ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 26 Ιανουαριου 2023
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Βιβλιοφάγος

2 Νοεμβριου 2021
«Το γκαμπί της Βασίλισσας»

«Το γκαμπί της Βασίλισσας»

Του Walter Tevis

Μετάφραση: Μοσχονά Αριάδνη - Αδαμαντία

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Σκάκι, φεμινισμός, εθισμός: μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης που κόβει την ανάσα μέχρι τη δραματική κορύφωσή της, η οποία έχει χάρη ανάλογη με το να κάνεις ματ σε τέσσερις κινήσεις.

Η ήσυχη και μελαγχολική Μπεθ Χάρμον είναι ένα οκτάχρονο ορφανό κοριτσάκι που μοιάζει να μη διαθέτει τίποτα το αξιοπρόσεκτο. Μέχρι που παίζει την πρώτη της παρτίδα στο σκάκι. Τότε οι αισθήσεις της οξύνονται, το μυαλό της καθαρίζει και για πρώτη φορά στη ζωή της νιώθει πως έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Καθώς το μοναδικό της ταλέντο την οδηγεί να αρχίσει να αγωνίζεται επαγγελματικά σε κορυφαία σκακιστικά τουρνουά ήδη από τα εφηβικά της χρόνια, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, που βαθαίνουν την ψυχική της απομόνωση και την ωθούν όλο και περισσότερο στην απόδραση...

 

«Το όπιο του λαού»

Του Πέτρου Τατσόπουλου

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Ο Πέτρος Τατσόπουλος επιχειρεί μια ανορθόδοξη προσέγγιση στο τελευταίο μεσαιωνικό κατάλοιπο: την πολυπλόκαμη διείσδυση της θρησκείας, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για τον επιθανάτιο ρόγχο του σκοταδισμού ή για τη θριαμβευτική επιστροφή του ύστερα από την ορθολογική αναδίπλωση; Άλλοτε με βιτριολικό χιούμορ και άλλοτε με βλάσφημη διάθεση, σταθερά απέναντι στην πολιτική ορθότητα των ημερών, ο συγγραφέας δίνει απρόβλεπτες απαντήσεις σε ενοχλητικές ερωτήσεις. Ένα βιβλίο ακατάλληλο για ανηλίκους... όλων των ηλικιών.

 

«Η κλιματική αλλαγή και το αγύριστο κεφάλι

Η άρνηση της κλιματικής επιστήμης: μύθοι, πλάνες και οι δέουσες απαντήσεις»

Μετάφραση επιμέλεια: Μαρ. Γεργκανιάν, Παν. Δεληβοριάς,

Σπ. Κασάπης και Αλ. Μάμαλης

Τιμή: 23,00 ευρώ

Το βιβλίο γράφτηκε για να βοηθήσει το ευρύ κοινό και τους νέους επιστήμονες να μάθουν και να μπορούν να εξηγούν στους αρνητές της επιστήμης πώς πραγματικά φθάσαμε στη σημερινή κλιματική κρίση, να τους επισημαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της άρνησής τους μέσω εύληπτων και χιουμοριστικών εικόνων, και γενικότερα να τους αντιμετωπίζουν εμπεριστατωμένα, καθώς θα διαλέγονται μαζί τους. Μερικά από τα θέματα του βιβλίου:

Πώς η κλιματική αλλαγή έγινε ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα: η ανίερη συμμαχία μεταξύ ιδεολογίας και βιομηχανίας οι στρατηγικές παραπληροφόρησης της καπνοβιομηχανίας και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων τα χαρακτηριστικά και τα στάδια άρνησης της επιστήμης.

Αρνούμενοι την πραγματικότητα: οι χιλιάδες δείκτες της παγκόσμιας θέρμανσης το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης ένας όλο και πιο φαλακρός πλανήτης η «κλιματική συνωμοσία» της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αρνούμενοι την ευθύνη: οι μύθοι που υποβαθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προειδοποιήσεις από το παρελθόν πώς έχουμε διαταράξει τη φυσική ισορροπία γιατί τα ανθρώπινα αποτυπώματα αποκλείουν τους συνήθεις ύποπτους.

Αρνούμενοι τις συνέπειες: ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία οι εντεινόμενοι καύσωνες και τυφώνες η οξίνιση των ωκεανών πώς τα βιολογικά είδη αδυνατούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή γιατί η τροφική μας αλυσίδα στηρίζεται στην ισορροπία.

Αρνούμενοι την επιστήμη: η συντριπτική συναίνεση των επιστημόνων περί της κλιματικής αλλαγής το «μπαστούνι του χόκεϊ» η διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος τα γνωρίσματα των συνωμοσιολόγων τα αξιόπιστα κλιματικά μοντέλα.

Απαντώντας στους αρνητές της επιστήμης: πώς να αλλάξεις ένα αγύριστο κεφάλι οι αρνητές αποτελούν μια ηχηρή μειονότητα σπάζοντας το σπιράλ της σιωπής γιατί είναι επικίνδυνο να αγνοούμε την παραπληροφόρηση το τι λέμε και τι πράττουμε έχει τεράστια σημασία.

 

«Ιστορικοί Κύκλοι της Ελληνικής Οικονομίας

Από το 1821 έως σήμερα»

Του Γιώργου Αλογοσκούφη

Εκδόσεις «Gutenberg»

Τιμή: 20,00 ευρώ

Η οικονομία της νεότερης Ελλάδας έχει συμπληρώσει μια ιστορία δύο αιώνων. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοσίων χρόνων, η χώρα κατόρθωσε να περάσει από το περιθώριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον πυρήνα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από μία φτωχή αγροτική επαρχία της Οθωανικής Αυτοκρατορίας έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και αυτό παρά τις δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις που έπληξαν τη χώρα το 2010 και το 2020.

Το βιβλίο αυτό επισκοπεί και αναλύει την ιστορία της οικονομίας της νεότερης Ελλάδας από τις παραμονές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τις ημέρες μας. Επικεντρώνεται στους κύριους προσδιοριστικούς παράγοντες των μετασχηματισμών και της ανάπτυξής της, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και στις αλληλεπιδράσεις των εθνικών, κοινωνικών και οικονομικών ιδεών, θεσμών και πολιτικών, καθώς και στις επιπτώσεις των γεωπολιτικών συγκυριών και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Στόχος του βιβλίου είναι η ερμηνεία των εξελίξεων, μέσα από την ανάλυση των βαθύτερων παραγόντων που προσδιόρισαν και προσδιορίζουν την πορεία του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας.

 

«Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα»

Του Φ. Πλιάτσικα

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Το 1798, στο ταξίδι του προς την Αίγυπτο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης «κρύφτηκε» για κάποιο διάστημα στην Ιεράπετρα της Κρήτης, κάτι που λίγοι γνώριζαν κι ακόμη πιο λίγοι έμαθαν ποτέ. Δίπλα του, ο Ζαν Λινιέ ο πιο πιστός αξιωματικός και παιδικός του φίλος απ' τις γειτονιές της Κορσικής. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, μια άγρια, τρικυμισμένη νύχτα, η Σοφία Σινιώρη, μια υπέροχη γυναίκα, στη δίνη ενός αναπάντεχου, μοιραίου έρωτα, φυγαδεύεται από την Κρήτη στη Μάνη, και κατόπιν στην Πεντέλη, για να καταλήξει στο Παρίσι, συνοδεία του Μπερναρντέν, ενός απόστρατου αξιωματικού.

Πάνω από δύο αιώνες μετά, η Σοφί Λινιέ, ένα κορίτσι τού σήμερα στην πρωτεύουσα πόλη της Γαλλίας, τη μέρα που αποχαιρετά τη μητέρα της, Λιμπερτέ, για το μεγάλο ταξίδι, ανακαλύπτει ένα από χρόνια κρυμμένο μυστικό σε έναν παλιό πίνακα ζωγραφικής. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν στη νοτιότερη γωνιά της Ευρώπης, την Κρήτη, και μετά στην Πεντέλη, σ' έναν έρημο πύργο, όπου μέσα από τα μάτια της και την ψυχή της θα ενωθούν, μ' έναν τρόπο σχεδόν μεταφυσικό, οι δυο τόσο μακρινοί κόσμοι, που χωρίζονται από αιώνες, με τη ρωγμή του ανεκπλήρωτου ωστόσο να χάσκει εντός τους. Κι ίσως έτσι λυτρωθούν κι απελευθερωθούν από τα δεσμά μιας αιώνιας προσμονής.

Είναι η μοίρα των ανθρώπων, η τύχη, κάποιος θεός;

Τι είναι αυτό που ορίζει τελικά τα βήματά τους;

 

«Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης»

Του Μορίς Λεμπλάν

Μετάφραση: Claire Neveu

Εκδόσεις «Μινώας»

Ο Αρσέν Λουπέν συνελήφθη: τελείωσε άραγε η περιπέτεια γι' αυτόν; Κάθε άλλο! Μόλις αρχίζει. Βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, αλλά τώρα είναι που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαιτέρως η αστυνομία. Ο Λουπέν αλλάζει κατοικία, αμφίεση, πρόσωπο και γραφικό χαρακτήρα, γνωρίζει όλα τα μυστικά περάσματα και κλείνει ραντεβού με τα θύματά του πριν τα ληστέψει! Είναι ο μεγαλύτερος τζέντλεμαν ανάμεσα σε όλους τους λωποδύτες.

Στα εννιά διηγήματα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση, πλούσια σε ανατροπές, οι αναγνώστες θα απολαύσουν τις περιπέτειες του πιο διάσημου διαρρήκτη και θα ανακαλύψουν όλα τα χαρακτηριστικά της κλασικής αστυνομικής αφήγησης. Ένα υπερωκεάνιο στον Ατλαντικό, μια μυστηριώδης κλοπή, οι υποψίες που στρέφονται εναντίον όλων των επιβατών... όλα τα συστατικά μιας αστυνομικής ιστορίας, όπου ο αφηγητής αναδεικνύεται σε μετρ της τέχνης της απόκρυψης!

Ο Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης εκδόθηκε το 1907 και περιλαμβάνει τις εννιά πρώτες περιπέτειες του ανθρώπου με τα χίλια πρόσωπα, όπου ο ήρωας είναι ήδη σε αντιπαράθεση με τον ορκισμένο εχθρό του, τον επιθεωρητή Γκανιμάρ.

 

«Το έγκλημα του φθινοπώρου»

Του Άντερς ντε λα Μοτ

Μετάφραση: Παγκαλιάς Ξενοφών

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 18,00 ευρώ

Λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού του 1990, πέντε φίλοι κατασκηνώνουν δίπλα σε μια λίμνη στη νότια Σουηδία. Έχουν μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο και αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια βραδιά της εφηβείας τους. Διασκεδάζουν πίνοντας αλκοόλ, παίζοντας μουσική και κολυμπώντας. Το επόμενο πρωί, όμως, το άψυχο σώμα του ενός επιπλέει στη λίμνη. Η αστυνομία χαρακτηρίζει το συμβάν ως τραγικό δυστύχημα και κλείνει τον φάκελο της υπόθεσης.
Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο διοικητής της αστυνομίας συνταξιοδοτείται και αντικαθίσταται από την Άνα Βέσπερ, μια έμπειρη αστυνομικό που μετατίθεται από τη Στοκχόλμη. Η Άνα δεν αργεί να διαπιστώσει ότι εκείνο το δυστύχημα παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Ύστερα μάλιστα από τον βίαιο θάνατο ενός άντρα που είχε βρεθεί στη λίμνη μαζί με τα παιδιά το μοιραίο βράδυ του 1990, η Βέσπερ αποφασίζει, παρά τις προειδοποιήσεις, να ανοίξει ξανά την υπόθεση, που είναι ακόμα ολοζώντανη στη μνήμη των κατοίκων και εξακολουθεί να τους στοιχειώνει.

 

«Καροποιοί καραγωγείς του Λεσβιακού κάρου»

Του Σοφοκλή Κουτρή

Εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη»

Τιμή: 22,50 ευρώ

Αυτή η εργασία καταγράφει μια πολύτιμη ανθρώπινη κατασκευή. Το μαγικό κάρο, που δυο περίπου αιώνες, προσέφερε έργο στο νησί. Το βιβλίο της Κας Αναγνωστοπούλου έδωσε στον συγγραφέα την αφορμή να αναζητήσει κάθε τι που αφορούσε στο κάρο. Έτσι, ψάχνοντας βρήκε πως υπήρχαν στο νησί 16 καροποιία. Στη Μυτιλήνη 8 και 8 στα  χωριά και κωμοπόλεις. Σε αυτό το αποτέλεσμα βασίστηκε και εξελίχθηκε η παρούσα μελέτη και ανάλυση:

1.Το παρελθόν του κάρου (Λεσβιακού κάρου).

2.Τα Λεσβιακά κάρα.

3.Τύπο κάρων.

4.Κάρα με ρόδες ποδηλάτου ή αυτοκινήτου.

5.Καραγωγείς.
6.Κάρα ιδιωτικά και δημόσιας χρήσης.

7.Ανάλυση στα επιμέρους τμήματα της δομής του κάρου.

8.Σχέδια κάρων.

9.Κεφαλάρια.
10.Σύνθεση.
11.Υλικά κατασκευής του Λεσβιακού κάρου.

...................... .........................

 

Έντυ Ντε Βίντ: Τελευταίος σταθμός Άουσβιτς

Μια ιστορία γεμάτη πόνο που κρατά ακέραιη την ιστορική μνήμη.

Εκδόσεις «Πατάκη»

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Διανύουμε εποχές όπου η αμφισβήτηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου  ολοένα και μεγαλώνει, όπως και η εξωφρενική θεωρία ότι ποτέ δεν εξοντώθηκαν Εβραίοι. Το δυστύχημα είναι ότι η μνήμη κονταίνει και ο χρόνος βυθίζει στην λήθη όλα αυτά τα Ολοκαυτώματα που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Η ιστορική μνήμη, όμως, παραμένει ακέραιη και ατόφια, το ίδιο όπως και τα τραγικά αυτά γεγονότα με τους ομαδικούς τάφους και την μαζική εξόντωση ανθρώπων με χημικά αέρια.

Την τραγική αυτή εποχή, την παραμονή και τις συνθήκες ζωής σε αυτά τα στρατόπεδα παρουσιάζει τώρα ο συγγραφέας Έντυ Ντε Βίντ στο βιβλίο μαρτυρία με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Άουσβιτς». Το βιβλίο δεν είναι κάτι άλλο πέραν από μία ακόμη τραγική μαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που συσσωρεύονταν  σε λίγα μέτρα γης, άνθρωποι που η ζωή τους κινδύνευε από λεπτό σε λεπτό.

Είναι η πραγματική ιστορία δύο ανθρώπων, του ολλανδού ψυχίατρου Έντυ ντε Βιντ και της γερμανίδας γυναίκας του Φρίντελ που εκτοπίσθηκαν στο Άουσβιτς τον Σεπτέμβριο του 1943. Είχαν γνωριστεί στο στρατόπεδο μεταγωγών του Βέστερμποργκ στην ανατολική Ολλανδία απ' όπου οι Εβραίοι εκτοπίζονταν κυρίως στο Άουσβιτς. Μεταφέρθηκαν μαζί εκεί, με τον Έντυ να καταλήγει στο μπλοκ 9 και την Φρίντελ στο 10.

Οι συνθήκες επιβίωσης τραγικές, η σημασία για τον άνθρωπο μηδενική. Το ζευγάρι προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, να κρατηθεί στη ζωή. Προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλεται κάθε είδους προσπάθεια, αποδεικνύοντας ότι ο έρωτας είναι πιο δυνατός από κάθε μαρτύριο.

Μία ματιά, η προσπάθεια να αντικρύσει ο ένας τον άλλο έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, σε συνδυασμό με τις τραγικές καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που αφήνουν την ζωή τους πίσω από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, κάνουν την μαρτυρία αυτή συγκλονιστική και πάνω απ' όλα θυμίζουν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

Το μαρτύριο κρατά πολύ, η καθημερινότητα περιορίζει τις ελπίδες που πάραυτα παραμένουν ζωντανές. Η αγάπη, όμως, διατηρείται και ο έρωτας κυριαρχεί: «Έπιασε το χέρι της. Εκείνη πήγε να τον φιλήσει, αλλά εκείνος ήταν πολύ φοβισμένος. Για λίγο δεν μπορούσαν να πουν λέξη. Η Φρίντελ συνήλθε πρώτη. «Έχεις αρκετό φαγητό;». «Ναι, αν θέλεις ψωμί μπορώ να σου δώσω. Ένας Πολωνός μου έδωσε από ένα πακέτο». «Όχι αγάπη μου, να το φας εσύ που δουλεύεις σκληρά. Εγώ δεν κάνω τίποτε όλη μέρα. Περιμένω και περιμένω».

Οι ναζί στα τέλη του 1944 προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη, υποχρεώνοντας τους κρατουμένους (μαζί τους και η Φρίντελ) να περπατήσουν μέχρι τη Γερμανία, στις γνωστές πορείες θανάτου. Ο Έντυ κρύφτηκε και παρέμεινε στο Άουσβιτς, όπου με χαρτί και μολύβι έγραψε την εν λόγω μαρτυρία.

Μια μαρτυρία που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη, αλλά πάνω απ' όλα διατηρεί ατόφια την ιστορική μνήμη. Ο συγγραφέας απεβίωσε το 1986.       

****                    ****

 

Δημητρίου Χατζηλία

«Το Πολύκροτο Μοναστηριακό Ζήτημα Μηθύμνης 1866-1888»

Για το θέμα τούτο που συγκλόνισε επί μία εικοσαετία, στα τέλη του 19ου αιώνα, όχι μόνο την Επαρχία Μηθύμνης, με κέντρο την Καλλονή, αλλά και όλο το Νησί, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά σχετικά ενδιαφέροντα γραφτά προκειμένου να φωτιστούν αιτίες, αντιπαλότητες και αγώνες που το δημιούργησαν.

Ο Δημήτρης Χατζηλίας, πρώην ανώτερο στέλεχος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου και συγγραφέας σημαντικών και αξιόλογων βιβλίων, που αφορούν κυρίως την τοπική ιστορία της γενέτειράς του, το Σκαλοχώρι, μας πρόσφερε ανάγλυφη την εικόνα της εικοσάχρονης αυτής αναταραχής με το καλαίσθητο και πολυσέλιδο βιβλίο του «Το Πολύκροτο Μοναστηριακό Ζήτημα Μηθύμνης - 1866-1888», καρπός πολύχρονης και πολύμοχθης ερευνητικής προσπάθειας.

Και κατόρθωσε μέσα από τον κυκεώνα του Λειμωνειακού Αρχείου να επισημάνει διερευνητικά τα κατάλληλα έγγραφα στα πρακτικά, στα ημερολόγια και στους κώδικες και ειδικά στις Πατριαρχικές, Πανιερατικές, Δημογεροντικές και λοιπές μεγαλόγραφες αποκλειστικές επιστολές και να τα κατατάξει αλυσιδωτά, σε μια εξελικτική πορεία χρονολογικής διαδρομής, παράλληλα με την επιδέξια χρησιμοποίηση και ορθολογική διάταξη πλούσιας βιβλιογραφίας κι ακόμα σε πηγές εφημερίδων και περιοδικών της συγκεκριμένης περιόδου Λέσβου και Κωνσταντινούπολης.

Όλα με την επιμονή, τη φλόγα και τη γνώση, αλλά και τη συγγραφική δυναμική που διαθέτει ανεξάντλητη και ανυποχώρητη ο Δημήτρης Χατζηλίας.

Οι επισημάνσεις, οι παρατηρήσεις και οι σημειώσεις που ακολουθούν τα Πατριαρχικά έγγραφα, τις Πανιερατικές επιστολές και τις Δημογεροντικές διαμαρτυρίες, περιεκτικές, εύστοχες και επεξηγηματικές, διευκολύνουν την αναγνωστική κατανόηση.

«Το Πολύκροτο Μοναστηριακό Ζήτημα Μηθύμνης - 1866- 1888» το προσεγγίζει επιστημονικά, το αναλύει λεπτομερειακά και το προβάλλει μαστορικά στο αξιολογότατο βιβλίο του ο Δημήτρης Χατζηλίας, και το χαρακτηρίζει με έκδηλο ρεαλισμό, με δομική πολυπλοκότητα, με ποιοτική ευρηματικότητα και ιδεολογικό στοχασμό.

Του σφίγγω θερμά το χέρι με την προσδοκία και επόμενων συγγραφικών του έργων.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

 

«Τότε που ταξιδεύαμε»

Της Άσπας Κοπανέλλη - Αβαγιανού

Η Άσπα Κοπανέλλη Αβαγιανού, η φίλη Άσπα, μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Τότε που ταξιδεύαμε», το οποίο κατά την δική της σημείωση «δεν πωλείται, αλλά χαρίζεται». Το πήρα στα χέρια μου με πολλή χαρά, γιατί έχοντας διαβάσει και τα προηγούμενα βιβλία της, αλλά και τα, κατά καιρούς, δημοσιεύματά της στον τοπικό τύπο, ήμουν βέβαιος ότι κάτι ωραίο υπάρχει μέσα του.

Άρχισα να το διαβάζω και σχεδόν αμέσως με συνεπήρε ο οίστρος που διακατείχε την συγγραφέα, καθώς ανέσυρε από την μνήμη της τις αναμνήσεις και τις αράδιαζε στο χαρτί τόσο παραστατικά, γλαφυρά και μερικές φορές ποιητικά. Και ήταν τόσες πολλές, ώστε ν' απορεί κανείς πώς τα θυμόταν όλ' αυτά, με δεδομένο ότι είχε οργώσει τον πλανήτη απ' άκρο σ' άκρο, δείχνοντας έτσι μια ακατάβλητη αντοχή, αλλά και θέληση να δει, να μάθει και να θαυμάσει.

Διαβάζοντας είχα την αίσθηση ότι η συγγραφέας είχε βγάλει φτερά και πέταγε από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο και ότι, πάνω στα δικά της φτερά, είχε πάρει κι εμάς τους αναγνώστες της, για να μας ξεναγήσει και να μας κάνει τελικά κοινωνούς και μετόχους των γνώσεων που η ίδια απεκόμισε. Μας παρέθεσε λοιπόν, τα κατορθώματά της, αφού κατορθώματα είναι όσα έπραξε και είδε, με τρόπο απλό, βατό και γλαφυρό, προσθέτοντας και χιουμοριστικές πινελιές, όπου χρειαζόταν. Έτσι βλέπαμε με τα δικά της μάτια όλα όσα είδε, απόλαυσε και έζησε εκείνη. Και σ' αυτό βοήθησαν καταλυτικά και οι άπειρες φωτογραφίες, που κοσμούν το βιβλίο, αδιάψευστοι μάρτυρες του περιεχομένου του.

Μια εικόνα (φωτογραφία εν προκειμένω) αξίζει όσο χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι. Έτσι δεν «είδαμε» μόνο με την φαντασία μας όσα περιγράφει η συγγραφέας, αλλά και απ' τις φωτογραφίες τα επιτεύγματα και την κουλτούρα των άλλων λαών, μερικοί απ' τους οποίους ανέπτυξαν πολιτισμούς εφάμιλλους προς τον δικό μας αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όπως είναι ο Αιγυπτιακός, ο Σινικός κλπ.

Με την απαλή και γλαφυρή γραφή της, η Άσπα καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ώστε αυτός να εξακολουθεί να βυθίζεται μέσα στον απίθανο αλλά υπαρκτό κόσμο, που μας παρουσίασε σαν σε καλειδοσκόπιο με την αφήγηση και τις φωτογραφίες της. Και για να το πετύχει αυτό, τόλμησε. Τόλμησε να ανεβεί εκατοντάδες σκαλιά, να χωθεί και να συρθεί μέσα στα στενά τούνελ των πυραμίδων με χιλιάδες βράχους πάνω απ' το κεφάλι της, τόλμησε να καβαλικέψει καμήλες και ελέφαντες κ.α.π.

Την ευχαριστώ ολόψυχα για τη δωρεά του βιβλίου της, για την τιμή που μου έκανε και εύχομαι να είναι γερή, για να συνεχίσει τις περιηγήσεις της και τις περιγραφές της και για το δικό μας συμφέρον.

Γιώργος Ψωμαδέλλης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
26 Ιανουαριου 2023
26 Ιανουαριου 2023
26 Ιανουαριου 2023
26 Ιανουαριου 2023
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε