ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Σαββατο 7 Μαρτιου 2026
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 5 Μαίου 2016

Όχι στην κατάργηση της αναγκαστικότητας

Ημερομηνία5 Μαιου 2016
Πλήγμα στον πρωτογενή τομέα
Πλήγμα στον πρωτογενή τομέα
Οι μικροί αγρότες – παραγωγοί θα εκδιωχθούν από τα χωράφια τους παραδίδοντας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα.

Καθοριστικό χτύπημα στους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου αρχικά, δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου και αφορά στην κατάργηση της αναγκαστικότητας των Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Ένωσής τους.

Η παράταξη «Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή» με επικεφαλής την Αγ. Κυρίτση, κρούει τον κώδωνα της κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα και τονίζει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς θα πληγούν και οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου και οι οινοποιοί της Σαντορίνης και οι καλλιεργητές του κρόκου στην Κοζάνη.

Ζητά την άμεση σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση που να εναντιώνεται στα επιχειρούμενα και να οργανωθεί δυναμική αντίδραση στα όσα σχεδιάζονται:  

«Η κατάργηση της αναγκαστικότητας, που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με μαθηματική ακρίβεια θα έχει ως αποτέλεσμα οι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου να εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους, αφού ο στόχος που υπηρετείται με την απόφαση είναι η καλλιέργεια και η οινοποιία της Σάμου να περάσουν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοπαραγωγοί της Σάμου είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, οι αμπελοκαλλιεργητές της Σαντορίνης και οι παραγωγοί κρόκου στην Κοζάνη.

Η κατάργηση της αναγκαστικότητας, με επίφαση πάντα τα φληναφήματα περί ανταγωνιστικότητας, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την κατά γράμμα υλοποίηση των αντιδραστικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. που θέλουν να πετάξουν από τα χωράφια τους και την παραγωγή τούς μικρούς αγρότες, παραδίδοντας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα κρασιά της Σάμου και της Σαντορίνης, η μαστίχα της Χίου και ο κρόκος Κοζάνης.

Η κατάργηση της αναγκαστικότητας είναι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Σε συνδυασμό με τη φορολογική καταιγίδα και το νέο ασφαλιστικό που προωθούνται, θα σημάνουν το οριστικό ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης, στο όνομα πάντα της «ελεύθερης αγοράς».

Ως περιφερειακή παράταξη εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην καταστροφική για τη Σάμο ΚΥΑ, που προετοιμάζει αντίστοιχο καταστροφικό δρόμο και για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, τους απελουργούς της Σαντορίνης και τους καλλιεργητές κρόκου στην Κοζάνη. Συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στον αγώνα των παραγωγών να μην εγκαταλείψουν τη γη τους.

Καλούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κινητοποιηθεί άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο για να αποτρέψει όσα σχεδιάζονται. Σημειώνουμε ότι με δεδομένο πως στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξε ομόφωνη αντίθεση στην κατάργηση της αναγκαστικότητας, καλούμε την Περιφερειάρχη να συγκαλέσει αμέσως μετά το Πάσχα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα το κρίσιμο για τα νησιά μας ζήτημα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Σάμο και Χίο, με στόχο, αφενός μια ξεκάθαρα αρνητική απόφαση του Π.Σ. και αφετέρου, για να οργανωθεί η πιο αποτελεσματική και δυναμική αντίδραση σε όσα καταστροφικά σχεδιάζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία6 Μαρτιου 2026
Ημερομηνία6 Μαρτιου 2026
Ημερομηνία6 Μαρτιου 2026
Ημερομηνία6 Μαρτιου 2026
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440

    ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594
  • Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

    ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμουrnΔιεύθυνση: Νεάπολη ΜυτιλήνηςrnΤηλέφωνο: 2251 061531-2rnFax:22510 61294rnWebsite: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε