ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Σαββατο 25 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Επίκαιρα

Ημερομηνία13 Απριλιου 2024
 Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως
Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ημέρα Σύγχρονης Ιστορίας στο Γκρατς της Αυστρίας με θέμα "Αποδόμηση του πολέμου στην Ουκρανία".

Είναι πολύ ενδιαφέρον τις περισσότερες φορές να εμβαθύνει κανείς τι κρύβεται πίσω από μία μαύρη προπαγάνδα και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί.

Επί του προκειμένου, η προπαγάνδα αυτή ξεκινά από την Ρωσία του Πούτιν, ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δικτάτορες της παγκόσμιας ιστορίας, και στόχος της είναι η Ουκρανία.

Η μαύρη προπαγάνδα λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 2 χρόνια, όταν η Ρωσία αποφάσισε να επιτεθεί στρατιωτικά και να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπως η Ουκρανία με επιχειρήματα που απευθύνονται μάλλον σε μικρά παιδιά.

Προπαγάνδα & υποκίνηση μίσους

Η προπαγάνδα, όμως, των Ρώσων είχε αποτέλεσμα, πείθοντας ευρέως την αριστερά στην Ευρώπη και πρωτίστως την ακροδεξιά. Η προπαγάνδα αυτή όμως, είχε και έχει το σκεπτικό της.

Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργανώθηκε στην Αυστρία για τις μεθόδους του Κρεμλίνου, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει το νόημα της προπαγάνδας που οδήγησε τον ρωσικό λαό να υπερψηφίζει τον Πούτιν με άνω του 85% και την βάρβαρη εισβολή του στην Ουκρανία, θυμίζοντας τα «καμώματα» της πρώην ΕΣΣΔ και την εισβολή της στο Αφγανιστάν, τις εξορίες, τις εκτελέσεις, την καταναγκαστική εργασία, τις εξαφανίσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η προπαγάνδα εδράζεται σε κάθε περίπτωση στην υποκίνηση μίσους, όπως θα δούμε και παρακάτω, και στη λογική του να αποκαλείς τον άλλον «φασίστα» για να απαλλαγείς από αυτό που εσύ είσαι στην πραγματικότητα.

Ένας τέτοιος προπαγανδιστής είναι ο Πούτιν, που έχει πάει τον κόσμο πολλά χρόνια πίσω. Και που αποτελεί σαφέστατα μεγάλη απειλή για την Ευρώπη.

Ας δούμε αποσπάσματα από το περιεχόμενο της συζήτησης. Ίσως μπορέσουμε με τον τρόπο αυτό να εξάγουμε και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα.

Το Κρεμλίνο & οι μέθοδοί του

Πράγματι λοιπόν, η προπαγάνδα, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν τα θέματα της συζήτησης με τίτλο "Αποδομώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία" στην Ημέρα Σύγχρονης Ιστορίας που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τις συνέπειες του πολέμου, «Ludwig Boltzmann» και το Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Το Κρεμλίνο, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιεί δοκιμασμένες σοβιετικές μεθόδους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Oleksii Yakhno, ερευνητής που διέφυγε από την Μπούτσα των μαζικών εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους και τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Boltzmann, δήλωσε: "Αυτό έχει καταστροφική επίδραση στο μυαλό των ανθρώπων".

Ο επικεφαλής του πάνελ της συζήτησης, Μαρκ Κράμερ, διευθυντής Σπουδών Ψυχρού Πολέμου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξήγησε ότι ο προσανατολισμός της Ουκρανίας προς τη Δύση δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση γενική συναίνεση μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 ήταν πολύ αντιδημοφιλής στη Ρωσία και την Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, πολλοί Ουκρανοί εξακολουθούσαν να προτιμούν τις σχέσεις ασφαλείας με τη Ρωσία.

Τα Βαλκάνια

Η Nadia Boyadjiveva από το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ανέλυσε επίσης τη ρωσική στρατηγική για τα Βαλκάνια. Μια πτυχή που παίζεται συχνά στη Ρωσία είναι ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε διαλυθεί ταυτόχρονα με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, καθώς η βορειοατλαντική συμμαχία είχε χάσει τον σκοπό της. Δεν είναι τόσο απλό, λέει η Boyadijeva.

Μετά τη διάλυση, στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, επικράτησε κλίμα αβεβαιότητας. Ο τότε αρχηγός του κράτους και ηγέτης του κόμματος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν της γνώμης ότι η χώρα του είχε άλλα προβλήματα να λύσει. Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, από την άλλη πλευρά, υπήρχε η ανάγκη για μια ισχυρή ασπίδα προστασίας.

Αν και το ΝΑΤΟ δεν είχε καμία πρόθεση να δεχτεί χώρες με ενίοτε μεγάλο πολιτικό χάος, οι αποφάσεις ήταν πάντα πολιτικές.

Έτσι, οι βαλκανικές χώρες συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, όπως η KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ υπήρχε επίσης πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων αξιωματικών εκείνη την εποχή.

Οι δυτικές φιλοδοξίες των Ουκρανών πολιτικών δεν υποστηρίζονταν από την πλειοψηφία του πληθυσμού παρά μόλις το 2005.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου «Boltzmann», Peter Ruggenthaler, έκανε τη σύνδεση με την προπαγανδιστική πτυχή του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Αρκετοί Αυστριακοί θα ήταν υπέρ μιας λύσης ουδετερότητας για την Ουκρανία. Επιπλέον, οι άνθρωποι στη Γερμανία και την Αυστρία δεν καταλάβαιναν πραγματικά τι συνέβαινε στην Ουκρανία σε σχέση με τις διάφορες κυβερνήσεις, τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν και τη σύγκρουση στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Η ρωσική προπαγάνδα ήταν αποτελεσματική εκεί.

Ωστόσο, ο Ruggenthaler αναφέρθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές με μερικές φορές παράλογες προπαγανδιστικές φράσεις, λέγοντας ότι η ρωσική προπαγάνδα συχνά απευθυνόταν κυρίως στο εγχώριο κοινό.

Εμμονές & εργαλεία προπαγάνδας

Ο Oleksii Yakhno δήλωσε ότι η ρωσική ηγεσία είχε ήδη αναπτύξει μια εμμονή με τη χρήση εργαλείων προπαγάνδας. "Αλλά αυτά δεν είναι καινούργια, η υποκίνηση μίσους και συναισθημάτων υπήρχε ήδη από τη σοβιετική εποχή", είπε.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε τίποτα για τη ρωσική κοινή γνώμη λόγω έλλειψης ερευνών, αλλά το σύνθημα "ένας λαός" προφανώς πιάνει τόπο. Η Ουκρανία συχνά θεωρείται απλώς ως μια αποσχισθείσα επαρχία της Ρωσίας. Επιπλέον, οι διάφορες αφηγήσεις για τον πόλεμο γίνονται όλο και πιο συγκεχυμένες ως προς το τι είναι άμυνα και τι επίθεση.

Ο ακαδημαϊκός Grigori Khislavski, ο οποίος μετανάστευσε από τη Ρωσία στη Γερμανία το 1998, δήλωσε ότι σκεφτόταν πώς να γράψει την έκδοση του "Weaponising history». Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο ρόλος των ιστορικών αφηγήσεων" - Ο πόλεμος της Ρωσίας ή ο πόλεμος του Πούτιν; "Αλλά είναι ένας πόλεμος που η πλειοψηφία στη Ρωσία θέλει. Αυτό είναι θλιβερό και καταθλιπτικό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

Είναι λοιπόν ο πόλεμος της Ρωσίας", λέει ο Χισλάβσκι. Ποιος είναι ο λόγος πίσω από όλες τις αφηγήσεις και την προπαγάνδα; θέλησε να μάθει ένα μέλος του κοινού.

Η «σύγχυση» του Πούτιν

Ο Khislavski λέει: "Η άποψή μου είναι ότι ο Πούτιν βρισκόταν στην πραγματικότητα σε ένα είδος φούσκας, πίστευε τις δικές του ιστορίες.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν αποδείχθηκαν τα πολυδιαφημισμένα "αδελφάκια" στον πόλεμο από τον Μάρτιο του 2022.

Θεωρεί ότι η περιβόητη αφήγηση της Ρωσίας για τους Ουκρανούς ως ναζί είναι σχιζοφασισμός - "κατηγορείς τους άλλους για αυτό που είσαι εσύ ο ίδιος".

Οι Ρώσοι έχουν από καιρό συνηθίσει στη ρητορική μίσους ως περιεχόμενο και μορφή επικοινωνίας, εξήγησε ο Khislavski. Αυτό έχει φυσικά αντίκτυπο. Ένα ερώτημα που πάντα ερχόταν στο προσκήνιο μεταξύ των Ουκρανών στην αρχή της ρωσικής εισβολής ήταν: "Γιατί μας το κάνουν αυτό, γιατί θέλουν να μας καταστρέψουν;".

Τον Απρίλιο του 2022, το Κέντρο Levada, ένα γνωστό ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης στη Ρωσία, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστήριξε τον πόλεμο κατά του Κιέβου.

Το ερώτημα είναι, ήταν απλώς προπαγάνδα που πυροδότησε αυτή τη στάση; Πολλοί Ρώσοι ταυτίζουν τον όρο "λαός Μπαντέρα" (από τον Στέφαν Μπαντέρα, τον εθνικιστή Ουκρανό πολιτικό που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) με τους Ουκρανούς. "Το μίσος αντανακλάται στη γλώσσα", κατέληξε ο Khislavski.

Ο πληροφοριακός πόλεμος της Ρωσίας

Παραθέτω τέλος, επιβοηθητικά του θέματος ένα μικρό απόσπασμα από μελέτη, προερχόμενη από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Μια ανάλυση που αφορά και την ουσία της ρωσικής προπαγάνδας, αλλά και της στοχευμένης παραπληροφόρησης ως δικαιολογία για την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος. 

Αναφέρεται λοιπόν, μεταξύ άλλων, ότι ο πολυετής πληροφοριακός πόλεμος της Ρωσίας συνέβαλε καθοριστικά στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε να οικοδομήσει υποστήριξη για τη Ρωσία μεταξύ των ρωσόφωνων Ουκρανών, ιδίως στο Ντονμπάς.

Ένα βασικό παράδειγμα είναι ο μύθος της "Novorossiya". Ο όρος, που σημαίνει "Νέα Ρωσία", έχει ως στόχο να δημιουργήσει συναισθήματα για μια αποκατεστημένη ρωσική αυτοκρατορία και τη διόρθωση του ιστορικού "λάθους" της παραχώρησης ρωσικών εδαφών υπό ουκρανική δικαιοδοσία.

Από το 2014, ο Πούτιν, οι στρατηγιστές προπαγάνδας του Κρεμλίνου και οι αντάρτες στις "Λαϊκές Δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αναφέρθηκαν επανειλημμένα στη "Novorossiya" ως μία από τις δικαιολογίες για την εισβολή της Ρωσίας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ μια Νοβοροσία. Ως ιδεολογικό σχέδιο, απέτυχε να εδραιωθεί στα μυαλά όσων ζουν στα υποτιθέμενα εδάφη της στην ανατολική και νότια Ουκρανία και εγκαταλείφθηκε από τη Ρωσία και τις αρχές των "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μόλις έγινε πολιτικά άβολο.

Αυτή η αποτυχία αποτελεί καμπανάκι για την αναποτελεσματικότητα της ρωσικής προπαγάνδας: η Ρωσία όχι μόνο απέτυχε να πείσει τους ρωσόφωνους Ουκρανούς ότι είναι θύματα "γενοκτονίας" και ότι "φασίστες" ελέγχουν την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά παρέλειψε επίσης εντελώς να παράσχει μια πειστική εναλλακτική λύση για την ουκρανική εθνότητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε