ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τριτη 21 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 5 Μαίου 2016

Στα άκρα με άγνωστα επακόλουθα

Ημερομηνία5 Μαιου 2016
Χωρίς προηγούμενο η τουρκική πρόκληση
Χωρίς προηγούμενο η τουρκική πρόκληση

Η τουρκική προκλητικότητα, όλες τις ημέρες του εορτασμού του Αγίου Πάσχα, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Οι τουρκικές δυνάμεις, συνέχισαν το μπαράζ των παραβιάσεων τόσο στον ελληνικό εναέριο χώρο, όσο και στα χωρικά μας ύδατα, προχωρώντας σε άνευ προηγουμένου κινήσεις επίδειξης ισχύος και επικυριαρχίας, ακόμα και σε ελληνικά εδάφη.

Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Παρασκευή, αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN235 σημείωσε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 4 παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Τέσσερις από τις παραβιάσεις αυτές, ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησε το CN-235 πάνω από τις Οινούσσες στις  10:53  στα 1.500 πόδια, στις 10:56 στα 700 πόδια και στις 11:00 στα 500 πόδια, αντίστοιχα, καθώς και πάνω από την Παναγιά στις 11:04 στα 200 πόδια.

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη, προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη Έλληνα ψαρά.

Σύμφωνα με το PolitisChios, το επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 13:30, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις Οινούσσες.

Αρχικώς η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή, με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να τον συλλάβει.

Το Λιμενικό δεν μπόρεσε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο και έτσι αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «Κραταιός», κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί.

Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνήθηκε, πείστηκε όμως, να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Εξάλλου, όλοι ακούσαμε τη μαρτυρία του Έλληνα ψαρά, σε τηλεοπτικά μέσα, ο οποίος αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα την όλη κατάσταση.

Οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στον κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ ενημέρωναν σε απευθείας χρόνο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το επεισόδιο στις Οινούσσες, το οποίο αξιολογείται ως πολύ σοβαρό.

 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν παραμονή της Ανάστασης, το απόγευμα, κατά την τέλεση λειτουργίας στο φυλάκιο του νησιού της Παναγιάς. Η προσπάθεια της γείτονος να αμφισβητήσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνικότητα της περιοχής, εκδηλώθηκε τούτη τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, με σκάφος του λιμενικού που προσπάθησε να εμποδίσει τη λειτουργία με απειλές από μεγάφωνα και προσεγγίζοντας το νησί. Οι κάτοικοι απάντησαν με ψαλμούς και τελικά οι Τούρκοι αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση.

Ο Μητροπολίτης Χίου μαζί με τις ευχές παρέδωσε στον επικεφαλής του Φυλακίου της Παναγιάς την ελληνική σημαία και ευχήθηκε πάντοτε «να κυματίζει περήφανα πάνω στην εσχατιά της πατρίδας μας, την τελευταία βραχονησίδα της νησιωτικής συστάδας των Οινουσσών, ακόμη κι αν χρειαστεί να την υπερασπιστούμε και να την τιμήσουμε με τη θυσία μας».

Μιλώντας με φλογερό πατρικό και πατριωτικό λόγο στα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας και επαινώντας το υψηλό φρόνημα και το αίσθημα καθήκοντος, τόνισε ότι «οι στρατιώτες του Έθνους δεν φρουρούν μόνο μια λωρίδα ελληνικής γης», αλλά υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια του Γένους, τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και την ιστορία, τις παραδόσεις, τις οικογένειες, τους τάφους των προγόνων, την ίδια την ταυτότητα και υπόσταση του Έθνους.

Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Μητροπολίτη «θελήσαμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην επικίνδυνη τουρκική πολιτική. Οι Οινούσσες ήταν και θα παραμείνουν μέρος της Μητροπόλεως Χίου και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος».

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης σε δήλωσή του στο protothema.gr ξεκαθάρισε πως «κανένας δεν θα μου πει πού και πώς θα λειτουργώ στη Μητρόπολή μου, πολύ περισσότερο η Τουρκία».

Ο ταξίαρχος Γ. Μπικάκης ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη για τις ευχές και την τελετή της Αναστάσεως, που τέλεσε στη νησίδα της Παναγιάς και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 96ΑΔΤΕ είναι πανέτοιμοι να επιτελέσουν το καθήκον τους και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της πατρίδας.

Στη θρησκευτική τελετή και στο πρώτο «Χριστός Ανέστη» της νησιωτικής Μητρόπολης της Χίου, παρέστησαν ακόμη από τις Οινούσσες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Δανιήλ, Σταύρος Χατζησταύρου, Λάμπρος Σκούφης, Γιάννης Λυγνός, Χρήστος Μούντουλας, ο Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Χίου Β. Μυριαγκός και εκπρόσωποι της Ταξιαρχίας.

 

ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ

Το παραπάνω γεγονός, όμως, είναι αμφισβητούμενο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «enikos.gr», οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ήλεγξαν τις καταγγελίες που ήθελαν τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί την παρεμπόδιση της λειτουργίας στη νήσο Παναγιά και διαπίστωσαν ότι το τουρκικό σκάφος βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το ελληνικό νησί, έπλεε σε τουρκικά ύδατα και δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, οι τουρκικές προκλήσεις τις τελευταίες ώρες αυξάνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν επιχειρήθηκε οτιδήποτε από την τουρκική πλευρά.

Μακάρι να είναι έτσι όπως διαβεβαιώνει το Γ.Ε.Ν. και να μην καταλήξουμε σε νέα Ίμια. Αλλά υπάρχει λόγος οι κάτοικοι και οι θρησκευτικές, αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου να φαντασιώνονται και να πλάθουν ιστορίες επικίνδυνες;

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΑ

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις, έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, από τις μονάδες αναχαίτισης 130 ΣΜ στη Λήμνο, 135 ΣΜ στη Σκύρο και 133 ΣΜ στο Καστέλι.

«Οι άνθρωποι της προσφοράς και του καθήκοντος, πάντοτε πιστοί στο καθήκον, στέκονται όρθιοι στις επάλξεις της πατρίδας. Τιμή μου που είμαι Αρχηγός αυτών των απίστευτων ανθρώπων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα που έστειλε μετά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Το σχέδιο παραβιάσεων με επίκεντρο και στόχο τη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες συνεχίστηκε εκ νέου τη Δευτέρα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής μπαινόβγαιναν επί δύο ολόκληρες ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες.

Συγκεκριμένα, στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας δύο Ακταιωροί που κινούνταν πάνω στην οριογραμμή πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αμέσως, η κανονιοφόρος «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε στην περιοχή και μέσω ασυρμάτου ενημέρωσε τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών ότι έχουν παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τους ζήτησε να τα εγκαταλείψουν αμέσως. Ωστόσο, οι Τούρκοι έκαναν ότι δεν άκουγαν και συνέχισαν να παραβιάζουν για περίπου δύο ώρες, παρά τις εκκλήσεις του «Αήττητου».

Στην περιοχή των Οινουσσών, εκτός από την κανονιοφόρο «Αήττητος», βρίσκεται η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και ένα σκάφος του λιμενικού σώματος, ενώ από την πλευρά των Τούρκων, εκτός από τις ακταιωρούς, στη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται και ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής.

 

ΑΣΚΗΣΗ

Ήδη από την Λαμπροτρίτη έχει ξεκινήσει η τουρκική άσκηση στην περιοχή νότια της Ρόδου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε