ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τριτη 21 Σεπτεμβριου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Βιβλιοφάγος

11 Νοεμβριου 2014
Μονιμες Στηλες | Βιβλιοφαγος

«Ο λωτός της αμαρτίας»

Της Κατερίνας Λέκκα

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 16,00 ευρώ

Ένα μυθιστόρημα για τον αέναο αγώνα του ανθρώπου με τον μεγαλύτερο εχθρό του, τον εαυτό του.

O γοητευτικός αριβίστας Αιμίλιος Γράψας αφήνει τους Παξούς για να αναζητήσει την τύχη του στην πρωτεύουσα και, επτά χρόνια μετά, επιστρέφει με την ιδιότητα του ιερέα στο πλευρό του μητροπολίτη Συμεών. Ο Μιλτιάδης Λιγνάδης, πρόεδρος του νησιού, εθισμένος στον ποδόγυρο, στην εξουσία και στις οικονομικές ατασθαλίες, αναγκάζεται να φιλοξενήσει τον Αιμίλιο για να μην χάσει την πολιτική υποστήριξη του μητροπολίτη, όταν εκείνος του αναθέτει την επίβλεψη της αναστύλωσης των εκκλησιών του νησιού.

Καθώς ο Αιμίλιος είναι διχασμένος ανάμεσα στην αντρική του φύση και στις υποχρεώσεις της ιεροσύνης, η συνύπαρξή του με τη γυναίκα και την πανέμορφη κόρη του Λιγνάδη θα τον μετατρέψει σε άνθρωπο-χαμαιλέοντα, προκειμένου να τις κατακτήσει,. Ένας κύκλος διαφθοράς, προδοσίας και αμαρτίας θα ανοίξει και θα απλωθεί από τα νησιά του Ιονίου μέχρι τη Ρώμη και το Παρίσι...Το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Λέκκα είναι μια δυνατή ερωτική περιπέτεια για το καλό και το κακό. Μέσα από τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες της ιστορίας της, η συγγραφέας προβάλλει την αξία των ανθρώπινων επιλογών, που εγκλωβίζουν κάποιους στην αμαρτία και άλλους τους οδηγούν στη λύτρωση και την ευτυχία.

 

«Η υπόθεση του κακού»

Του Καρίζι Ντονάτο

Μετάφραση: Παπαστεφάνου Ηλιοφώτιστη - Πεκιαρίδη Στέλλα

Εκδόσεις «Ωκεανίδα»

Τιμή: 15.00 ευρώ

Είναι κάτι που, αργά ή γρήγορα, όλοι θα δοκιμάσουμε στη ζωή μας: την επιθυμία να εξαφανιστούμε. Να ξεφύγουμε από όλους κι όλα. Ν' αφήσουμε τα πάντα πίσω μας. Για μερικούς δεν είναι μόνο μια περαστική σκέψη. Γίνεται εμμονή που τους τρώει τα σωθικά. Οι άνθρωποι αυτοί χάνονται στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί.

Η αστυνόμος Μίλα Βάσκες ζει περιτριγυρισμένη από τα βλέμματά τους. Κάθε φορά που μπαίνει στο γραφείο της, στο Τμήμα Εξαφανισθέντων, εκατοντάδες μάτια την καρφώνουν από τους τοίχους που είναι καλυμμένοι με φωτογραφίες χαμένων προσώπων. Εκείνη δεν μπορεί να ξεχάσει όσους χάθηκαν στο πουθενά. Ίσως γι' αυτό η Μίλα είναι η καλύτερη σ' αυτό που κάνει: δεν σταματά ποτέ να αναζητά αυτούς που ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεχάσει.

Κι αν μια μέρα ξαφνικά, κάποιοι από τους εξαφανισμένους επιστρέφουν με σκοτεινές προθέσεις. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι ακριβώς όπως παλιά, αλλά το κακό τους έχει αλλάξει. Στο ερώτημα ποιος τους πήρε μακριά, προστίθενται κι άλλα.  Πού βρίσκονταν όλον αυτό τον καιρό; Και γιατί γύρισαν πίσω;

 

«Κόστα Ρίκα»

Του Αλέξανδρου Ντερπούλη

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 10,00 ευρώ

«Φεύγω, ναι, φεύγω» έλεγε για αρκετή ώρα ακόμα με έναρθρο λόγο και όχι μόνο μεγαλόφωνα στα εσώτερα του μυαλού και του κορμιού της. Τόσο μεγάλη σημασία είχε γι' αυτήν, παρά την έντονη επιθυμία της να το αποδιώξει. Ήταν πλέον γεγονός ότι θα έφευγε. Το αποφάσισε και τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφασή της. Όλα είχαν έρθει έτσι ώστε αυτή η λύση να φαντάζει ως η μόνη διέξοδος από τον λαβύρινθο όπου παράδερνε αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια.

Η Ρόζυ επιθυμεί διακαώς να φύγει για την Κόστα Ρίκα: ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή περιμένει on line. Στο σπίτι όλα είναι πακεταρισμένα, οι βαλίτσες έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες. Ο παράδεισος είναι μόνο ένα κλικ μακριά. Το μόνο που μένει είναι ένα τακ στο πληκτρολόγιο... Αλλά δεν είναι απλό.

Το τηλέφωνο χτυπάει, το ίντερνετ κόβεται, το φορτηγό δεν έρχεται ποτέ, οι τράπεζες την καταδιώκουν για απλήρωτα χρέη, οι άντρες της ζωής της την αναζητούν, η μάνα της αφήνει μηνύματα στον τηλεφωνητή, ο αδερφός της χτυπάει την πόρτα της... Όλη της η ζωή, όλα τα λάθη που έχει κάνει εμφανίζονται τη στιγμή που ένα πάτημα στο πληκτρολόγιο θα της επιτρέψει να αποδράσει.

Ο Αλέξανδρος Ντερπούλης εισέρχεται αριστοτεχνικά στο μυαλό της ηρωίδας του και καταγράφει τις σκέψεις μιας ημέρας, ακολουθώντας την πορεία της ζωής της από την άνοδο έως την πτώση και από το αδιέξοδο έως την αρχή μιας νέας ζωής που της αξίζει όπως σε όλους μας.

 

«Από τον Ράιχενμπαχ του Όθωνα... στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ»

Του Μιχ. Ψύλου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 14,44 ευρώ

Το 2014 συμπληρώνονται σχεδόν εκατόν ογδόντα χρόνια γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Μιας παρουσίας που ξεκίνησε με την επιβολή της βαυαροκρατίας και του βασιλιά Όθωνα το 1833.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα αποτελέσματα της πολιτικής της Γερμανίας, όπως φυσικά και των άλλων μεγάλων δυνάμεων, απέναντι στην Ελλάδα ήταν ολέθρια.

Η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών ελίτ τις κάνει να αδιαφορούν κυνικά για τις συνέπειες της πολιτικής τους. Τις τυφλώνει σε βαθμό που αδυνατούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις της στάσης τους.

Το βιβλίο ξετυλίγει τις γερμανικές πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις στη νεότερη ελληνική ιστορία κάνοντας διαρκώς συγκρίσεις με το σήμερα. Η αντιδιαστολή αυτή αναδεικνύει και φωτίζει περισσότερο την ολέθρια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο ελληνικός λαός και η χώρα.

Πώς φτάσαμε από τον Χριστόφορο Ράιχενμπαχ της δραχμής στα χρόνια του Όθωνα στον Χορστ Ράιχενμπαχ του ευρώ στα χρόνια της Μέρκελ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έστω και σαν φάρσα.

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και διαφωτιστικό βιβλίο, καθώς φωτίζει με πολιτικό τρόπο και σε συνάρτηση με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα την ιστορία της γερμανοκρατίας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ολέθρια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο ελληνικός λαός και η χώρα.

 

«ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ

Μη βιάζεσαι... θα μεγαλώσεις!»

Της Κέλλυ Αλχανάτη

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 12,00 ευρώ

Ξέρετε ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει μια φανταστική πόλη όπου όλα είναι μικροσκοπικά; Αυτή η πόλη λέγεται Μικρόπολη και οι κάτοικοί της είναι όλοι μικρούληδες! Εκεί ζει και η Λούλα. Δεν της αρέσει που είναι μικρούλα και βιάζεται να μεγαλώσει! Τι θα συμβεί άραγε όταν η ευχή της γίνει πραγματικότητα; Για άλλη μια φορά η Λούλα προκαλεί αναστάτωση με τα καμώματά της βάζοντας σε μπελάδες τη φίλη της, τη χελώνα Λώνα, τον πατέρα της, τον κύριο Μικρούλη, και όλους τους κατοίκους της όμορφης Μικρόπολης!

Με την τρυφερή γραφή της, η Κέλλυ Αλχανάτη μας ταξιδεύει και πάλι στη Μικρόπολη και μας υπενθυμίζει ότι αυτό που έχει σημασία στη ζωή είναι να είμαστε πάντα ο εαυτός μας, όσο κι αν διαφέρουμε από τους άλλους.

 

 

***********            *************            ************

 

Η 8η Νοεμβρίου στο Πλωμάρι

 

Με μια τιμητική εκδήλωση στον Πλωμαρίτη ποιητή και συγγραφέα, που έγραψε στα γαλλικά και τίμησε την Ελλάδα, στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, Ευστράτιο Χ. Αθανασιάδη,  γιορτάστηκε στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος»  η 102η επέτειος της απελευθέρωσης της Λέσβου, από την Οθωμανική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφών Μαυραγάνης, τόνισε ότι επιλογή  του πολιτιστικού σωματείου είναι αντί των καθιερωμένων πανηγυρικών, να αναδεικνύεται και να προβάλλεται ένα θέμα από τα πολλά που συνθέτουν την ιστορία του  Πλωμαρίου και χαρακτηρίζουν την  ιδιαίτερα μεγάλη και σπουδαία βιομηχανική, εμπορική και ναυτική παρουσία του  στα τέλη  του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, που είχε ως αποτέλεσμα και την πολιτιστική του ανάπτυξη.

Η Ντίνα  Βάκκα-Κυριαζή, παρουσίασε τη ζωή και το έργο του Ευστρατίου Χ. Αθανασιάδη, ο οποίος ζώντας αρκετά χρόνια της ζωής του στο Παρίσι έγραψε και παρουσίασε στα μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρά του  έργα που αναφέρονταν στην αρχαία ελληνική ιστορία, όπως ο «Περίανδρος», ή στις τότε πολιτικές συνθήκες όπως η «Νέα Τουρκία». Ο συγγραφέας που γεννήθηκε στο Μπουρό το 1875 και πέθανε εν πενία στη Μυτιλήνη το 1961, τιμήθηκε από την γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής, ενώ αγνοήθηκε παντελώς στην Ελλάδα, παρ' όλο που στην δεκαετία του 1910 υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Η ομιλήτρια, που ερεύνησε μέσα από δημοσιεύματα της εποχής στον ελληνικό και γαλλικό τύπο τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις  του τιμώμενου, πρόσφερε στο κοινό που την παρακολούθησε με ιδιαίτερη ενάργεια, λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων του, ακόμα και σε συγγενείς του που υπάρχουν ακόμα.

 Αποκάλυψε στο κοινό τα  θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκαν σ' αυτόν οι  Max Nordau,   Henrid Regnier, της Γαλλικής Ακαδημίας,    Phileas Lebesgue, βραβείο Γκονκούρ και πολλοί άλλοι,  ενώ υμνητικά σχόλια  έγραψε ο ποιητής και κριτικός Ρήγας Γκόλφης στο περιοδικό «Νουμάς» και έργα του μετέφρασε στα ελληνικά ο γνωστός Λέσβιος ποιητής Αντώνης Πρωτοπάτσης.

Αποσπάσματα  από θεατρικά  έργα του τιμώμενου και ποιήματά του απήγγειλε η φιλόλογος Διαμάντη Μανέτα,  και την όλη παρουσίαση  έκλεισε ο συγγραφέας  Άρης Κυριαζής με την απαγγελία ενός ποιήματος του Ε. Αθανασιάδη .Αξίζει να σημειωθεί  ότι στο ακροατήριο προσφέρθηκε ένα οκτασέλιδο με σημαντικές πληροφορίες για τον Ε. Αθανασιάδη, που εκπονήθηκε από την ομιλήτρια. 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Ξ. Μαυραγάνης, πρότεινε στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς συνεργασία για το ανέβασμα στο Πλωμάρι έργου ή έργων  του Πλωμαρίτη συγγραφέα και ανήγγειλε ότι μέσα στο μήνα θα αρχίσει να λειτουργεί ομάδα ανάγνωσης με παρουσίαση λογοτεχνικών έργων αποκλειστικά Λέσβιων δημιουργών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
18 Σεπτεμβριου 2021
18 Σεπτεμβριου 2021
18 Σεπτεμβριου 2021
18 Σεπτεμβριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε