ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 11 Αυγουστου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Βιβλιοφάγος

23 Φεβρουαριου 2021
«Η άνοδος του Ερντογάν

«Η άνοδος του Ερντογάν

Κίνδυνος για την Ευρώπη»

Της Hannah Lucinda Smith

Πρόλογος: Παναγιώτης Τσάκωνας

Μετάφραση: Ευάγγελος Τζιγκουνάκης

Εκδόσεις «Gutenberg»

Τιμή: 25 ευρώ

Στο βιβλίο Η άνοδος του Ερντογάν: Κίνδυνος για την Ευρώπη, η συγγραφέας παρουσιάζει το κοινωνικο-πολιτικό και πολιτισμικό ανάγλυφο της Τουρκίας. Η ιστορία της χώρας και οι σχέσεις με τη Δύση, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία κ.ά. αναλύονται ταυτόχρονα με τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα και τον κόσμο
Ποιος είναι και τι επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Γιατί επιτίθεται στην κοσμική δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ και πώς οδηγεί τη χώρα του στον σύγχρονο κόσμο; Ποια η σχέση του με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τον πόλεμο της Συρίας και το χάος στη Μέση Ανατολή; Γιατί, εντέλει, η Δύση δεν περιθωριοποιεί τον Ερντογάν και το καθεστώς του; Οι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα δίνονται παράλληλα με το χρονικό της ισχυροποίησης του πιο επιτυχημένου λαϊκιστή ηγέτη αυτού του αιώνα.

Η Hannah Lucinda Smith είναι ανταποκρίτρια των Times του Λονδίνου στην Τουρκία. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καλύπτοντας αρχικά τις στρατιωτικές αντιπαραθέσεις εντός της Συρίας και της Ανατολικής Τουρκίας, και αργότερα τη μεταναστευτική κρίση και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Χάρτες Χαρακτήρες Ακρωνύμια Χρονολόγιο Πρόλογος Εισαγωγή -1. Δύο Τουρκίες, δύο φυλές -2. Συρία: Η προϊστορία -3. Χτίζοντας το «brand name» Ερντογάν -4. Ο Ερντογάν και η παρέα του -5. Συρία: Ο πόλεμος της διπλανής πόρτας -6. Η έξοδος -7. Οι Κούρδοι -8. Η διακοπή της ειρήνης -9. Το πραξικόπημα -10. Οι απόγονοι του Ατατούρκ -11. Η Νέα Τουρκία του Ερντογάν -12. Η παραπλάνηση -13. Οι διαφορετικοί -14. Οι πολέμαρχοι -15. Ο Ερντογάν κερδίζει το παιχνίδι - Πίνακας φωτογραφιών.

 

«Το βρεγμένο ψάρι»

Του Volker Kutscher

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τέλος φόρμας

Τιμή: 18,80 ευρώ

Στη βερολινέζικη αστυνομική αργκό, «βρεγμένο ψάρι» σημαίνει «ανεξιχνίαστη υπόθεση». Ο φιλόδοξος αστυνόμος Γκέρεον Ρατ μόλις έχει έρθει στο Βερολίνο και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγαλούπολη σε έκσταση, γεμάτη πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Ένας νεκρός που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και φέρει ίχνη απάνθρωπων βασανιστηρίων παραμένει αίνιγμα για το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Στον Ρατ πετάν το βρεγμένο ψάρι και σύντομα η έρευνά του τον οδηγεί σε μια ομάδα εξόριστων Σοβιετικών αντιφρονούντων που έχουν πολύ χρυσό προκειμένου να αγοράσουν πολλά όπλα.

Ο Ρατ, ζαλισμένος από τους ρυθμούς της υπόθεσης, εισέρχεται σε κύκλους παραστρατιωτικών και παρασύρεται στη δίνη των δολοπλοκιών του Μεσοπολέμου. Οι κομμουνιστικές κινητοποιήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη ραγδαία άνοδο του ναζισμού και όλα συνθέτουν ένα βερολινέζικο ντελιριακό πάνθεον χαρακτήρων, οι οποίοι θα γίνουν μάρτυρες της αρχής του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Γκέρεον Ρατ, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Babylon Berlin.
Ο Kutscher δεν δημιουργεί μόνο εξαίσια αστυνομική λογοτεχνία, αλλά αποτυπώνει με δεξιοτεχνία τη ζωή του Βερολίνου λίγο πριν κατακλυσμιαία γεγονότα αλλάξουν τον κόσμο.

 

«Ένωση παντοτινή»

Της Tessa Dare

Μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου

Εκδόσεις «Elxis»

Τιμή: 14,35 ευρώ

Έπειτα από πολλά χρόνια μοναξιάς και δίχως μια πραγματική οικογένεια, η Κέιτ Τέιλορ βρήκε τη γαλήνη και την αποδοχή στο Σπιντλ Κόουβ. Ποτέ δεν σταμάτησε, όμως, να λαχταρά την αγάπη.

Η αγκαλιά του δεκανέα Σάμιουελ Θορν ήταν σίγουρα ακατάλληλη. Ένας άνδρας πολύ γοητευτικός αλλά ψυχρός, λιγομίλητος και απρόσιτος.

Μια επικίνδυνη ιστορία για την Κέιτ τούς φέρνει πιο κοντά. Εκείνος γίνεται ασπίδα, την προστατεύει και προσποιείται ότι είναι ο αρραβωνιαστικός της. Θα έκανε τα πάντα για εκείνη. Το πάθος μέσα του σιγοκαίει αλλά έχει πείσει τον εαυτό του πως δεν του αξίζει μια γυναίκα σαν την Κέιτ.

Προκειμένου να επιβιώσει η προσωρινή τους δέσμευση, ο Σάμιουελ πρέπει να αντισταθεί στα ζεστά της χαμόγελα και να την κρατήσει μακριά από τη σημαδεμένη του καρδιά. Η πιο δύσκολη μάχη που θα δώσει είναι αυτή με τη συνείδησή του.

Μια συγκλονιστική ιστορία δύο ανθρώπων που βρίσκουν τον εαυτό τους αλλά και ο ένας τον άλλον. Σελίδες γεμάτες πόνο, ελπίδα κι αγάπη.

 

«Το σκοτάδι»

Του Ράγκναρ Γιόνασον

Μετάφραση: Βίκυ Αλυσσανδράκη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 16,00 ευρώ

Το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας εντοπίζεται σε μια ερημική γωνιά της Ισλανδίας. Η αστυνομία, έπειτα από επιπόλαιη έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία και κλείνει αθόρυβα την υπόθεση. Έναν χρόνο αργότερα, η εξηντατετράχρονη επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ εξαναγκάζεται σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Έχει, όμως, δυο βδομάδες καιρό για να επιλέξει ποια παλιά ιστορία θα ανακινήσει. Και δεν δυσκολεύεται να αποφασίσει. Γρήγορα θυμάται εκείνη τη μετανάστρια που είδε τις ελπίδες της για μια καινούργια αρχή να ξεβράζονται στις ακτές αυτής της άγνωστης χώρας. Η Χούλντα, πεπεισμένη ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε, ανοίγει ξανά την ξεχασμένη υπόθεση. Ωστόσο, κανένας δεν της λέει όλη την αλήθεια. Ακόμα και οι συνάδελφοί της μοιάζουν αποφασισμένοι να σαμποτάρουν τις προσπάθειές της. Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται να τη στοιχειώσουν και να την οδηγήσουν σε μοιραία λάθη. Όμως η Χούλντα, η φοβερή ηρωίδα του Ράγκναρ Γιόνασον, θα επιχειρήσει να βρει τον δολοφόνο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της. Το Σκοτάδι είναι ένα πρωτότυπο, συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, με φόντο τα παγωμένα, σκοτεινά και άγρια τοπία του απώτατου Βορρά.

 

«Πρωσικό μπλε»

Του Φ. Κερ

Μετάφραση: Γ. Μαραγκός

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Γαλλική Ριβιέρα, 1956.

Ο Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντής της Στάζι, αναθέτει στον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να δηλητηριάσει με θάλλιο την Ανν Φρεντς, πράκτορα με την οποία είχαν συνεργαστεί και οι δύο στο παρελθόν. Ο Μίλκε δεν του αφήνει κανένα περιθώριο να αρνηθεί. Στο ταξίδι προς την Αγγλία συνοδεύει τον Γκούντερ ο Φρίντριχ Κορς, παλιός σύντροφός του από την Κρίπο, που πλέον εργάζεται για τη Στάζι και βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει ότι ο επιθεωρητής θα κάνει σωστά τη δουλειά. Ενώ ταξιδεύουν προς το Καλαί, ο Γκούντερ το σκάει. Κατευθύνεται προς τα γερμανικά σύνορα προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος, ενώ φέρνει στη μνήμη του την τελευταία φορά που συνεργάστηκε με τον Κορς.

Βαυαρικές Άλπεις, 1939.

Στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ δολοφονείται ένας μηχανικός, ο οποίος επιβλέπει τα έργα που γίνονται στα Εδάφη του Ηγέτη. Ο Μπέρνι Γκούντερ επιλέγεται για να διαλευκάνει την υπόθεση υπό άκρα μυστικότητα και παίρνει μαζί του ως βοηθό τον Φρίντριχ Κορς. Έχει ακριβώς μία βδομάδα για να βρει τον δολοφόνο, μέχρι να έρθει ο Χίτλερ για τον εορτασμό των πεντηκοστών γενεθλίων του. Ο Μπέρνι ξέρει καλά σε τι μπελάδες έχει μπλέξει. Θα είναι καταστροφικό αν ο Χίτλερ ανακαλύψει ότι έχει διαπραχθεί ένας φόνος στη βεράντα του σπιτιού του. Το βουνό, όμως, φιλοξενεί και την ελίτ του ναζιστικού κόμματος. Θα είναι χειρότερο για τον Γκούντερ αν ο δολοφόνος είναι ένας από αυτούς.

 

«Οι εκλεκτοί»

Της Βερόνικα Ροθ

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,67 ευρώ

Πάνε δεκαπέντε χρόνια από τότε που πέντε συνηθισμένοι έφηβοι κλήθηκαν, χάρη σε μια προφητεία, να αντιμετωπίσουν μια πανίσχυρη οντότητα που έσπερνε το χάος στη Βόρεια Αμερική. Ο Σκοτεινός με το όπλο του μια σειρά από καταστροφικά γεγονότα γνωστά ως Ανεμοστρόβιλοι ισοπέδωσε πόλεις και εξόντωσε χιλιάδες ανθρώπους. Οι Εκλεκτοί, όπως έγιναν γνωστοί οι έφηβοι, έκαναν τα πάντα για να τον νικήσουν. Και τα κατάφεραν. Ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα όλοι εκτός απ' αυτούς. Εξάλλου, τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε οι πιο διάσημοι άνθρωποι στη γη, το μόνο που γνωρίζετε είναι η μαγεία και ο στόχος σας στη ζωή έχει εκπληρωθεί;

Η Σλόαν δυσκολεύεται περισσότερο απ' όλους να προσαρμοστεί. Όλοι θεωρούν ότι φταίει η διαταραχή μετατραυματικού στρες από την οποία πάσχει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κρύβει μυστικά μυστικά που την κρατούν δεμένη με το παρελθόν και την αποξενώνουν από τα μόνα άτομα στον κόσμο που την καταλαβαίνουν.

Στη δέκατη επέτειο από την ήττα του Σκοτεινού συμβαίνει κάτι αδιανόητο: πεθαίνει ένας από τους Εκλεκτούς. Όταν οι υπόλοιποι συναντιούνται στην κηδεία του, ανακαλύπτουν ότι ο τελικός στόχος του Σκοτεινού ήταν πολύ πιο φιλόδοξος απ' ό,τι οι ίδιοι, η κυβέρνηση και η προφητεία θα μπορούσαν ποτέ να προβλέψουν.

Και αυτή τη φορά η αναμέτρηση απαιτεί περισσότερα απ' όσα έχει να δώσει η Σλόαν.

 

«Εραστές του φωτός»

Της Κλαίρης Θεοδώρου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς.

H Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας.

Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους.

Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής.

Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα.

Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως...

Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly's.

 

«Το φεγγάρι και οι φωτιές»

Του Cesare Pavese

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Τιμή: 14,40 ευρώ

Το φεγγάρι και οι φωτιές, το τελευταίο μυθιστόρημα του Cesare Pavese, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1950 και χαρακτηρίστηκε αριστούργημα από τους κριτικούς. Ο πρωταγωνιστής, ο Χέλι, την επομένη της Απελευθέρωσης, επιστρέφει στο χωριό του, ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής του στην Αμερική και μαζί με τον Νούτο, τον φίλο του, ταξιδεύει στους τόπους της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας.

Ιστορία απλή και λυρική συνάμα, δομημένη σαν ένα αδιάκοπο πηγαινέλα από το παρελθόν στο παρόν, Το φεγγάρι και οι φωτιές συνοψίζει τα κοινωνικά ζητήματα του αγώνα των παρτιζάνων, την αντιφασιστική συνωμοσία, τον απελευθερωτικό αγώνα και τα συνδέει με προσωπικούς προβληματισμούς, με τη φιλία, τον έρωτα, την ηδονή, τον θάνατο, σε μια δραματική πλοκή που υπογραμμίζει την πλήρη απόσχιση του ατόμου από τον κόσμο και τη θλιβερή μοναχική του μοίρα.

«Πού γεννήθηκα δεν ξέρω, δεν υπάρχει σε τούτα τα μέρη ούτε ένα σπίτι, ούτε ένα κομμάτι γης ούτε οστά, για να μπορώ να πω: «Ορίστε, να τι ήμουνα προτού γεννηθώ». Δεν ξέρω αν προέρχομαι από το λόφο ή απ' την κοιλάδα, από τα δάση ή από κάποιο σπίτι με βεράντες. Το κορίτσι που με παράτησε στα σκαλάκια του καθεδρικού ναού της Άλμπα ίσως να μην προερχόταν καν από την επαρχία, ίσως να ήταν κόρη αφεντάδων κάποιου αρχοντικού, ή μπορεί να μ' έφεραν εδώ μέσα σ' ένα κοφίνι του τρύγου δυο φτωχές γυναίκες από το Μονιτσέλο, το Νέιβε ή -γιατί όχι;- κι από την Κραβαντσάνα. Ποιος μπορεί να πει από τι σάρκα είμαι φτιαγμένος; Γύρισα τον κόσμο αρκετά, ώστε να ξέρω πως όλες οι σάρκες καλές είναι και ισάξιες, όμως γι' αυτό ακριβώς ο άνθρωπος κοπιάζει και προσπαθεί να ριζώσει, ν' αποκτήσει γη και πατρίδα, για να μπορεί η σάρκα του ν' αξίζει και να βαστάξει λίγο περισσότερο από ένα απλό γύρισμα των εποχών».

===============  =  == =====

 

1990 2020

Το Δελφίνι εν τοις έργοις αυτού & «Οι δράσεις του Συλλόγου μέσα από τον Λεσβιακό τύπο»

Εν μέσω κορωνοϊού και πανδημίας τελικά μπορείς να δημιουργήσεις. Να αξιοποιήσεις το χρόνο σου με τέτοιο τρόπο, που τελικά να θεωρείς ακόμα και ως ευκαιρία την όλη κατάσταση για να καταπιαστείς και να ολοκληρώσεις κάτι που απαιτεί και ελεύθερο χρόνο και διάθεση και ανάγκη.

Σ' αυτή την στιγμή βρέθηκε και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σκ. Λουτρών «Το Δελφίνι» Δημ. Παπαχρυσός.

Από την έναρξη της πανδημίας και την απαγόρευση κυκλοφορίας και φυσιολογικής λειτουργίας των κοινωνιών μας, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου αποφάσισε να βάλει σε τάξη όλες τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις προσπάθειες που είχε καταβάλει στο πέρασμα των χρόνων, από την περίοδο της σύστασής του έως σήμερα, να τακτοποιήσει τα αποκόμματα των εφημερίδων που αναφέρονταν στο σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Δύσκολη και χρονοβόρα εργασία. Όμως, το οργανωτικό πνεύμα του Δημ. Παπαχρυσού βοήθησε στο να συντονίσει τις σκέψεις του και μέσα σ' ένα χρόνο να ολοκληρώσει έναν πολυσέλιδο τόμο που εσωκλείει ζωή 30 χρόνων. Δημιουργικών. Ουσιαστικών.

Η ιστορική μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής που σημάδεψε τον Ελληνισμό ρίζωσε στην φιλόξενη γη της Λέσβου, αλλά κυρίως των Λουτρών, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες.  

Μια πληγή που γιατρεύτηκε από τους ανθρώπους, αλλά έχει αφήσει το αποτύπωμά της.

Οι απόγονοι της προσφυγιάς δεν ξεχνάν. Τιμούν τους ξεριζωμένους, τιμούν την ιστορία τους, τιμούν τους μόχθους τους, τις αγωνίες και τους αγώνες τους. Νοιώθουν περήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία τους και όλα αυτά τους βοήθησαν να «χτίσουν» τον Σύλλογο Μικρασιατών «Το Δελφίνι».

Απόγονοι αγωνιστών συνεχίζουν να μάχονται, να φροντίζουν και να λατρεύουν τον τόπο τους. Από απλές παρεμβάσεις, που, όμως, βάζουν το λιθαράκι του ευτρεπισμού, της καλαισθησίας και της οργάνωσης, έως ουσιαστικές πρωτοβουλίες ξεκινώντας από τον 10ετή αγώνα απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και την απαλλαγή της περιοχής από την εστία μόλυνσης και επικινδυνότητας, όπως και την απομάκρυνση του βουλιαγμένου τουρκικού δεξαμενόπλοιου Cihan 7.

Να θυμίσουμε τις προσπάθειες διεκδίκησης του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σκ. Λουτρών μετά το κλείσιμό του το 2002 και την δημιουργία σ' αυτό του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» όπου στεγάζονται κειμήλια των Μικρασιατών προσφύγων. Να θυμίσουμε τη νέα βιβλιοθήκη που φιλοξενεί πάνω από 8 χιλ. τίτλους βιβλίων.

Να θυμίσουμε τις χιλιάδες δενδροφυτεύσεις, τις εξορμήσεις καθαριότητας δημοσίων χώρων, τις πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Διοργανώσεις διαγωνισμών λογοτεχνικών κειμένων, ποίησης, ζωγραφικής, βραβεύσεις μαθητών, καλλιτεχνικά σχήματα με χορευτικά τμήματα και εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Μια πλούσια 30χρονη πολύπλευρη, πολυποίκιλη, πολυμορφική δράση από τον Νοέμβριο του 1990 έως και το 2020.

Όλα αποτυπώνονται στον πολυετή τόμο των 335 σελίδων.

 

*****           *****

Κώστα Γ. Μίσσιου

Μυτιληνιά Σύμμικτα

Μια καινούρια εκπληκτική συγγραφική συνέχεια είναι ο εικοστός τούτος τόμος, συμβολή στην ιστορία της λεσβιακής γραμματείας, του ακατάβλητου αυτού συγγραφέα.

Ο Κώστας Μίσσιος, ζωντανός και στοχαστικός παρατηρητής, βαθύτατος ερευνητής στην αλίευση των στοιχείων που τον ενδιαφέρουν, ξεδιπλώνει με παθιασμένη αγάπη το πολύτιμο έργο του και το φέρνει κοντά, μέσα στις αισθήσεις του αναγνώστη, κάνοντάς το οικείο, πηγαίο, θεμελιακό.

Στο πρώτο μέρος καταγράφονται γεγονότα και περιστατικά, ειδήσεις, άρθρα, πρόσωπα που επισημάνθηκαν με λεπτομερειακή και κοπιαστική έρευνα σε περιοδικά κι εφημερίδες της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας, που είχαν κυκλοφορήσει μεταξύ του 1835 και του 1878.

Είναι ν' απορεί κανείς και να θαυμάζει τον συγγραφέα, όχι μόνο για την άοκνη προσπάθειά του να βρει τα δυσεύρετα αυτά ελληνόφωνα έντυπα, που εκπροσωπούσαν τα δυνατά ρεύματα των πολιτιστικών ανέμων, καθώς εναλλάσσονταν στον ορίζοντα των καιρών αυτών. Όχι μόνο για τον πολύτιμο χρόνο και τις ανεξάντλητες ανυποχώρητες δυνάμεις που διέθετε.

Αλλά για να επισημάνει τα προγονικά συμβάντα στη Λέσβο, να ανασύρει προσωπικότητες που δρούσαν με ανάλογες και βαθύτερες προεκτάσεις με αναδρομικές διαδικασίες, δομές, συνθήκες και ρυθμούς.

Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται τα πρώτα γραφτά λεσβόπουλων που συνεργάστηκαν σε νεανικά περιοδικά της εποχής 1920-1954.

Φυλλομέτρησε χιλιάδες σελίδες των σπάνιων αυτών εντύπων ο ακάματος ερευνητής, με ανεξάντλητη επιμονή και νοσταλγική ευαισθησία και κατόρθωσε να αλιεύσει όμορφα αναμνηστικά πρωτόλεια νεοσσών της γραφής και γλυκές αναμνήσεις εκκολαπτόμενων εργατών της λογοτεχνίας και της επιστήμης. Κι όλα με ζωντάνια και σαφήνεια και πνευματική ευγένεια.

Πρωτοπόρος στις πνευματικές αναζητήσεις και στις συγγραφικές του επιτεύξεις ο Κώστας Μίσσιος, πέτυχε με το μαστορικό τρόπο της πολύκαιρης εμπειρίας του να προσδιορίσει και να συγκεκριμενοποιήσει τις δημιουργικές του πνευματικές πηγές και να αναλύσει το συνθετικό τούτο έργο του άκαμπτα, απτόητα, ψηλομέτωπα.

Εντόπισε με ερευνητικό πάθος και καθοριστική πορεία στις ανιχνεύσεις του το ιστορικό υλικό και τεκμηρίωσε με παραπομπές και σημειώσεις τις αναφορές στις εξαίρετες διαχρονικές αποκαλύψεις του.

Τα «Μυτιληνιά Σύμμικτα» είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο, στο οποίο ο δημιουργός πέτυχε να μας παρουσιάσει εντυπωσιακά γεγονότα και σημαίνοντα πρόσωπα στις πραγματικές διαστάσεις.

Η συνέχεια της συγγραφικής παραγωγής του Κώστα Μίσσιου δεν αμφιβάλουμε ότι θα είναι ασταμάτητη.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε