ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τεταρτη 28 Φεβρουαριου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Βιβλιοφάγος

Ημερομηνία7 Φεβρουαριου 2023
«Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες»
«Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες»

«Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες»

Της Μαρίας Χατζηστεφανή

Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»

Η Μαρία Χατζηστεφανή Παπαγεωργίου, μια νέα και επιτυχημένη επιχειρηματίας, ανοίγει το δρόμο σε όλους εκείνους που καίει μέσα τους η φλόγα της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας και της επιτυχίας. Μέσα από τις ξεκούραστες και ουσιαστικές σελίδες του βιβλίου της με τίτλο «Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες», ξεδιπλώνει τα μυστικά, που αν εκμεταλλευτεί σωστά ο ενδιαφερόμενος και επίδοξος επιχειρηματίας, θα μπορέσει να βρει το δρόμο που θα τον οδηγήσει στην αναγνώριση. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά η προσωπική εμπειρία της συγγραφέως. Διηγείται την δική της ιστορία. Πώς μπόρεσε να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα. Μια πορεία με αλλαγές στην επαγγελματική της διαδρομή, μέχρι να δημιουργήσει την δική της επιτυχημένη επιχείρηση.

Όπως παραδέχεται η ίδια, τα λάθη πολλά, όπως, όμως και τα ρίσκα που τόλμησε να πάρει, για να την οδηγήσουν άλλοτε σε μικρές και άλλοτε σε μεγάλες επιτυχίες.

Εμπνευσμένη από τις ιστορίες επιτυχημένων γυναικών, θέλησε με τη σειρά της ν' αποτυπώσει την δική της ιστορία. Για να εμπνεύσει και άλλους.

Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια, τα λάθη, τις προκλήσεις. Πώς θα σηκώνεσαι όταν πέφτεις. Πώς θα μαθαίνεις απ' αυτό, χωρίς η απογοήτευση να σου τρώει το όνειρο. Ο στόχος είναι το άστρο της επιτυχίας για την Μαρία Χατζηστεφανή Παπαγεωργίου. Θεωρεί ότι μπορούμε να πετύχουμε, αν αφοσιωθούμε. Αρχικά θα πρέπει να ανακαλύψουμε τι μας κινητοποιεί, ακολουθώντας ανθρώπους που θαυμάζουμε και μας εμπνέουν. Να έχουμε σθένος, να ζητάμε συμβουλές από φίλους, γνωστούς, ανθρώπους του χώρου ή εκτός αυτού.

Βασική προϋπόθεση να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις δυνάμεις και στις ικανότητές μας. Ας διακρίνουμε την μοναδικότητά μας και ας στηριχτούμε σ' αυτήν. Φυσικά η απόκτηση γνώσεων και ο εμπλουτισμός της γνωστικής μας φαρέτρας, δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα υπάρχουν πράγματα να μάθουμε. Σε όλο το «χτίσιμο» της προσωπικότητας, μερίδιο είχε και η εμφάνιση, για την οποία θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε και να φροντίζουμε, για το καλύτερο δυνατό.

Με γραφή απλή, κατανοητή, προσφιλής, με γλώσσα οικεία μέσα από παραδείγματα και εικόνες, αξίζει να πάρετε στα χέρια σας το βιβλίο της Μαρίας Χατζηστεφανή Παπαγεωργίου, ιδρύτρια της Rodial Group και επενδύτρια της σειράς του AΝΤ1 Dragon's Den. Σίγουρα θα το ρουφήξετε και ακόμα πιο σίγουρα, θα επωφεληθείτε πολλαπλώς.

 

«Έξι κοράκια»

Της Λι Μπαρντουγκο

Μετάφραση: Τριάδα Πηνελόπη

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 22,20 ευρώ

Η εγκληματική ιδιοφυΐα, Καζ Μπρέκερ, έχει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κόλπο: να διαρρήξει το Δικαστήριο του Πάγου ένα στρατιωτικό οχυρό που δεν έχει παραβιαστεί ποτέ και να πάρει έναν όμηρο του οποίου η γνώση θα μπορούσε να αλλάξει τη μαγεία των Γκρίσα για πάντα. Η επιτυχία αυτού του σχεδίου σημαίνει αφάνταστα πλούτη για τον Καζ, αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του...

Ένας κατάδικος που διψάει για εκδίκηση.

Ένας δεινός σκοπευτής που δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε κανένα στοίχημα.

Ένας φυγάς με προνομιούχο παρελθόν.

Μια κατάσκοπος γνωστή ως Φάντασμα.

Μια Καρδιοφροντίστρια που χρησιμοποιεί τη μαγεία της για να επιβιώσει στις φτωχογειτονιές.

Ένας κλέφτης με ταλέντο στις αδύνατες αποδράσεις.

Έξι επικίνδυνοι απόκληροι. Ένα ακατόρθωτο κόλπο. Μαζί ίσως να είναι ανίκητοι αν δε σκοτώσουν ο ένας τον άλλον.

 

«Tiamat»

Του Α. Κρύσιλα

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: Αρχή φόρμας

18,22 ευρώ

Τέλος φόρμας

Αρχή φόρμας

Ποιος εφιάλτης παραονεύει στους βάλτους του Έβρου;

1997. Ξηερώατα Πάσχα. Μία οάδα εταναστών, προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα έσω του Έβρου, γίνεται αντιληπτή από ία ελληνική περίπολο. Ένας 19χρονος από το Μπαγκλαντές συλλαβάνεται από τους Έλληνες φαντάρους, ενώ προσπαθεί να κρυφτεί. Δίπλα του βρίσκονται τα αποεινάρια του φίλου του. Ισχυρίζεται πως κάτι τους επιτέθηκε.  

2012. Ένας δηοσιογράφος στην Αλεξανδρούπολη σκοτώνεται σε ύποπτο αυτοκινητιστικό δυστύχηα, ενώ έχει ιλήσει για εξαφανίσεις κυνηγών και αγροτών στον Έβρο. 

Την ίδια χρονιά, ένας συγγραφέας και δύο φίλοι του ανακαλύπτουν ία ύποπτη αναφορά των ελληνικών υστικών υπηρεσιών ε το κωδικό όνοα «Τιαάτ», που αναφέρεται στα γεγονότα του Πάσχα του '97.

Οι τρεις ήρωες καλούνται, σαν σύγχρονοι «ιππότες», να ερευνήσουν την υπόθεση και να αντιετωπίσουν έναν «δράκο» που σπέρνει τον τρόο, υπό την καθοδήγηση ενός πάπλουτου ηλικιωένου. 

Με τι ακριβώς θα έλθουν αντιέτωποι, στον Έβρο;

Υπάρχουν ακόη τέρατα;

Ή ήπως τα αληθινά τέρατα έχουν ανθρώπινο πρόσωπο;   

 

«Ο Πρώτος Παράγοντας

Το ταξίδι προς τον Όθεριν»

Του Κ. Εμμανουήλ

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: Αρχή φόρμας

17,22 ευρώ

Αρχή φόρμας

 

Λίγος καιρός έχει περάσει ετά τα αλησόνητα γεγονότα εκείνων των ηερών του 2481 .Χ. Το Έβδοο, γνωρίζοντας πλέον τις τοποθεσίες δύο Παραγόντων στο υποαστρικό σύστηα Λίτε Μπορτ «Κρυένο Κόσηα» και στον Κτε Ετάε το «Υγρό Φως», στέλνει δυνάεις για να τους αποκτήσει.

Την ίδια στιγή, οι λιγοστοί Τελικοί Εργάτες, που ξέρουν για τους Παράγοντες και πού έχουν διαφύγει, ξεκινούν από τον Ιαπετό, ε πρώτη στάση τον Σείριο, ένα ταξίδι ενάντια σε κάθε πιθανότητα και έξω από κάθε ελπίδα, η γνωρίζοντας πού θα τους φτάσει. Ίντριγκες, εξώκοσες καταστάσεις, άγνωστα στοιχεία που περιφέρονται στο σύπαν και οντότητες πέρα από κάθε φαντασία τους περιένουν.

Ο «Πρώτος Παράγοντας» είναι ια περιπέτεια επιστηονικής φαντασίας, που δεν περιγράφει όνο ένα ταξίδι ε αφετηρία τη Γη, πέρα από τον χρόνο και τον χώρο, α ανασυνθέτει τον αγώνα και την αυτοθυσία ερικών ευνουχισένων ψυχών, ιας χούφτας ανθρώπων επόενων γενεών, χαένων στους αιώνες του Εβδόου. Οι άνθρωποι αυτοί δοκίασαν ισχνές ευωδιές ελευθερίας έσω ιας κρυφής ελπίδας, σύντοης σαν σπινθήρας, α ψευδεπίγραφης, και οδηγήθηκαν σε περιπέτειες έχρι τα άκρα του σύπαντος εν έσω πολέου ε άλλους Πολιτισούς. Ο στόχος τους, απλός: να ανατρέψουν τις βαθιά ριζωένες αρνητικές αλλαγές που υπέστη η ανθρωπότητα στο παρόν τους και να ανοίξουν ένα νέο, φωτεινότερο ονοπάτι για το έλλον.

Στο δεύτερο έρος της ιστορίας, «Το ταξίδι προς τον Όθεριν», η αποκάλυψη της βασικότερης παραέτρου της επίλυσης του γρίφου πλησιάζει, ενώ διακρίνεται αχνά η φύση και η κρισιότητα του σηαντικότερου Παράγοντα, του Πρώτου.

 

«Σαν πέφτει η αυλαία»

Της Ευγ. Νιφόρα

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: Αρχή φόρμας

21,00 ευρώ

Γιατί η επιλογή σαν γράφει, δεν ξεγράφει. Ανεξίτηλη μένει και στοιχειώνει. Αλίμονο στα θύματά της.

Δεκαετία του '90, Νέα Υόρκη.

Υπό άλλες συνθήκες, στους δρόους της Μητρόπολης θα διαδραατιζόταν ένα παραύθι. Όχι, όως, σε αυτή την περίπτωση.

Εκείνη είναι ια νεαρή ταξιθέτρια, εγκλωβισένη σε έναν αρτυρικό γάο, υπό τον ζυγό του βάναυσου συζύγου της.

Εκείνος είναι ένας γοητευτικός ηθοποιός, κυνηγηένος από ένα σκοτεινό παρελθόν.

Μία παράσταση άνευ κοινού και προηγουένου συντίθεται, ε τους δύο αυτούς πρωταγωνιστές.

Θα καταστεί εφικτό να σπάσει ο φαύλος κύκλος του ψυχικού πόνου και της έφυλης κακοποίησης; Θα έρθει η πολυπόθητη κάθαρση; Και πότε, τελικά, οι ηθοποιοί θα βγάλουν τη άσκα τους;

 

«Για όνομα των Θεών»

Του Βασίλη Καννά

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: 15,10 ευρώ

To 2020 .Χ., o Κώστας Μπάρκος, ιδιωτικός ερευνητής, δέχεται επίσκεψη από ια σαγηνευτική γυναίκα για να βρει έναν εξαφανισένο.

Το 1250 π.Χ., ο Οδυσσέας ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη ε κάτι κρυένο στον χιτώνα του.

Το 855 .Χ., η έλλουσα Πάπισσα Ιωάννα και ο Φρουέντιος έρχονται για διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Ένα υστήριο που ξετυλίγεται σε ΔΥΟ ηπείρους (ας είαστε ρεαλιστές, διαδραατίζεται σε τρεις χώρες, καθώς αυτό το διήγηα είναι φτηνή παραγωγή και δεν υπάρχουν λεφτά για πολλά ταξίδια) και σε χρονικό βάθος 3.300 χρόνων περίπου (ο χρόνος είναι δωρεάν).

Σε ια Ελλάδα όπου οι θεοί του Ολύπου έχουν ακόη δύναη, αλλά καθόλου χιούορ, ο Κώστας Μπάρκος θα αναλάβει να διατηρήσει την ισορροπία του κόσου και ταυτόχρονα να βρει τρόπο να γείσει το ψυγείο του ε πίρες, καθώς ια νέα Τιτανοαχία είναι προ των πυλών και κάνει ήδη πολλή ζέστη.

Μια αστυνοική κωωδία θεϊκών διαστάσεων που δεν υπόσχεται να σας φανερώσει το νόηα της ζωής, αφού αυτό είναι προφανές και το ξέρουε όλοι (έτσι δεν είναι;), αλλά να σας κάνει να το αναθεωρήσετε.

 

«Το σύνδρομο του Μεσσία»

Του Ηλ. Μωραΐτη

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: Αρχή φόρμας

17,80 ευρώ

Ιωάννινα, αρχές δεκαετίας του 80.

Την πόλη συγκλονίζουν οι φρικτές δολοφονίες τριών γυναικών. Ο ζωγράφος Άγγελος Αλεξάκης, έραιο της βαριάς ψυχικής νόσου που τον βασανίζει, παλεύει ε το άρρωστο υαλό του, πασχίζοντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέα. Όως, η παραληρηατική ζωή του θα οδηγηθεί σε ακόα πιο σκοτεινές ατραπούς, όταν θα πει στο στόχαστρο της αστυνοίας ως ο βασικός ύποπτος για τα τρία εγκλήατα. Ο Άγγελος είναι πλέον αναγκασένος να ανακαλύψει όνος του την αλήθεια, αποδεικνύοντας σε όλους, και κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, πως είναι αθώος. Σύαχός του σε αυτή τη σκληρή άχη στέκεται ο διακεκριένος ψυχίατρος δόκτορας Λεβύ. Ταυτόχρονα, αινιγατικά πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή του Άγγελου. Καχύποπτοι αστυνοικοί, ένας ντετέκτιβ ε σκοτεινό παρελθόν, ια υστηριώδης φοιτήτρια ιατρικής, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων Τέχνης και ια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί, ετατρέπουν την προσπάθεια του Άγγελου για την αποκάλυψη της αλήθειας σε δυσεπίλυτο γρίφο. Σ' έναν γρίφο στον οποίο η αρτυρική ζωή του ψυχικά άρρωστου ανθρώπου, ο έρωτας, το πάθος για την Τέχνη, τα αρχέγονα ερωτήατα της ανθρώπινης ύπαρξης, η αιώνια πάλη του καλού ε το κακό, καθώς και η λυτρωτική δύναη της αληθινής αγάπης καθορίζουν τους ήρωες του έργου, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο και βαθύ ψυχολογικό θρίλερ.

 

«Σκοτεινός καθρέφτης»

Του Έντουαρντ Σνόουντεν

Μετάφραση: Μαριάννα Τζιάντζη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 20,00 ευρώ

Το 2013 ο Μπάρτον Γκέλμαν ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους στους οποίους ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραχώρησε ένα τεράστιο αρχείο με άκρως επίμαχα και απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποκάλυπταν ότι, μέσω της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση στις επικοινωνίες των πολιτών. Με αφορμή εκείνο το υλικό, και χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ το ρεπορτάζ, ο συγγραφέας του Σκοτεινού καθρέφτη άρχισε να εισχωρεί όλο και περισσότερο στη σκιώδη λειτουργία του αμερικανικού κράτους των μαζικών παρακολουθήσεων. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ξεδίπλωσε και την περιπετειώδη πορεία του ίδιου του Σνόουντεν, τον οποίο αντιμετωπίζει με σεβασμό αλλά όχι με αγιογραφική διάθεση, αναδεικνύοντας πώς ακριβώς ο μύθος και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται. Το βιβλίο αυτό, ένα λαμπρό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, ένα γνήσιο κατασκοπευτικό θρίλερ βγαλμένο από τη σύγχρονη ζωή, γεμάτο γρίφους, διλήμματα και συγκλονιστικά γεγονότα που συντελούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαθιστά με διεισδυτικό τρόπο την ιστορική αλήθεια. Δεν αφορά ωστόσο μόνο τον Σνόουντεν. Στον πυρήνα του βρίσκεται η μεγάλη εικόνα της εποχής μας, η εξουσία και οι νέες, ψηφιακές καταχρήσεις της.

 

«Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι

της Ελληνικής Επανάστασης»

Του Γ. Γεωργή

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 25,00 ευρώ

Οι μεγαλύτερες δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξαν οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες. Η Τριπολιτσά, η Χίος, η Νάουσα, η Κάσος, τα Ψαρά και το Μεσολόγγι υπήρξαν χώροι ομαδικής εξόντωσης αμάχων και αιχμαλωσίας άλλων. Οι άντρες εκτελούνταν συνήθως άμεσα εκτός ελαχίστων, που μπορούσαν να ανταλλαγούν ή να αποφέρουν λύτρα, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγούνταν στα σκλαβοπάζαρα. Η πώλησή τους αποτελούσε προσοδοφόρα επιχείρηση, τα έσοδα της οποίας χρηματοδοτούσαν τον πόλεμο. Οι τούρκοι πασάδες και ο Ιμπραήμ συνέλαβαν και κράτησαν ως δούλους ή πώλησαν στα σκλαβοπάζαρα χιλιάδες άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Από το 1827 αρχίζει η αγωνιώδης προσπάθεια απελευθέρωσης των αιχμαλώτων και η αναζήτησή τους από συγγενείς, που κορυφώνεται επί Καποδίστρια.

Στο βιβλίο παρατίθενται αιτήσεις για βοήθεια και άλλα έγγραφα προς τις ελληνικές Αρχές και κυρίως προς τον Κυβερνήτη, ώστε να γίνει δυνατή η απελευθέρωση και ο επαναπατρισμός των αιχμαλώτων. Οι αναφορές των συγγενών περιέχουν συγκλονιστικές πληροφορίες για τη σύλληψη και τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο, την Αλβανία ή τη Μακεδονία αλλά και σε απόμακρα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τους αναζητούν συνήθως οι μανάδες τους ή άλλοι συγγενείς, που δηλώνουν πρόθυμοι να υποστούν τις δοκιμασίες ενός μεγάλου ταξιδιού, προκειμένου να βρουν τα παιδιά ή τα αδέλφια τους. Αντίστοιχα, κάποιοι Οθωμανοί ζητούν τη βοήθεια του Καποδίστρια για την ανεύρεση συγγενών τους που είχαν παραμείνει στην Ελλάδα.

Καρπός πολύχρονης έρευνας, το βιβλίο αναδεικνύει μια από τις τραγικότερες πτυχές της Επανάστασης: την τύχη των χιλιάδων αιχμαλώτων και την αγωνιώδη προσπάθεια των συγγενών τους για τον εντοπισμό και την απελευθέρωσή τους.

..........................  .......................

 

Βράβευση Πέρθας Καλέμη

Ο «Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων» (Ε.Π.Ο.Κ.) και η εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός», απένειμαν το βραβείο του «Βιβλίου της χρονιάς» 2022-2023 στην ποιητική συλλογή της Πέρθας Καλέμη «Ερωτικά Αλληλούια», Λυρικές Μπαλάντες Της καρδιάς και Του πάθους.

..........................  ......................

 

«Ρωμιοσύνη

Κάποτε στη Μικρά Ασία»

Της Βασιλικής Φραντζή

 

Βιβλιοκρισία

του Σάκη Παπαδημητρίου*

 

Η Βασιλική Φραντζή πολυβραβευμένη λογοτέχνις και ποιήτρια εμπλούτισε τη λογοτεχνία μας με το υπέροχο βιβλίο της Ρωμιοσύνη- κάποτε στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο πόνημα με ρέοντα λόγο, ο οποίος εμπεριέχει μια σύνθεση ιστορίας ανθρώπινου πόνου, αλλά και κάποιων ευχάριστων αναμνήσεων. Η συγγραφέας πληροφορεί τους αναγνώστες με σαφήνεια ότι «κάποια φύλα ελληνικά της Ηπειρωτικής Ελλάδας επεκτάθηκαν στα νησιά του Αιγαίου και στις αντίπερα ακτές».

Στη συνέχεια, η συγγραφέας αναφερόμενη στο ανήσυχο ελληνικό πνεύμα, στην ίδρυση και οργάνωση των ελληνικών αποικιών, τονίζει πως χάρη στους Έλληνες αποίκους υψώθηκε ο ελληνικός πολιτισμός. Δυστυχώς, όμως, οι βάρβαροι έδειξαν την αμορφωσιά τους και τη δίψα τους για καταστροφές.

Το βιβλίο κοσμείται με πλειάδα κατατοπιστικών, ωραίων φωτογραφιών.

Χωρίς πρόθεση να καλύψει ιστορικά κενά η Βασιλική Φραντζή, όπως τονίζει, θέλει να ζωντανέψει το όραμα της αθάνατης Ρωμιοσύνης. Αναφέρεται στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, στη Μικρασιατική καταστροφή, στη θηριωδία των βάρβαρων σφαγέων. Τη γραφή της η κ. Φραντζή την προσφέρει ως μνημόσυνο στις γενιές που χάθηκαν και στις μέλλουσες γενιές.

Αναφέρεται στους πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η Λέσβος σήκωσε βάρος μεγάλο. Η συγγραφέας μάς χαρίζει ωραιότατες λεκτικές εικόνες από το Μοσχονήσι και 20 φωτογραφίες, οι οποίες κοσμούν το βιβλίο. Οι φωτογραφίες ενώνουν το Αϊβαλί με τον Μανταμάδο. Εμβόλιμα, αλλά πολύ σωστά παρατίθεται ένα ωραίο κείμενο του μεγάλου Αϊβαλιώτη Φώτη Κόντογλου. Η αναφορά της συγγραφέως στα ωραία κείμενα του Νικόλα Σαλτέρη και Ιωάννη Αποστολάκη είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη. Οι δύο προαναφερόμενοι μάς παρέχουν σημαντικότατα στοιχεία για τις Κυδωνίες. Μάλιστα, ο Αποστολάκης μάς παρέχει σπουδαίες πληροφορίες σχετικές με τη φιλία ενός σπουδαίου έλληνα ονόματι Πετράκης και ενός Χασάν Πασά. Η φιλία εκείνη ωφέλησε πολύ τις Κυδωνίες και το Αϊβαλί. Συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου, φτάνουμε στο σημείο όπου μαθαίνουμε και τη συμβολή ιερωμένου στην ανάπτυξη των Κυδωνιών, οι οποίες κατέστησαν πόλη, πνευματικός Φάρος του ελληνισμού.

Η συγγραφέας αναφέρεται στην έντιμη ζωή των ελληνίδων μέχρι το 1909. Χρονολογία κατά την οποία επεκράτησαν οι Νεότουρκοι. Οι Ελληνίδες είχαν φιλικές σχέσεις με τις Τουρκάλες.

Το εξαίρετο βιβλίο κλείνει με αναφορές στα δεινά της Λέσβου από Σαρακηνούς και Αγαρηνούς.

Εκφράζω ολόψυχα συγχαρητήρια στην συγγραφέα και εύχομαι να γράψει και άλλα ωραία κείμενα.

 

* Ο Σάκης Παπαδημητρίου είναι Ειδικός Παιδαγωγός. Με υποτροφία του ΙΚΥ (πρώτος επιτυχών) πραγματοποίησε 4/ετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της ΡΩΜΗΣ «LA SAPIENZA». Διετέλεσε Καθηγητής Ειδικής Αγωγής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και Σχολικός Σύμβουλος Ειδ. Αγωγής του Ανατολικού Αιγαίου.

Έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τίτλο «φλοίσβος της Υρμίνης» και ασχολείται με συγγραφή βιβλίων Ειδικής Παιδαγωγικής. Έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς σχετικές με την Ειδική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση ομιλίες στα τοπικά μέσα επικοινωνίας, αλλά και στο Προσωπικό κάποιων Υπηρεσιών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο North Aegean
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε