ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Κυριακη 10 Δεκεμβριου 2023
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Όταν το παιδί δε θέλει να φάει

Ημερομηνία19 Νοεμβριου 2014
Χωρίς πίεση και φοβέρες, αλλά με προγραμματισμό και ωράριο
Χωρίς πίεση και φοβέρες, αλλά με προγραμματισμό και ωράριο

Οι περισσότεροι γονείς έχουν αγωνία όσoν αφορά το φαγητό του παιδιού από τη στιγμή της γέννησης του. Το παιδί από πολύ μικρή ηλικία θεωρεί το φαγητό καταναγκαστικό έργο και κάτι το πολύ δύσκολο που του επιβάλλει το περιβάλλον να κάνει. Θεωρεί ότι είναι κάτι πιεστικό και αρχίζει να αισθάνεται απέχθεια γι' αυτή την καθημερινή ανάγκη.

Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες πιέζουν το παιδί να φάει κάτι που δεν του αρέσει, χωρίς να δείχνουν σεβασμό στη διάθεσή του, επιμένουν να φάει όλη την ποσότητα φαγητού που του έχουν βάλει στο πιάτο του, με αποτέλεσμα να χαλά περισσότερο η όρεξη του. Άλλες φορές αρχίζουν τις παρακλήσεις και την ικεσία, με αποτέλεσμα την αντίδραση του παιδιού.

Πολύ συχνό λάθος των γονέων, είναι να δίνουν το φαγητό με υποσχέσεις και ανταλλάγματα πχ. Εάν φας όλο το φαγητό σου θα σου πάρω γλυκό παγωτό ή σοκολάτα, εάν φας το φαγητό σου θα πάμε βόλτα στο πάρκο και χίλιες δυο άλλες υποσχέσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση υπόσχονται αγάπη. Τιμωρούν το παιδί, το φοβίζουν με πρόσωπα φανταστικά ή πραγματικά όπως τον μπαμπούλα τον αστυνόμο, τον δράκο, τον γιατρό πράγμα που επίσης είναι πολύ λάθος αφού το παιδί στην ηλικία αυτή δεν μπορεί να ξεχωρίσει το φανταστικό από το πραγματικό.

Ας δούμε, όμως, τι πρέπει να κάνουν οι μεγάλοι για να πάρει από την αρχή η υπόθεση το δικό της φυσικό δρόμο.

- Σεβόμαστε την ατομικότητα του παιδιού. Δεν χρειάζεται να το πιέσουμε να φάει και την τελευταία κουταλιά από το πιάτο του εάν μας δείχνει πως χόρτασε

- Δεν παρασυρόμαστε από την ποσότητα που τρώνε άλλα παιδιά της ηλικίας του. Η ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται ο καθένας μας είναι καθαρά ατομικό θέμα

- Δεν το πιέζουμε να καταναλώσει μια τροφή που απεχθάνεται με το πρόσχημα ότι πρέπει να συνηθίζει

- Διαθέτουμε ποικιλία τροφών ώστε να μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα θρεπτικό συστατικό από ένα τρόφιμο που αρνείται να καταναλώσει με κάποιο άλλο πχ το γάλα με το γιαούρτι ή με το τυρί ή να αντικατασταθεί με ρυζόγαλο ή κρέμα ή πχ αν παρουσιάζει αποστροφή στο αυγό να διακοπεί από το διαιτολόγιο του για λίγο καιρό αν το παιδί τρώει κρέας. Τα λαχανικά μπορούν να αντικατασταθούν για ορισμένο χρονικό διάστημα με φρούτα μεχρι να εξαλειφθεί η αποστροφή και με τον κατάλληλο τρόπο ή την κατάλληλη στιγμή να επανέλθουν πάλι στο διαιτολόγιο του παιδιού

- Να προσέχουμε τον τρόπο που παρουσιάζουμε την τροφή. Από την εποχή του θηλασμού πρέπει να εκμεταλλευόμαστε ορισμένες ικανότητες του βρέφους, να του δίνουμε υγρά με το κουταλάκι ή με το φλιτζάνι, ανάλογα με την ηλικία του. Με τον ίδιο τρόπο του δίνουμε να δοκιμάζει και ορισμένες τροφές, ούτως ώστε να αρχίσουν να γίνονται οικείες ορισμένες γεύσεις

- Κάθε καινούρια τροφή που παρουσιάζουμε στο παιδί θα πρέπει να την προσφέρουμε με μικρή ποσότητα και παράλληλα με κάποιο άλλο φαγητό που θα του αρέσει και το έχει συνηθίσει

- Το παιδί προσέχει τα χρώματα, τα σχήματα που μαζί με την καλή εντύπωση του προκαλούν και την όρεξή του.

- Να προσέξουμε την κρίση προσωπικότητας του. Αυτό συμβαίνει περίπου στα 2,5-4,5 έτη. Πρέπει να κατανοήσουμε το παιδί, να του δίνουμε μικρή ποσότητα τροφής ,να μην του γεμίζουμε το πιάτο και εάν είναι δυνατό να το αφήνουμε να σερβίρεται μόνο του όταν μπορεί

- Να κάθεται πάντα στο τραπεζάκι του χωρίς παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που μπορεί να το απασχολούν π.χ. τηλεόραση.

Οι ανάγκες διαφέρουν από το ένα παιδί στο άλλο. Εάν είναι σωματικά φυσιολογικό, μικρή ή ιδιότροπη όρεξη δεν πρέπει να είναι αιτία ανησυχίας για τους γονείς. Το παιδί είναι γερό και τα υπόλοιπα είναι απλά ιδιοτροπίες. Ας τις αφήσουμε να περάσουν, με τον καιρό, απαρατήρητες... 

                             

(της Ιωάννας Μπαντερμα iator.gr)

 

 

Η διατροφή τους

- Προγραμματίζουμε το χρόνο μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί, καθημερινά έστω και μια φορά την ημέρα.

- Σημαντικό είναι, να υπάρχει μια ρουτίνα στο ωράριο των γευμάτων και των σνακ, που καλό θα είναι βέβαια να το ακολουθεί όλη η οικογένεια. Γενικά, τα παιδιά πρέπει να τρώνε κάθε 3 με 4 ώρες, με τουλάχιστον 1 ½ έως 2 ώρες μεταξύ των γευμάτων και των σνακ. Έτσι, μια τυπική μέρα μπορεί να αποτελείται από 3 ολοκληρωμένα γεύματα που θα αποτελούνται από μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων και τουλάχιστον 2 σνακ στα οποία καλό είναι να ενταχθούν τα φρούτα που έχει ανάγκη το παιδί. Είναι πολύ βασικό να φροντίζετε ότι θα υπάρχουν πάντα διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι.

- Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια, έστω και αν αποτελείται μόνο από ένα ποτήρι γάλα στις δύσκολες περιπτώσεις.

- Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων είναι η εύκολη λύση για να πάρουν τα παιδιά τις βιταμίνες που χρειάζονται, είναι όμως ταυτόχρονα και μια παγίδα, διότι δίνουν περισσότερη ενέργεια και λιγότερες φυτικές ίνες από ό,τι τα φρέσκα ωμά φρούτα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση χυμών του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη για να μην τους κόψουν την όρεξη για φαγητό και νερό, χωρίς να έχουν πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά, των οποίων η κατανάλωση έχει συσχετιστεί με μειωμένη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών και νερού.

- Δίνουμε στο παιδί μας να πιεί νερό ενδιάμεσα, καλύτερα όχι μαζί με το γεύμα και η ποσότητα ποικίλει ανάλογα με τη δραστηριότητα του κάθε παιδιού.

- Τα μικρά παιδιά είναι φυσιολογικό να τρώνε συχνά μικρές μερίδες. Είναι μάλιστα θεμιτό να προσφέρονται μικρές μερίδες και να έχουν τη δυνατότητα, αν το έχουν ανάγκη να ζητήσουν περισσότερο. Η όρεξή τους μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αναπτύσσονται και πόσο δραστήρια είναι. Εφόσον είναι ενεργητικά και αναπτύσσονται σωστά, κατά πάσα πιθανότητα παίρνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Δεν επιλέγουμε τακτικές εξαναγκαστικής σίτισης, όταν το παιδί μας δεν τρώει πολύ ή δεν τρώει ορισμένες τροφές.

- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης, ούτε δημιουργούμε ενοχικά συναισθήματα γιατί αυτά πιθανότατα θα ακολουθούν το παιδί και ως ενήλικα.

- Για να γίνει η διατροφή του παιδιού πιο ευχάριστη και περισσότερο ελκυστικά τα τρόφιμα που δεν τρώει, μην το πιέσετε να φάει κάτι που δεν θέλει. Ψάχνουμε και δοκιμάζουμε συνέχεια συνταγές έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία γεύσεων και υφών, αποφεύγοντας άλλες δραστηριότητες όπως η τηλεόραση.

- Δίνουμε το περιθώριο στο παιδί να αποφασίσει για το τι και πόσο θα φάει, για να αισθάνεται ότι το σεβόμαστε και να μην λειτουργεί αντιδραστικά, έχοντας όμως βάλει πρώτα κάποια όρια, ώστε να κρατούνται οι ισορροπίες στις αποφάσεις ανάμεσα σε γονέα και παιδί, τα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό, θα είναι να μάθει ο ίδιος ο γονιός για την υγιεινή διατροφή και να την περάσει στο παιδί εξηγώντας  τους λόγους που δεν πρέπει ή πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και λειτουργώντας ως πρότυπο και όχι σαν απλός διαμεσολαβητής.

- Προετοιμάζουμε στα παιδιά υγιεινά σνακ για το σχολείο.

 

                                            Πηγή: Λία Χατζημανώλη- mama-kores diatrofi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία8 Δεκεμβριου 2023
Ημερομηνία8 Δεκεμβριου 2023
Ημερομηνία8 Δεκεμβριου 2023
Ημερομηνία8 Δεκεμβριου 2023
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο North Aegean
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε