ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Πεμπτη 25 Ιουλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 16 Μαίου 2023

Βιβλιοφάγος

Ημερομηνία16 Μαιου 2023
«Πορφυρός Κώδικας»
«Πορφυρός Κώδικας»

«Πορφυρός Κώδικας»

Του Μένιου Σακελλαρόπουλου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή 16,60 ευρώ

Τον άγγιξε ο Ιουστινιανός, τον προσκύνησαν αυτοκράτορες και βασιλιάδες, τον σεβάστηκε ακόμα και ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής. Άντεξε χίλια πεντακόσια χρόνια. Και τώρα, κρυμμένος στην ιερή γη της Πάτμου, στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Πορφυρός Κώδικας μια παμπάλαια περγαμηνή γραμμένη με φτερό αετού αφουγκράζεται τη σιωπή του και μετράει στο σκοτάδι τη δόξα του. Προσκυνητής και συντηρητής του ο Χριστόδουλος Παυλίδης, που αφιέρωσε την ασκητική του ζωή στη φύλαξη των ιερών κειμηλίων, τα οποία αναπαύονται στη σπάνια βιβλιοθήκη που κόβει την ανάσα. Με την ίδια κομμένη ανάσα αντίκρισε ο Χριστόδουλος την Ιζαμπέλα Οντιτόρε, Ιταλίδα αρχιτέκτονα που βρέθηκε στο νησί. Οι μοίρες τους έσμιξαν δραματικά. Κι αυτό το σφιχταγκάλιασμα έφτασε ως τον Πορφυρό Κώδικα, τον Χριστό Ελκόμενο του Ελ Γκρέκο και άλλα αριστουργήματα που μπήκαν ανάμεσά τους...

Μια συνταρακτική αφήγηση, βαμμένη με πορφυρά χρώματα.

 

«Σε πρώτο ενικό»

Του Χαρούκι Μουρακάμι

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 13,30 ευρώ

Πιστεύω ότι η αγάπη είναι το απαραίτητο καύσιμο που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Κάποτε αυτή η αγάπη μπορεί να τελειώσει. Ή μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά. Αλλά, ακόμα κι αν ξεθωριάσει, ακόμα κι αν μείνει χωρίς ανταπόκριση, και πάλι μπορείς να κρατηθείς από την ανάμνηση ότι αγάπησες κάποιον, ότι ερωτεύτηκες κάποιον. Και αυτή είναι μια πολύτιμη πηγή θερμότητας.

Στην πέμπτη συλλογή διηγημάτων του, ο μάγος της παράξενης, αινιγματικής μυθοπλασίας Χαρούκι Μουρακάμι επιστρέφει με μια σειρά από σπαρακτικά οικείες ιστορίες για την αγάπη, τη μοναξιά, την παιδική ηλικία και τη μνήμη, γραμμένες σε πρώτο ενικό, που ισορροπούν δεξιοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας, σ' ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και νοσταλγικής αυτοβιογραφίας.
Ονειρικές καταστάσεις, επινοημένα άλμπουμ της τζαζ, μαϊμούδες που μιλάνε και κλέβουν τα ονόματα των γυναικών που αγαπούν, το πάθος για τη μουσική και το μπέιζμπολ, η χαμένη νεότητα και οι εφηβικοί έρωτες: οκτώ μυστηριώδη όσο και φιλοσοφημένα αριστοτεχνικά διηγήματα από τον αδιαμφισβήτητο χρονικογράφο της σύγχρονης αποξένωσης.

Έτσι, η ανάμνηση έγινε ένα από τα πιο πολύτιμα συναισθηματικά εργαλεία μου, ένα μέσο επιβίωσης σχεδόν. Σαν ένα απαλό γατάκι κουλουριασμένο ζεστά μες στην πελώρια τσέπη ενός παλτού, όπου βυθίζεται αμέσως στον ύπνο.

 

«Μια σύντομη ιστορία του εικοστού αιώνα»

Του Keith Schoppa

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Μέχρι το 1900 κανένας αιώνας στην Ιστορία δεν είχε γνωρίσει τον συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό και την έκταση της αλλαγής του 20ού αιώνα. Οι επαναστατικές ανακαλύψεις, οι τεχνολογικές επινοήσεις, οι πολιτικές ανακατατάξεις και οι επιστημονικές πρόοδοι επέφεραν ριζικές αλλαγές σχεδόν σε όλες τις πλευρές της ζωής.

Χρησιμοποιώντας έναν ευρυγώνιο φακό που καλύπτει την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και την ήπειρο της Αμερικής, ο Σόπα καταγράφει τις σημαντικότερες εξελίξεις αυτού του αιώνα, από την κατάρρευση των αυτοκρατοριών ως την ανάδυση των αποαποικιοποιημένων εθνικών κρατών, από την

άνοδο της παγκοσμιοποίησης ως την αυγή της ψηφιακής εποχής.

Με χαρακτηριστικό, εκτός των άλλων, την έκρηξη της βίας που οδήγησε σε εκτοπισμό μεγάλων πληθυσμών, ο 20ός είναι ο «αιώνας του πρόσφυγα». Το ανά χείρας βιβλίο μάς προσφέρει μια πλούσια χρονολογική αφήγηση του πρόσφατου παρελθόντος μας και κυρίως μια πολύτιμη ιστορική οπτική για τον 21ο αιώνα.

 

«Ψυχορραγία»

Του Ορφέα Χαραλαμπόπουλου

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Ένα πρωτότυπο αστυνομικό θρίλερ για τα ελληνικά δεδομένα, με στοιχεία φαντασίας και τρόμου! Αντέχεις να φτάσεις ως την τελευταία σελίδα;

Μια αλλόκοτη ιστορία ταράζει την πόλη του Βόλου!

Είναι ένα βροχερό βράδυ. Μετά από έναν τυπικό καβγά ε τη σύζυγό του, ο αστυνοικός Άρης Κολίγας φεύγει για τη δουλειά. Τίποτα δεν οιάζει να διαφέρει από την καθηερινότητά του.

Όταν επιστρέφει, έχοντας πέσει θύα ιας παράδοξης ενέδρας, η σύζυγός του τού επιτίθεται σε κατάσταση παράνοιας. Ένα κοίταγα στον καθρέφτη αρκεί για να εξηγηθεί η επίθεση... και να καταρρεύσει ο κόσος του Άρη. Το είδωλο που αντικρίζει δεν είναι το δικό του, αλλά εκείνο ενός ετανάστη από το Μπαγκλαντές.

Περιφέρεται αθόρυβα σε δρόους σκοτεινούς, αγωνιά, υποένει, παλεύει. Καθώς οι ώρες κυλούν, η επιβίωση εξαρτάται από ένα παλιό ξόρκι. Ο ουρανός σκοτεινιάζει, το φεγγάρι γείζει και η ζωή του Άρη δεν είναι απλώς ία φρίκη. Είναι ένας ζοφερός εφιάλτης πέρα από κάθε φαντασία.

Ένα συναρπαστικό αστυνοικό θρίλερ που υπερβαίνει τα εσκαένα, θίγοντας είζονα κοινωνικά ζητήατα, όπως ο φυλετικός ρατσισός και η αστυνοική βαρβαρότητα.

 

«Μην γυρίσεις πίσω»

Της Δέσποινας Νταλλαρή

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: Αρχή φόρμας

17,70 ευρώ

Η Εύα άλλαξε όνοα, εφάνιση αλλά και συνήθειες για να καταφέρει να ξεχάσει τον αύρο Αύγουστο του 2014. Το παρελθόν, ωστόσο, φαίνεται πως συνεχίζει να τη στοιχειώνει! Χαένη για χρόνια, κάπου στη γοητευτική Ιταλία, αποφασίζει να επιστρέψει στην γραφική Μακρυνίτσα του Πηλίου. Γυρίζει πίσω, στην γενέτειρά της, για να αποδείξει πως έχει ξεπεράσει τους φόβους της. Σύντοα, όως, θα έρθει αντιέτωπη ε αυτούς και θα καταλάβει πως ο όνος τρόπος να τους καταπολεήσει ια για πάντα είναι να παλέψει και να τους νικήσει! Ξεκινάει ια ανελέητη άχη ε τον άγνωστο εχθρό και ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού της, αλλά και των ανθρώπων της, που δεν πίστευε ποτέ πως υπήρχαν!

Μια ξεχασένη από τον καιρό και τον Θεό καταπακτή.

Κάποιες γνωστές κι άγνωστες ψυχές που ουρλιάζουν απεγνωσένα.

Ένας στόχος, που από παιχνίδι ε βελάκια ετατρέπεται σε ένα αιοδιψές τέρας!

«Γιατί εείς οι άνθρωποι πορούε να αγαπάε και να θυσιαζόαστε! Αυτό είναι που ας κάνει ξεχωριστούς, δυνατούς και οναδικούς! Αλλά τι επιφυλάσσει το τέλος; Θα ανταειφθούε γι' αυτήν την θυσία ή θα χαθούε για πάντα στο αβυσσαλέο σκοτάδι;»

Ένα συνταρακτικό υθιστόρηα τρόου για την φιλία, την οικογένεια και τον διχασό των ανθρώπων ανάεσα  στην αγάπη και τον εγωισό.

 

«Ο γείτονας του φεγγαριού

Η πιο σκοτεινή καμπή της ανθρωπότητας»

Του Ν. ΜούραΑρχή φόρμας

Εκδόσεις «Πηγή»

Τιμή: 16,20 ευρώ

Τέλος φόρμας

Ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που συνδυάζει τη δράση και έναν καινούριο, δυστοπικό κόσμο που περιμένει να τον εξερευνήσεις μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ένας πλανήτης Γη κατεστραένος, κυριευένος από σκόνη, αποτέλεσα της επίθεσης ενός είδους που ήρθε πέρα από τα άστρα. Τεχνολογικά προηγένο πέρα από κάθε ανθρώπινη φαντασία και δυνατότητα, όνο που ο σκοπός του δεν ήταν αρχικά η καταστροφή.

Στον δυστοπικό νέο αυτό κόσο, ένας κυνικός εσήλικας και ια νεαρή επιστήονας προσπαθούν να προσαροστούν στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες γύρω τους, ενώ παράλληλα παλεύουν ε τους εαυτούς τους και ε τις επιλογές από το παρελθόν που τους στοιχειώνουν. Η οίρα θα τους ενώσει και αζί θα επηρεάσουν τη οίρα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Θα καταφέρουν οι πρωταγωνιστές ας και ο ανθρώπινος πολιτισός συλλήβδην να σκαρφαλώσουν από το χείλος του γκρεού, προς ένα ηλιόλουστο έλλον; Ποιος θα επικρατήσει σε αυτή τη άχη τελικά;

Ένα υθιστόρηα επιστηονικής φαντασίας που συνδυάζει τη δράση ε την ενδοσκόπηση και προσφέρει απλόχερα συγκινήσεις!

 

«Πυροσβεστικός σταθμός»

Σειρά «Το μικρό χωριό»
Ηλικία: 3+ ετών

Εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη»
Τιμή: 19,90 ευρώ

Η σειρά «To μικρό χωριό» προσφέρει μια ουσιαστική εμπειρία παιχνιδιού και μάθησης για παιδί ηλικίας 3+ σε ένα κουτί.
Η ιδέα είναι ότι το παιδί μπορεί να μεγαλώσει με το κουτί αυτό. Αρχικά, ένας ενήλικας μπορεί να διαβάσει δυνατά από το βιβλίο και να εξηγήσει τις φωτογραφίες και το περιεχόμενο. Αργότερα, ο μικρός αναγνώστης μπορεί να κοιτάξει ο ίδιος τις σελίδες και να αρχίσει να κατανοεί τη γραφή. Το βιβλίο είναι επίσης γεμάτο εικόνες, καθώς είναι σημαντικό να κατανοήσει πώς φαίνονται τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο.

Το παζλ, τα στοιχεία από χαρτόνι και η ξύλινη φιγούρα είναι εικονογραφημένα για να διεγείρουν τη φαντασία του παιδιού και να ενθαρρύνουν το παιχνίδι ρόλων. Είναι και τα δύο φτιαγμένα με χοντρό και συμπαγή υλικό για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού στο μικρό παιδί.

Όλα τα διαφορετικά κουτιά ταιριάζουν μεταξύ τους για να βελτιώσουν την μαθησιακή εμπειρία και να αφήσουν το παιδί να πειραματιστεί, χρησιμοποιώντας τις δικές του ιδέες.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός είναι ένα διασκεδαστικό κουτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κτίριο, ώστε να δημιουργήσετε τη δική σας πυροσβεστική  σκηνή και να κυκλοφορείτε με την ξύλινη φιγούρα του πυροσβεστικού οχήματος.

Οι φιγούρες από χαρτόνι και τα στοιχεία που σχετίζονται με τον Πυροσβεστικό Σταθμό δημιουργούν ένα διασκεδαστικό περιβάλλον και δίνουν έμπνευση για παιχνίδια ρόλων, αυξάνοντας έτσι την αξία του παιχνιδιού ως διαδικασία.

Όλοι οι δρόμοι στα παζλ ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε το παιδί να μπορεί να δημιουργήσει ένα ολόκληρο χωριό συλλέγοντας περισσότερα από ένα κουτιά.

Το βιβλίο συνοδεύεται από εικονογραφήσεις και εικόνες που σας προσκαλούν να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε τα πάντα για τα κόκκινα και αστραφτερά οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και για τους πυροσβέστες και τη φωτιά.

Κάθε σελίδα του προσεγγίζει μια από τις 8 δεξιότητες που συνδέονται με τον κύκλο της μάθησης. Ούτως ή άλλως, η ανάγνωση με τη βοήθεια ενός ενήλικα βοηθάει το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές και τις κοινωνικές δεξιότητές του. Αλλά στα συγκεκριμένα βιβλία δίνεται, επίσης, η ευκαιρία στο παιδί να καλλιεργήσει και καλλιτεχνικές δεξιότητες όταν, για παράδειγμα καλείται να ζωγραφίσει κάτι μουσικές δεξιότητες όταν καλείται να μιμηθεί συγκεκριμένους ήχους και ούτω καθεξής, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της μάθησης.

Περιεχόμενο κουτιού: Βιβλίο 16 σελίδων με πληροφορίες για τα πυροσβεστικά οχήματα και την καθημερινότητα στον πυροσβεστικό σταθμό, 1 ξύλινο πυροσβεστικό όχημα με ρόδες, 1 κουτί που μεταμορφώνεται σε πυροσβεστικό σταθμό, παζλ με 16 μεγάλα κομμάτια που σχηματίζει την πόλη γύρω από τον πυροσβεστικό σταθμό, παιχνίδι ταιριάσματος στην πίσω πλευρά των κομματιών του παζλ, 4 φιγούρες από χαρτόνι και σελίδα οδηγιών.

 

= = = = == = == == = == = = 

 

Η ΑΠΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ως νουάρ

αφήγηση του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη

 

Αποτελεί αναμφισβήτητα παλαιά στερρή επιλογή μου, η στενή ενδελεχής εποπτεία και παρακολούθηση της λογοτεχνικής παραγωγής του δόκιμου συγγραφέα Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη.

Το σχετικό νεόφυτο μυθιστόρημά του σχετίζεται με συγκεκριμένο μυθοπλαστικό αντιφατικό διακύβευμα, καταφανούς εγκληματικής ανομίας, ενός επιτελεσθέντος πνιγμού, όπου υποβόσκει κι αιωρείται πιθανή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Η ερεβώδης αυτή μυθοπλαστική ατμόσφαιρα σκληρά προβληματίζει τον υπηρεσιακά αρμόδιο Αστυνόμο Γρηγόρη Καράμπελα, αντιμέτωπο με αρκετά δυστοπικά και δυσεπίλυτα διλήμματα, σχετικά με την όλη σταδιοδρομία του και τη σχετική συνάφεια με τις απώτερες διαθέσεις των ανωτέρων του.

Ως επίμετρο των αναστοχασμών και των επιφυλάξεών του επιπολάζει ενδόμυχά του η επιλογή πρώιμης συνταξιοδότησής του, έναντι της επαχθούς σύγκρουσης με τους αντιφατικούς και υποδόριους ανωτέρους του, αφανείς προστάτες του κατεστημένου, τελείως αντιθετικής προς το στερρό ηθικό καθήκον του.

Η όλη πλοκή της σχετικής κι αντίστοιχης αφήγησης κινείται πολύ επιδέξια και με ιδιαίτερα συναρπαστικό τρόπο, με λογής περίεργες ανατροπές και περιπεπλεγμένες εξελίξεις, με τελείως απρόοπτη λυσιτελή κάθαρση της σχετικής υπόθεσης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε, πως η όλη αφήγηση αναδιπλώνεται με αναμενόμενο τοπικιστικό ηθογραφικό υπόστρωμα και καμβά και μιας θυμικής σκηνοθεσίας, έλλογης εγχώριας καθημερινότητας.

Ολοκληρώνοντας αυτή την προσωπική μου ανάγνωση, ξεκάθαρα γεύτηκα εντέλει μίαν αφάνταστα ντελικατέσεν αισθαντικότητα αυτού τούτου του σκανταλιάρικου κειμένου.

ΔΗΜΟΣ Α. ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

Καλλιθέα, 05-05-2023

                              ******                                   ****

 

Στρατή Μισγίρη

                      Καταστροφές και θεομηνίες στην Καλλονή

   Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το νέο βιβλίο του συνταξιούχου Καλλονιάτη δάσκαλου «Καταστροφές και θεομηνίες στην Καλλονή» της Λέσβου.

  «Καταστροφές και θεομηνίες, γράφει στον πρόλογο, έπληξαν κατά καιρούς τη νεότερη Καλλονή. Σεισμοί, παγωνιές και πλημμύρες ήταν τα πιο οδυνηρά χτυπήματα. Κοντά σ' αυτά οι πανδημίες και οι πυρκαγιές».

  Αυτά τα δεινά και χτυπήματα που δέχτηκε και πέρασε η ιδιαίτερή του πατρίδα, από την αρχαιότητα μέχρι και την τελευταία  πανδημία περιγράφει με το δικό του γλαφυρό, ζωντανό αλλά και δημοσιογραφικό-ενημερωτικό τρόπο.

   Η ζωντάνια της περιγραφής των κινδύνων των θεομηνιών των τελευταίων δεκαετιών δένεται με την αμεσότητα και σε κάποιες περιπτώσεις και με τη βιωματική, προσωπική συμμετοχή.

   Ξεκινά με την ξηρασία του 1680. Περιγράφει τη μεγάλη παγωνιά του 1850, τη μεγαλύτερη που γνώρισε η Λέσβος και την οικονομική δυσπραγία που ακολούθησε, τότε που «καγήκαν οι ελιές κι ακρίβηνε το λάδι».

   Μεγάλη αναφορά, με πολλά στοιχεία, γίνεται στους σεισμούς του 1867 και 1889 που η Αχυρώνα είχε, στον πρώτο, εξήντα νεκρούς και 292 καταστροφές σπιτιών.

   Με μια σύντομη αναφορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας περνά, μετά,  στην πείνα του 1917 που ήταν δοκιμασία και για όλη την Ελλάδα, που η Καλλονή όπως γράφει «τη βίωσε με τη στήριξη του παραγωγικού της Κάμπου και του αλιευτικού της Κόλπου». Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην κρίση (πολιτική-οικονομική) του 1931.

  Έχουμε μετά τις αρρώστιες στην Ελλάδα και την Καλλονή: την Ισπανική γρίπη του 1918, την πανούκλα του 1927, το δάγκειο πυρετό του 1929 και, τέλος, τον κορωνοϊό του 2020.

  Ασχολείται, ακόμη, με τις πυρκαγιές: του 1921, του 1927, του 1929, του 1942 και του 2009, που όλες ήταν Καλλονιάτικες συμφορές και η τελευταία, όπως αναφέρει, έκανε στάχτη «εξακόσια στρέμματα  δασικής βλάστησης, καλλιεργειών και ελαιοδένδρων».

   Στο σημείωμα αυτό, για την όμορφη κι ενδιαφέρουσα δουλειά  του ευπατρίδη στοχαστή Στρατή Μισγίρη, αφήσαμε τελευταία τις ζημιές και καταστροφές στην Καλλονή από τα καιρικά φαινόμενα που, οι πιο γνωστές, είναι: Η βαρυχειμωνιά του 1928, η χαλαζόπτωση του 1930, ο τυφώνας του 1970, το ψύχος του 1987, η κακοκαιρία του 1994, και οι πλημμύρες του 1944, του 1953, του 1955, του 2004, του 2005, του 2011 και του 2016.

  Η Αχυρώνα από πολύ παλιά ήταν πλημμυρόπληκτη πόλη. «Πρωταγωνιστής του κακού όπως πάντα ο Τσικνιάς», γράφει για την τελευταία πλημμύρα. «Ταυτόχρονα στο πλημμυρικό πανηγύρι μπαίνουν και άλλοι δύο χείμαρροι ...Ο Καθάριος και ....ο Αχερώνας». Και το κακό δεν ήταν μόνο οι υλικές καταστροφές. Χάθηκαν αρχεία που φυλάσσονταν σε σχολεία, εκκλησίες, δημόσια καταστήματα και σπίτια.

   Συγχαίρω τον αγαπητό συνάδελφο για την τελευταία αυτή έκδοση και του εύχομαι υγεία για συνέχεια.       

                                                          Δημήτριος Χατζηλίας

                                                  Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία25 Ιουλιου 2024
Ημερομηνία25 Ιουλιου 2024
Ημερομηνία25 Ιουλιου 2024
Ημερομηνία25 Ιουλιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε