αυτό έχει ιδιαίτερη αξία ο εορτασμός και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου, αλλά και της 28ης Οκτωβρίου.

Γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι λαοί που τιμούν την ιστορία τους, έχει αποδειχθεί ότι κερδίζουν το σεβασμό των υπολοίπων πρωταγωνιστών στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Αντίθετα, οι λαοί που αναθεωρούν την ταυτότητά τους στο βωμό τού δήθεν προοδευτισμού, είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, αν όχι φυσικά, σίγουρα πολιτικά.

Σε μια από τις πιο δύσκολες γωνιές του πλανήτη, ένα σταυροδρόμι ηπείρων, λαών και πολιτισμών, σε μια περιοχή που ήδη έχει ξεκινήσει και στα επόμενα χρόνια θα ενταθεί το παιχνίδι του ενεργειακού τομέα, η Ελλάδα περνά μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες της.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες μας για τη χώρα μας; Ποιο ρόλο θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια;

Πρώτα από όλα θέλουμε να μας σέβονται. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει καταρχήν να σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, δηλαδή τις ρίζες μας, την ιστορία μας.

Και ότι είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε τη δική μας εθνική πολιτική, χωρίς επιβλέποντες, που θα μας διασφαλίσει ασφαλώς την παρουσία μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά με αξιοπρέπεια.

Για να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε πλευρά που αμφισβητεί τα εθνικά μας συμφέροντα, ότι και θέλουμε αλλά και μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε απειλή σε βάρος της πατρίδας μας.

Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει ένας βασικός κανόνας. Ό,τι δεν διαφυλάσσεται σε βάθος χρόνου αμφισβητείται.

Η αποτροπή λοιπόν, είναι μια έννοια ευρύτατη, που συμπεριλαμβάνει το σύνολο των πράξεων και των παραλείψεων ενός κράτους, ενός έθνους.

Οι πράξεις και οι παραλείψεις αυτές επηρεάζουν την εικόνα που οικοδομεί ο αντίπαλός μας για εμάς, άρα επηρεάζει τις προδιαθέσεις και τις όποιες αποφάσεις του απέναντί μας.

Γι' αυτό, η επέτειος έχει ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη χρονιά.

Γιατί η κυριαρχία μας αμφισβητείται, όχι μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στον πυρήνα της ύπαρξής μας στο δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς για εμάς!!

Τιμώντας, λοιπόν, τη μεγαλειώδη αυτή επέτειο, στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας με όποιο τρόπο και αν απειλείται, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ατομική μας αξιοπρέπεια αλλά και του έθνους μας.

Ότι έχουμε τη βούληση, αντλώντας διδάγματα από την ιστορία μας, να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία17 Μαιου 2024
Ημερομηνία17 Μαιου 2024
Ημερομηνία17 Μαιου 2024
Ημερομηνία17 Μαιου 2024
Διαφήμιση
Resource id #8
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε