ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 19 Σεπτεμβριου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 23 Μαίου 2019

Η Σοφία Σακοράφα υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΜέΡα25 μιλά στο «Δ»

23 Μαιου 2019
Η Ευρώπη οφείλει να βρει τις ιδρυτικές της ρίζες
Θεωρώντας ότι μια νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια συνειδητών πολιτών μπορεί να δράσει από κοινού και να βρει λύση στα οξυμένα προβλήματα της Ευρώπης και των χωρών της, συστρατεύεται με το ΜέΡΑ25, ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα με κοινό όραμα και πρόγραμμα που έχουν ψηφίσει πολίτες από 14 ευρωπαϊκές χώρες.
Η πορεία σας δείχνει ότι είστε άνθρωπος της αλλαγής. Αδέσμευτος, που όταν δεν ικανοποιείται, αποχωρεί και αναζητά κάτι νέο. Είναι εύλογο ο καθένας αν έβλεπε την πορεία σας στην πολιτική σκηνή, να αναρωτιόταν. Γιατί από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά ανεξάρτητη και τώρα με τον Γ. Βαρουφάκη, που ομολογουμένως δεν έχει και την καλύτερη εικόνα ούτε στην Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Τι σας έκανε να συστρατευτείτε με το ΜέΡα25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής) και να είστε υποψήφια με αυτό;

Προσωπικά δεν υπολόγισα ποτέ και δεν υπολογίζω προσωπικό πολιτικό κόστος. Συγκρούστηκα με κόμματα που συνεργάστηκα στη βάση κοινών αρχών και στόχων, όταν αυτά καταπάτησαν και τα δύο και διέρρηξα σχέσεις με ανθρώπους που συμπορεύτηκα, για τους ίδιους λόγους. Πίστευα και είναι φανερό πλέον, ότι τα μνημόνια, η επιτομή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καταστρέφουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και την ερημοποιούν, φτωχοποιούν τους πολίτες και αποσυνθέτουν την Ευρώπη. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής άλλης εφικτής πολιτικής και για αυτήν σήμερα παλεύω μέσα από το ΜέΡΑ25 μαζί με τον Γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη. Οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τη διαρκή φτωχοποίησή τους, ακόμα και στις θεωρούμενες πλούσιες χώρες. Αντιμετωπίζουν επίσης, απρόσωπες εξουσίες χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση που επιβάλλουν στις εθνικές κυβερνήσεις δογματικές και αδιέξοδες πολιτικές. Το διευθυντήριο των Βρυξελλών επιμένει να αποφασίζει για τους πολίτες των κρατών-μελών απαξιώνοντας τις κυβερνήσεις τους και ευτελίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά πλέον έναν ανέλεγκτο πόλο εξουσίας που λειτουργεί σταθερά και επίμονα σε αντιδημοκρατικές βάσεις προωθώντας συντηρητικές πολιτικές, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το ΜέΡΑ25, ελπίζοντας να προσφέρει τη δυνατότητα εξόδου από αυτήν την κατάσταση. Όσον αφορά την εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη, θα πρέπει να σταθμίσουμε από ποια μεριά τη βλέπει κανείς. Αν τη βλέπει από την πλευρά των συμφερόντων που θέλουν να διατηρήσουν μια αντιδημοκρατική Ευρώπη, που λειτουργεί ερήμην των λαών της και υπέρ των γνωστών συμφερόντων, τότε έχετε δίκιο, μάλλον δεν θα είναι η καλύτερη. Αν, όμως, στην πολιτική έχει μία σημασία η συνέπεια, η πίστη σε αρχές και η διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων, τότε η εικόνα αντιστρέφεται.

 

Τι νέο έχει να περιμένει ο έλληνας ψηφοφόρος από το ΜέΡα25, που δεν μπορέσατε να πράξετε ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής;

Και μόνο το γεγονός ότι μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό εγχείρημα με κοινό όραμα και κοινό Πρόγραμμα, που το έχουν ψηφίσει πολίτες από όλη την Ευρώπη, έχει την σφραγίδα του «νέου». Το γεγονός ότι το ΜέΡΑ25 κατεβαίνει σε 14 ευρωπαϊκές χώρες κάτω από την ομπρέλα της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης», αλλά το πιο σημαντικό, το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι πολίτες, μετά την μνημονιακή υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και το μάθημα της πολιτικής ήττας του μετώπου που κατέρρευσε το 2015, κατάλαβαν ότι μόνο αν συστρατευτούμε όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη. Κατάλαβαν ότι αν αυτή η ολιγαρχική Ευρώπη δεν ξαναβρεί τις ιδρυτικές τις αξίες και αρχές, θα διαλυθεί. Η μόνη ελπίδα είναι το DiEM25 στην Ευρώπη και το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα. Αυτή η ευρωπαϊκή διάσταση είναι απαραίτητη για την εφαρμογή αυτού που αποτελεί την άλλη διαφορά του ΜέΡΑ25 απ' τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα: ένα πλήρες, κοστολογημένο, άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από τη χρεοδουλοπαροικία, έτοιμο να νομοθετηθεί την επόμενη των εκλογών, χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

 

Όταν δεν δεσμεύεσαι από τα στερεότυπα ενός κινήματος, αλλά από τις προσωπικές ιδέες, δεν νοιώθεις και δεν λειτουργείς πιο ανεξάρτητα;

Έχετε δίκιο, αλλά η ανεξαρτησία δεν είναι αυτοσκοπός. Για μένα ήταν όπως είπαμε και παραπάνω, μια υποχρεωτική επιλογή εφόσον προείχαν οι προσωπικές πολιτικές αρχές μου, αλλά και η σχέση μου με όσους πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Από το άλλο μέρος η πολιτική, όχι ως επάγγελμα αλλά με την έννοια της συμμετοχής του πολίτη, προϋποθέτει ουσιαστικά τις συστρατεύσεις. Και είμαι ευτυχής με τη συστράτευσή μου στο ΜέΡΑ25 και το DiEM25. Πρόκειται για μια νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια συνειδητών πολιτών που αναζητούν από κοινού λύση στα οξυμένα προβλήματα της Ευρώπης και των χωρών της. Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία, δίνοντας ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών, πολίτες από όλη την Ευρώπη συντάχθηκαν και συγκρότησαν την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη». Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ευημερίας, λέγοντας όχι στην Ευρώπη της αδιέξοδης λιτότητας.

 

Τι πρέπει ν' αλλάξει στην ΕΕ;

Πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει κοινά δικαιώματα, κοινή ευημερία, ενίσχυση της δημοκρατίας. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει για τις Ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη ένα κοινό, ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα: τη Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη (Green New Deal). Είκοσι πολιτικές προτάσεις, αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες, συνδέονται με τους τέσσερις βασικούς στόχους του Green New Deal: τον Εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Οικοδόμηση Κοινής Πράσινης Ευημερίας, την Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Εκμετάλλευσης και την Εμβάθυνση της Διεθνούς Αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στη διαφάνεια. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Θα εγγυηθούμε ένα Δικαίωμα στην Ενημέρωση, θα θεσπίσουμε ένα υποχρεωτικό μητρώο εκπροσώπων συμφερόντων (λομπίστες), θα δημοσιεύσουμε τις οικονομικές δραστηριότητες αντιπροσώπων και θα μπλοκάρουμε τα συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των ιδιωτικών εταιρειών εκπροσώπησης συμφερόντων. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη θέση μας για το Δημοκρατικό Σύνταγμα της Ευρώπης. Θα προωθήσουμε μια σειρά από συνελεύσεις πολιτών που θα αφορούν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Αυτές οι συνελεύσεις θα καταλήξουν σε μια Συνταγματική Συνέλευση, η οποία θα συντάξει το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα της Ευρώπης.

 

Υπάρχει χρόνος ζωής για την ΕΕ;

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως ευρωβουλευτής, αυτό που τόνιζα σε κάθε ευκαιρία ήταν ότι η Ευρώπη, αν δεν αλλάξει, θα αποδομηθεί. Και θα αποδομηθεί κυρίως λόγω της ακύρωσης και κατάρρευσης των ιδρυτικών καταστατικών της αρχών και αξιών. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να εκδημοκρατίζεται, η ΕΕ γίνεται όλο και πιο τοξική για τους λαούς της, όλο και πιο ταξική, όλο και πιο ανίσχυρη, πιο απαξιωμένη. Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η αναβίωση νεοφασιστικών νεοναζιστικών μορφωμάτων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που έχουν επικρατήσει. Ως αποτέλεσμα, αναδεικνύεται πλέον η αναπόφευκτη ανάγκη για την «ανασύσταση» των δημοκρατικών θεσμών και την «επαναλειτουργία» της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Εμείς, στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η αντιστροφή αυτής της κατάστασης ως το 2025, η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
18 Σεπτεμβριου 2020
18 Σεπτεμβριου 2020
18 Σεπτεμβριου 2020
18 Σεπτεμβριου 2020
Resource id #8
Resource id #8

> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε