ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Κυριακη 26 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σύλλογος Μυτιληναίων γιόρτασε την απελευθέρωση της Μυτιλήνης

Ημερομηνία5 Δεκεμβριου 2014
Οι Έλληνες της διασποράς
Οι Έλληνες της διασποράς

Του Μιχάλη Χριστοδούλου

 

Με ενθουσιασμό και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που οργάνωσε ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής για την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με τιμητικές πλακέτες ο Γιώργος Μαραγκός, Οικονομικός Διαχειριστής της Κομητείας Νάσο  Nassau County Controller και ο Μανώλης Κουρουπάκης, Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Hellas-FM.

 

Η εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης άρχισε με εκκλησιασμό, δοξολογία και μνημόσυνο των Ηρώων του 1912 στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Ο Ιερατικός Προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Μυτιλήνη, μίλησε για τους κατοίκους του νησιού, τα έντονα θρησκευτικά του αισθήματα, αλλά και για την πληθώρα των Αγίων της Λέσβου πού δεν μπορούσαν να υποφέρουν τη σκλαβιά και το σκότος και μαρτύρησαν για την Πίστη τους. Υπενθύμισε ότι προσκυνήματα όπως ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου, η Παναγία της Αγιάσου και ο Άγιος Ραφαήλ είναι παγκοσμίως γνωστά και αξιαγάπητα. Στην συνέχεια μνημόνευσε τα ονόματα των Ηρώων του 1912, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στην Μυτιλήνη το 1912, για να διώξουν την σκαβιά και να φέρουν την ελευθερία. Μετά τον εκκλησιασμό, το εορταστικό πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληναίων που βρίσκεται στην Αστόρια, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Ο υπεύθυνος της Εκδήλωσης Αναστάσιος Νικοδήμου, ανέφερε ότι ο Σύλλογος Μυτιληναίων, με πολλή υπερηφάνεια, κάθε χρόνο οργανώνει Μνημόσυνο για τους Ήρωες του 1912, προσφέροντας δωρεάν γεύμα για όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση. Επαίνεσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Hellas-FM (www.hellasfm.us) για την πολυετή προσφορά του στην προάσπιση των Ελληνικών Θεμάτων και την προβολή της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευχαρίστησε για την παρουσία  και την προσφορά τους την Έφη Φίλα Αντιπρόεδρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Hellas-FM, τον Γενικό Διευθυντή Μανώλη Κουρουπάκη, τον Τακτικό Ενημερωτή Γιώργο Μαραγκό, τον Ραδιο-Παραγωγό Σταμάτη Τσιλίμο. Ο Α. Νικοδήμου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους Ήρωες του 1912, όπως και για τους αποδημήσαντες Πρόεδρο Νίκο Ανουσά και Τούλα Σαμαρά Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής.

 

Ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Χριστοδούλου, παρουσίασε το πρόγραμμα της ημέρας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σε αντίθεση με το 1821, 1917, 1940, που είναι γεμάτα δόξα, αλλά λίγο θαμπωμένα με διχόνια, διχασμό και εμφύλιο, το 1912 λάμπει από ομόνοια, συναίνεση και συνοχή. Δηλαδή ο Πρωθυπουργός, ο Βασιλιάς, η Κυβέρνηση, η Βουλή και ο λαός, είχαν μία σκέψη, μία βούληση, ένα σκοπό και ένα σχέδιο δράσεως. Εάν υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, αυτές ήταν μέσα στα όρια που μπορούσαν να ξεπεραστούν. Επίσης, έκανε λόγο για τους πρωταγωνιστές του Αγώνα, για την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης, τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τον Συνταγματάρχη Απολλόδωρο Συρμακέζη, τον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Μελά, τον Ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανουσάκη, τον Οπλαρχηγό Δημήτριο Τσακίρη, τον Οπλαρχηγό Μάνο Σιταρά, τον Οπλαρχηγό Δημήτριο Καμπά, τον Υπολοχαγό Περικλή Δρίτσα και τον Ευστράτιο Αθανασιάδη που οργάνωσε την Λεσβιακή Φάλαγγα και με 210 εθελοντές έτρεξαν με υπερηφάνεια από τη Νέα Υόρκη και τα άλλα μέρη της Αμερικής και πολέμησαν στην Μυτιλήνη για την πολυπόθητη λευτεριά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης συνεχάρη τον Γιώργο Μαραγκό και του έδωσε τιμητική πλακέτα για τα επιτεύγματά του, την προσφορά του στον Δημόσιο Τομέα και την αγάπη του προς την Ομογένεια. Ο πρώην Πρόεδρος του συλλόγου Αναστάσιος Νικοδήμου συνεχάρη τον Μανώλη Κουρουπάκη και του έδωσε τιμητική πλακέτα για τα επιτεύγματά του, την προσφορά του στην ραδιοφωνική ενημέρωση και την αγάπη του προς την Ομογένεια.

Ο Γιώργος Μαραγκός γεννήθηκε στην Λευκάδα και μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία οκτώ χρονών. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Electrical Engineering και Διοίκηση Επιχειρήσεων Business Administration. Έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων Consultant και ασχολήθηκε με Συστήματα Πληροφοριών. Ήταν Αντιπρόεδρος στις Τράπεζες Chase Manhattan Bank και Citicorp. Είναι ιδρυτής της επιχειρήσεως SDS Financial Technologies. Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει εκλεγεί για δυό φορές στην Κομητεία Νάσο Nassau County στην θέση Οικονομικού Διαχειρηστή County Comptroller. Είναι υπεύθυνος για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νάσο με 2.8 δισεκατομμύρια ετησίως. Είναι παντρεμένος με την Αγγέλα και έχουν δύο παιδιά και δύο εγγονάκια.

Ο Μανώλης Κουρουπάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1953. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος. Διετέλεσε μηχανικός αεροσκαφών και επιθεωρητής κινητήρων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Μετακόμισε στην Αμερική το 1986 και ασχολήθηκε με διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά η αγάπη του για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον έφεραν στον EΛΛAΣ FM τo 2005. Από το 1990 και για δυο χρόνια ήταν παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Παλμοί της Κρήτης» στο Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι της Νέας Υόρκης. Από το 2005 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «Καλημέρα όλη μέρα». Ο Μανώλης Κουρουπάκης, τώρα, είναι Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Hellas-FM.

Την εκδήλωση πλούτισε η παρουσία των παιδιών, που έδιναν ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον. Τα παιδιά ξάφνιασαν με την προθυμία τους ν' απαγγέλλουν τραγούδια που μιλούσαν με αγάπη για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής προσφέρθηκε εορταστικό γεύμα με κρασί και ούζο Μυτιλήνης σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Η απελευθέρωση της πόλης μας στις 8 Νοεμβρίου του 1912 από τους Τούρκους, γιορτάστηκε με  ιδιαίτερη τιμή και από τον Παλλεσβιακό Σύλλογο Τορόντο «Αρίων» του Καναδά. Τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ο ιερέας π. Κωνσταντίνος που ευλόγησε τους άρτους, μίλησε για τη σημασία της ημέρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δ. Σ. Γιώργος Μολυβιάτης, η πρόεδρος της Αιγαιοπελαγίτικης Ομοσπονδίας και γραμματέας του Παλλεσβιακού Μαρία Ξενικάκη, τα μέλη του Νάνση Αθανασοπούλου Μυλωνά, Στρατής Κοντηβέης και Ειρήνη Σερέτη, καθώς και η πρόεδρος του Γ. Τμήματος της Ομοσπονδίας Αιγαίου, Χριστίνα Ανδρικοπούλου. Παραβρέθηκαν επίσης τα στελέχη του Συλλόγου, Χρήστος Βογιατζής και Αλέκος Οικονομίδης.

Ακολούθησε σύναξη όλων των μελών του «Παλλεσβιακού» με πολλούς φίλους, στην αίθουσα «καφετέρια», όπου μοιράστηκαν οι άρτοι και θυμήθηκαν πολλά δικά τους, σχολίασαν και ανέλυσαν τις εξελίξεις στην πατρίδα.

Επίσης, ο Παλλεσβιακός Σύλλογος του Τορόντο στον Καναδά, γιόρτασε και τη γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στη Mississauga.

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής, τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού από τους ιερείς π. Σταύρο και Γεώργιο.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα, πέρα από τον πρόεδρο του Ε. Σ. Δημήτρη Τσατσαρώνη και τη σύζυγό του γιατρό Ελευθερία Τσατσαρώνη, παρέστησαν ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Συλλόγου «Αρίων» Τορόντο και αντιπρόεδρος της Αιγαιοπελαγίτικης Ομοσπονδίας Γιώργος Μολυβιάτης και ο πρώην πρόεδρος, της ίδιας Ομοσπονδίας, Χρήστος Βογιατζής.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Τσατσαρώνης, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την παρουσία του, τους ιερείς, ιδιαίτερα τον π. Γεώργιο που ταξίδεψε από το Μπάρι και τις κυρίες της Φιλοπτώχου για το δείπνο που πρόσφεραν στους παριστάμενους.

Ανήμερα της 8ης Νοεμβρίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Διαφήμιση
Resource id #8
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε