ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τριτη 6 Ιουνιου 2023
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Βιβλιοφάγος

Ημερομηνία25 Ιανουαριου 2022
«Άλικος θάνατος»
«Άλικος θάνατος»

«Άλικος θάνατος»

Της Χριστιάνας - Βερόνικα Καποδίστρια

Εκδόσεις «Υδροπλάνο» 

Η Χριστιάνα - Βερόνικα Καποδίστρια, αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Στρατηγικού management -Στρατηγική αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεων, εξέπληξε λογοτεχνικά για πρώτη φορά στα τέλη του 2016, όταν απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία διήγημα στον 35ο Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Η βράβευση είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Τμήμα Γραμμάτων Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. 

Το καλοκαίρι του 2018 εξέπληξε για δεύτερη φορά με τη δεύτερη θέση στην κατηγορία διήγημα στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας του ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων) «Ενώνουμε Ελλάδα και Κύπρο με όραμα λόγου και τέχνης» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πλέον, πέρα από τα υπόλοιπα μυθιστορήματα, εκπλήσσει για τρίτη φορά με το νέο της βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Άλικος Θάνατος».

«Την τελευταία μέρα του Μαΐου 1999 το κουδούνι χτύπησε τρεις φορές πριν πεταχτούν ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές στην αυλή του σχολείου...», έτσι αρχίζει το πολλά υποσχόμενο βιβλίο της Χριστιάνας Βερόνικα Καποδίστρια από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο».

Ο Νικ Καπνόπουλος, δεκαπεντάχρονο αγόρι, δεν είναι όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Είναι ένα αγόρι με έντονες επιθυμίες, όνειρα, αλλά και με υποχρεώσεις ενήλικα, αφού πρέπει να φροντίζει τον μικρότερο αδελφό του, για να βοηθά την οικογένειά του. Η ζωή του Νικ και της οικογένειάς του άλλαξε, όταν πέθανε ο αδελφός του ο Μάνος. Όταν οι γονείς του Νικ ανακοινώνουν πως θα περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στη γιαγιά του στη Μυτιλήνη, αντί για τη διαστημική κατασκήνωση, απογοητεύεται. Αυτές οι διακοπές, όμως, δεν θα είναι όπως τις είχε φανταστεί. Έφηβα παιδιά εξαφανίζονται μυστηριωδώς από αλάνες ή σοκάκια. Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο; Τι είναι αυτό που συνδέει τα εξαφανισμένα παιδιά; Οι εξελίξεις θα ενώσουν τους κατοίκους της Μυτιλήνης περισσότερο από ποτέ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που αναφέρεται στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες της οικογένειας μετά από τον θάνατο ενός παιδιού, στον εφηβικό έρωτα, στην απληστία, στη διαφθορά, στα ανεκπλήρωτα όνειρα που δεν ησυχάζουν αν δεν εκπληρωθούν, στη μετάβαση στην παγκοσμιοποίηση με τα μάτια ενός δεκαπεντάχρονου και στον σχολικό εκφοβισμό. Ένα καλοκαίρι πιο επικίνδυνο απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί κάθε κάτοικος της Μυτιλήνης.

Ένα καλοκαίρι που θα ευχόταν να μην είχε ζήσει κανείς.

 

«Ο Θεός Πάνας στην ελληνική ποίηση της παρακμής»

Της Αργ. Λουλουδάκη

Εκδόσεις «Δαίδαλος»

Τιμή: 8,00 ευρώ

Ο Πάνας ως σύμβολο στο έργο του Παλαμά, του Σικελιανού κ.ά.

Ένας από τους πιο αινιγματικούς θεούς της ελληνικής αρχαιότητας, ο μυθικός Πάνας διανύει μια μεγάλη πορεία μέσα στους αιώνες έως και την εποχή μας. Μισός θεός και μισός τράγος, φύση διττή, συνένωση του γήινου και του θεϊκού στοιχείου της ύπαρξης. Θεός των βοσκών, αντιπροσωπεύει, μεταξύ των άλλων, την κυριάρχηση της σεξουαλικότητας και του ανθρώπινου ενστίκτου επί της λογικής. Θεός που αγαπάει τη μουσική, άλλοτε με ασυγκράτητο ερωτισμό κι άλλοτε τρυφερός κι ευγενικός, που δεν παύει παρ' όλ' αυτά ενίοτε να σκορπάει τον ιερό τρόμο, τον πανικό.

Γιατί άραγε στην εποχή των Ελλήνων ποιητών του δεκάτου ενάτου και εικοστού αιώνα να προξενούσε ενδιαφέρον ένας θεός όπως ο Πάνας; Ως θεότητα των δασών και της ποιμενικής ζωής, πώς θα μπορούσε η παρουσία του να συνδέεται με τον άνθρωπο της νεοτερικής κοινωνίας των μοντέρνων καιρών και τι ρόλο θα διαδραμάτιζε στο έργο ποιητών, όπως ο Σικελιανός, ο Σκαρίμπας και ο Παλαμάς;

Η Αργυρώ Λουλαδάκη, διδάκτωρ φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, καταθέτει μια διεισδυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω στον ρόλο του θεού Πάνα στο έργο επιφανών Ελλήνων ποιητών, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για περαιτέρω αναζητήσεις και έρευνες επί του εξεταζόμενου θέματος.

 

«Κονσέρτο για μια πριγκίπισσα»

Της Όλγας Λιάρατζη 

Εκδόσεις «Πηγή»

Τατόι, Άνοιξη του 1907

Η Μαρία Βοναπάρτη, απόγονος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, επισκέπτεται τα Ανάκτορα ε τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του βασιλιά Γεωργίου του Α΄. Εκεί γνωρίζεται ε τον σταβλίτη Μάρκο Αυγερινό, δεξιοτέχνη του βιολιού, γοητεύεται από το παίξιό του και αναλαβάνει να χρηατοδοτήσει τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων. Μέσα από τις συναντήσεις τους θα γεννηθεί ένας σφοδρός έρωτας, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τεράστια εμπόδια.

Με φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη του εικοστού αιώνα, δύο ξεχωριστές προσωπικότητες ζουν ε τον δικό τους οναδικό τρόπο τις ιστορικές εξελίξεις και τις πολιτικές συγκρούσεις, τα καινούργια ρεύατα στην Τέχνη, καθώς διχάζονται ανάεσα στο πάθος και τη λογική, στις ανάγκες του ψυχισού τους και τα κοινωνικά πρέπει.

Ένα μυθιστόρημα για έναν έρωτα που θα μπορούσε να είναι κινηματογραφική υπόθεση. Ένα συγκλονιστικό υθιστόρηα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, για τον έρωτα και τη ουσική, τα ψυχικά τραύατα και την ψυχανάλυση, το τυχαίο και απρόσενο που έρχεται να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, οδηγώντας τους σε αποφάσεις καθοριστικές.

 

«Λούτσυ & Καμίλ»

Της Μαρίας Τσακίρη

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: 18,50 ευρώ

Ένας έρωτας θρύλος στην Κορυτσά, στα χρόνια της αποόνωσης του Ενβέρ Χότζα.

Ο Καίλ στα πέντε του δεν κατανοεί τι ακριβώς σηαίνει «εχθρός του λαού». Ξέρει, όως, ότι οι τρεις αυτές λέξεις είναι η αιτία που έεινε ορφανός. Μεγαλώνοντας σ' ένα δεσποτικό καθεστώς, καταγράφει σε ηερολόγια τις σκέψεις του. Στα φοιτητικά του χρόνια, κι ενώ δεν έχει κατανοήσει ακόη γιατί η λέξη «σύνορα» είναι η πιο απαγορευένη λέξη στην πατρίδα του, το ελεύθερο πνεύα του βρίσκει διέξοδο στον κόσο της λογοτεχνίας και της ποίησης και αγεύεται από την Άννα Καρένινα του Λέοντα Τολστόι. Η καρδιά του, εν έσω αθεΐας και απολυταρχίας, σκιρτά όταν το βλέα του διασταυρώνεται ε τα άτια της ικρής Λούτσυ. Θα' λεγε κανείς, πως δεν θα πορούσαν να συναντηθούν ποτέ. Χωρίς τίποτε να τους ενώνει, και άλλον χωρίς κανένα κοινό ενδιαφέρον, βρέθηκαν στο ίδιο σχολείο.

Καθηγητής εκείνος, αθήτρια εκείνη. Καρδιά και λογική παλεύουν έσα του, σε ια άνιση άχη εταξύ του πρέπει και του επιθυώ. Αφήνει τις κοινωνικές προσταγές και τα διλήατα για τους λιγότερο τοληρούς και ακολουθεί την καρδιά του! Και τότε γεννιέται ένας εγάλος έρωτας. Ένας έρωτας-θρύλος για την Κορυτσά της δεκαετίας του '70, όπου ενώ το δηόσιο φιλί πορεί να ην απαγορεύεται, αλλά κατακρίνεται, ενώ ακόα και η αναπνοή των ανθρώπων είναι ελεγχόενη από ένα απάνθρωπο και αναχρονιστικό καθεστώς, ενώ οι οαδικές εκτελέσεις σφίγγουν τις ψυχές, ένας καθηγητής πετά από πάνω του τον φόβο και τον συντηρητισό, κρατά βαθιά έσα του την πίστη, ερωτεύεται τη αθήτριά του και την κάνει ούσα του!

 

«Αδαμάντινες ψυχές»

Της Ρ. Δένα

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: 16,50 ευρώ

Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες ένας στυφός σερβιτόρος, ία ευκατάστατη ονειροπαρένη, θύα της οικονοικής κρίσης, ένας εύπορος Δον Ζουάν που αγκιστρώνεται σε δηιουργίες τρίτων, ια εργαζόενη πολύτεκνη ητέρα που βρίσκεται σε όνιο ψυχικό και σωατικό τροχάδην και ία ιδιόρρυθη ηλικιωένη κοκέτα που βαδίζει προς τον επίλογο δυσανασχετούν απέναντι στις ζωές που βιώνουν. Και όσο αντίθετοι κι αν φαντάζουν εταξύ τους, στην πραγατικότητα όλοι βαδίζουν πάνω σε έναν κοινό δρόο: εκείνον τον πεζό δρόο της καθηερινότητας, όπου τίποτα αγικό και ονειρώδες δεν συβαίνει.

Ώσπου η ζωή τούς φέρνει κοντά ια παραονή Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο, όπου, έσα από ευτράπελα και έντονες εναλλαγές, οδηγούνται σταδιακά στην προσωπική τους ολική επαναφορά. Οι εξωτερικοί αλλά και οι εσωτερικοί διάλογοι των πρωταγωνιστών άς ωθούν να αναζητήσουε εάν όλοι ανεξαιρέτως έχουε ια φωτεινή, αλλά και ια εγωιστική πλευρά έσα ας ακόα και όσοι θεωρούε τους εαυτούς ας ξεχωριστά όντα, ε ανεπτυγένη κοινωνική αντίληψη και αυτογνωσία.

Μήπως τελικά η αγεία βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο νοίζουε;

 

«Το λιμάνι αργούσε να φανεί»

Του Όθωνα Μιχαήλ

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να εισβάλλει στις ζωές των ανθρώπων. Το ελληνικό καλοκαίρι, όμως, είναι μαγευτικό, ο ήλιος λαμπερός, κρύβει το σκοτάδι που κυκλώνει απειλητικά τη χώρα. Έτσι, ο Νίκος Θεριανός απολαμβάνει τη ζωή ανυποψίαστος και κάνει σχέδια για το μέλλον.

Το μαύρο κυριαρχεί βίαια. Η δουλειά σταματάει, καταστήματα κλείνουν, ενεχυροδανειστήρια ξεφυτρώνουν, άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια. Κάθε άνθρωπος ψάχνει ένα λιμάνι να προστατευτεί από την τρικυμία. Ο Θεριανός που και στον ωκεανό να τον ρίξεις και να του πεις ότι υπάρχει κάπου μια μικρή σανίδα, θα κολυμπάει και θα χαμογελάει έχει ακόμα μια μικρή χαραμάδα, να σπάει με το θαμπό, αμυδρό της φως το απόλυτο σκοτάδι. Περιμένει ένα μεγάλο έργο στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Η ζωή δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Νιώθει πλέον σαν να βρίσκεται σε τόπο που δεν αναγνωρίζει καλά. Θα μπορέσει ο Θεριανός να προσαρμοστεί και να ανακόψει τον ρυθμό με τον οποίο κατακρημνίζεται;

Το δράμα του Θεριανού, δράμα του απλού Έλληνα, δράμα κάθε ανθρώπου που ενώ, συνειδητά, ζητάει λίγα από τη ζωή, εκείνη του δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

 

«Μη μου ξυπνάς τη λύπη»

Της Γεωργίας Καλαμαρά

Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Τιμή: 15,00 ευρώ

...Μπήκα στην εκκλησία μουσκεμένος από τη βροχή, παγωμένος από τον αέρα και κήδεψα τα όνειρά μου, τη χαρά μου, τα τελευταία ψήγματα αγάπης που είχα μέσα μου. Έθαψα ό,τι πολυτιμότερο μου είχε δώσει ο Θεός και δέχτηκα ό,τι πιο στενάχωρο μου έδωσε ο Διάβολος. Έχασα έναν πατέρα. Κέρδισα μια «ερωμένη»... Ένα αναπάντεχο γεγονός κλονίζει τις ισορροπίες στη ζωή του Ιάκωβου. Οκτώ χρόνια μετά τίποτα δεν είναι το ίδιο. Το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο κι ο Ιάκωβος βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε αλήθειες που σοκάρουν. Μια κρυφή «ερωμένη». Μια γυναίκα από το παρελθόν που εντοπίζεται άγρια δολοφονημένη. Μυστικά, ενοχές, λάθη. Ένας έρωτας που γεννάται απρόσμενα. Μια σειρά δολοφονιών με κύριο ύποπτο εκείνον. Και μια λύπη που όταν ξυπνάει γίνεται θάνατος. Μήπως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται; Ή μήπως η αλήθεια είναι πολύ οδυνηρή; Αξίζει τελικά να ξυπνάμε τη λύπη;

 

= == = = = = = = = = ==

 

Βιβλιοαναφορές

Του Στρατή Μισγίρη

Φύσηξε πάλι ταξιδιάρικος ο μυρωδάτος της Αιολίδας ο αγέρας, από το Βοριά κι Ανατολή μπάντα, πλημμύρισε η κάμαρη θαλασσινό μαϊστράλι, αρώματα καμπιανά φτάσανε, μια βουκολική μουσική με τα μυστικά της νύχτας να μου θυμίζει, κι όραμα, ολόρθοι οι καπεταναίοι με τα ψαρά μουστάκια όλο αλισάχνη και φρεσκοψαρίλα να εκπέμπουν αδρή τη μυρωδιά του βιοπαλαιστή να μαζώνει χτένια και σαρδέλες. Καλλονής σαρδέλες. Παπαλίνα πεντανόστιμη σ' όλο τον κόσμο φουμισμένη. Κι ένα καραφάκι Πλωμαρίτικο αγνό ούζο να με φέρνουν χρόνους πολλούς, πίσω. Στο γραφείο μου. Στην πλατεία. Να παλεύω την αγροτιά την αγαπημένη μου και δίπλα, με την πατερίτσα, να περπατά πιο γρήγορα κι από το να είχε γερά πόδια, ο Θανάσης ο Σελάχας ο χασάπης με το στρογγυλό πρόσωπο κι ένα χορταστικό χαμόγελο. Στο χέρι δίσκος μικρός γιομάτος αποβραδίς παστωμένες σαρδέλες και δυο φέτες ψωμί απ' το φούρνο του Θεμιστοκλή.

Έτσι ξεκινούσε πολλές φορές η μέρα μου. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

1962, λοιπόν, νεοδιόριστος Γεωπόνος Εφαρμογών.

Έλαχε τότε να γνωρίσω κι ένα καλό παιδί, αψηλό παλικάρι, δάσκαλο, καλός δάσκαλος λέγανε, το Στρατή το Μισγίρη. Βλεπόμασταν πού και να τύχει, όχι κάτι ιδιαίτερο.

Σε δυο χρόνια έφυγα από Καλλονή, είχα μια ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία, απέκτησα δεύτερη πατρίδα, την Κρήτη, αφού από το 1974 ως Καθηγητής ΤΕΙ και μετά συνταξιούχος, διαμένω στη Μεγαλόνησο, χωρίς να ξεχνώ τα πάτρια εδάφη που συχνά επισκέφτομαι. Βλέπω όποτε λάχει και το Στρατή.

Έχουμε εξόν τη φιλία την πολύχρονη ένα κοινό σημείο, μια αγάπη θα έλεγα, τη συγγραφική δραστηριότητα. Γράφουμε κι οι δυο σε εφημερίδες και περιοδικά, κυκλοφορήσαμε και τα βιβλία μας. Εκείνος πιο πολλά. Πολύ πιο πολλά.

Και να όλα τούτα, με πλημμυρίσανε συναισθήματα κι ο νόστος, με την παραλαβή του πρόσφατου πονήματός του. Το 34ο! να τα εκατοστήσεις ρε Στρατή. ΒΙΒΛΙΟΑΝΑΦΟΡΕΣ ο τίτλος, τυπωμένο κι εκδομένο ως συνήθως από τον ίδιο τον πολυτάλαντο Στρατή.

Είναι το πρώτο μέρος από τις βιβλιοπαρουσιάσεις που έχει κάνει 1962 -1985.

Ένα σημείωμα μέσα γράφει «μόνο εσύ μπορείς». Δηλαδή θέλει, σώνει και καλά,  να ακούσει τα σκολιανά του.

Δεν έχει πίνακα περιεχομένων ο ευλογημένος κι άντε να μετρώ, πόσες παρουσιάσεις βιβλίων που του χάρισαν έχει γράψει και δημοσιεύσει στην αγαπημένη μας εφημερίδα το «Δημοκράτη». 94 χρόνια συνεχώς κυκλοφορεί ετούτη η περιεκτική Λεσβιακή εφημερίδα. Σύντομα θα γιορτάσουμε τον αιώνα. 

Μέτρησα, που λέτε, 91 βιβλιοπαρουσιάσεις ή βιβλιοαναφορές (όπως ο ίδιος ονομάζει), που έχει γράψει και δημοσιεύσει αυτά τα 20 χρόνια που σημαίνει πέντε περίπου το χρόνο. «Οι απόψεις μου για τα συγγραφικά δημιουργήματα των Λεσβίων, δεν θα έλεγα ότι αποτελούν κριτικές. Είναι σκέψεις για βιβλία που μου χάρισαν οι συγγραφείς».

Έτσι, λοιπόν, ενενήντα ένα βιβλία του στείλανε, τα διάβασε ενδελεχώς (γιατί αλλιώς δεν γράφεται μια παρουσίαση βιβλίου) και έγραψε σχετικά «απλά σκέψεις που αγγίζουν πτυχές χαρακτηριστικών σημείων, χωρίς, όμως, λεπτομερειακές αναλύσεις και απόλυτα συγκεκριμένες τοποθετήσεις».

Παράλληλα με τις, βιβλιοπαρουσιάσεις αυτές, έγραφε και δημοσίευε στην εφημερίδα τα άλλα άρθρα του, έγραφε κάποιο βιβλίο του και ήταν εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, δάσκαλος. Πότε τα προλάβαινε ο ακάματος εργάτης του πολιτισμού, δεν ξέρω. Μπράβο του.

Αν διαβάσετε τις βιβλιοαναφορές όπως τις ονομάζει στα 91 βιβλία που δημοσίευσε, θα διαπιστώσετε καθαρά τον χαρακτήρα του Στρατή Μισγίρη, την αγάπη του για όλους, τον καλό του λόγο για όλους, την έκφραση υπολανθάνουσας υπαρχούσης λογοτεχνικής δυνατότητας των συγγραφέων, εκφρασμένες με ξεχωριστούς τρόπους και με δυσεύρετες λέξεις «Η πηγαία ποιητική πνοή, η εκφραστική ικανότητα και η τεχνική επίγνωση είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν έντονα.... κυριολεκτικά δονείται από ορμητικό παλμό, με πλήθος παλινδρομήσεις και μεταπτώσεις σε ενεργείς τόνους και οραματικές συλλήψεις..... είναι ένα μυροβόλο λουλούδι, που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει μέσα στον ποιητικό λεσβιακό ανθόκηπο» (σελ.21).

Διακρίνουμε σαφώς την ενθάρρυνση των συγγραφέων να συνεχίσουν την πνευματική τους δημιουργία, «Η Λέσβος η πνευματική, χαίρεται ξέχωρα και πανηγυρίζει ιδιαίτερα τη λαμπρή παρουσία του καινούργιου λογοτεχνικού της βλαστού. Άμποτες η συγγραφική του παραγωγή να ναι ασταμάτητη» (σελ. 41) και το υποδηλούμενο κάλεσμα και σε άλλους που έχουν την δυνατότητα, να γράφουν, να εκδίδουν βιβλία. Και τούτο το αναφέρει στο σύντομο προλογικό του σημείωμα «Ωστόσο κύρια διαπίστωση είναι ότι η πνευματική Λέσβος συνεχίζει την παράδοσή της, με περισσότερες ελπίδες για ολοένα αυξημένη τη συγγραφική παραγωγή».

Μέσα στους συγγραφείς που του έστειλαν τα βιβλία τους και παρουσίασε, συμπεριλαμβάνονται έξι του Μητροπολίτη Μηθύμνης, έξι του Αρχιμανδρίτη κι Ηγουμένου της Μονής Λειμώνος και δύο της Θεόπνευστης μοναχής Ευγενείας Κλειδαρά. Εκεί διακρίνεται κι ο σεβασμός του Στρατή προς τους θρησκευτικούς μας ταγούς.

Τι άλλο να πω; Μπράβο ξανά στον αειθαλή, κοντά αιωνόβιο έφηβο για το κουράγιο του. Στρατέ'λ, τα ξαναλέμε.

Και σ' άλλα με υγεία.

                            Γιώργος Καμβυσέλλης

                                           gkamvysellis@yahoo.gr

 

- -  -- -  --- - - - -

ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 1ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

*«Ο Γ. Μασσαβέτας ανήκει στη γενιά των δημοσιογράφων που εμείς διαβάζαμε με δέος. Κι αν υπήρχαν αφίσες δημοσιογράφων, όπως των καλλιτεχνών, θα ήθελα μία δική του στο δωμάτιο μου!»...

                                                           Κώστας Γιαννακίδης

*«Ο Γιώργης Μασσαβέτας είναι ο Κάρολος Ντίκενς της Ελλάδας»...

                                                                 Μίμης Ανδρουλάκης

*«Το βιβλίο αυτό είναι ένα στολίδι της λογοτεχνίας. Είναι αυτοβιογραφικό, αλλά έχει μια διαφορά, από τις συνηθισμένες αυτοβιογραφίες... γιατί σε συνεπαίρνουν, σε ταξιδεύουν οι άλλοι ήρωες, που έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Γιώργης είναι ένας φωτογράφος της ανθρώπινης ψυχής με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό ταλέντο. Χτυπά κατευθείαν στο στόχο. Απομονώνει την ουσία. Και την ανασύρει. Τα κείμενά του έχουν ένα άρωμα τρυφερότητας, ποίησης και ανθρωπιάς. Όπως ακριβώς είναι και ο χαρακτήρας του. Και κάτι άλλο επίσης που χαρακτηρίζει την καλή λογοτεχνία, που είναι πολύ δύσκολο, θέλει πολύ ταλέντο, είναι η οικονομία του λόγου... Σ' αυτό το βιβλίο, δεν υπάρχει ούτε μια στίξη περιττή»...

                                                                      Αλκυόνη Παπαδάκη

 

 Για παραγγελία στείλτε μέιλ στο giorgismassavetas@gmail.com

Επίσης, το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τα γραφεία του «Δημοκράτη», στην τιμή των 10 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία3 Ιουνιου 2023
Ημερομηνία3 Ιουνιου 2023
Ημερομηνία3 Ιουνιου 2023
Ημερομηνία3 Ιουνιου 2023
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο Junk News
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΤΡΟΝΕΤ ΓΙΑ ΤΑ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

  Διαφήμιση
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Διαφήμιση
  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • https://www.iatronet.gr/vimata-asthenon/

  Διαφήμιση
  ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΤΡΟΝΕΤ ΓΙΑ ΤΑ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
  Είναι ελεύθερη και μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος εδώ https://www.iatronet.gr/vimata-asthenon/

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
Διαφήμιση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε