ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Πεμπτη 22 Φεβρουαριου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Διακαής επιθυμία για συμμόρφωση

Ημερομηνία26 Νοεμβριου 2014
Το ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων της Λέσβου
Το ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων της Λέσβου

Το ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων προσομοιάζει με βρόγχο, στον οποίο έχουν παγιδευτεί ελαιοτριβείς, υπηρεσίες και Περιφέρεια, αλλά έμμεσα και οι ελαιοπαραγωγοί,  αφού αν εκδηλωθεί δυσλειτουργία στα ελαιοτριβεία θα είναι οι κύριοι αποδέκτες των συνεπειών.

Το ζήτημα δεν είναι απλό. Δεν οφείλεται μόνο σε ένα παράγοντα, δηλαδή στους ελαιοτριβείς, όπως εύκολα λέγεται από κάποιους. Οι ελαιοτριβείς έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να είναι σύννομοι, γι' αυτό και σχεδόν όλοι (ίσως όλοι) έχουν εκσυγχρονίσει τα εργοστάσιά τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τις εγκαταστάσεις, προβαίνοντας σε δαπανηρές επενδύσεις. Επομένως πού είναι το πρόβλημα;

Στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ή όπως αποκαλούνται, «λιοζούμια» ή «κατσίγαρος».

Εδώ πρέπει να πούμε ότι με τον εκσυγχρονισμό που έγινε στα ελαιοτριβεία, αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με δύο τρόπους: Ο ένας είναι αυτός με τον οποίο λειτουργούν σήμερα, παράγοντας λάδι, ελαιοπυρήνα και κατσίγαρο (τριφασική λειτουργία) και ο δεύτερος με τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργούν και μάλιστα με καλύτερες αποδόσεις σε ποσότητα και ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου,  είναι ο διφασικός, κατά τον οποίο παράγονται λάδι και ελαιοπυρήνας, ενώ τα υγρά απόβλητα είναι ελάχιστα, έως αμελητέα. Ο διφασικός τρόπος λειτουργίας θα καταργούσε τα υγρά απόβλητα και θα έλυνε το πρόβλημα και το βρόγχο. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο ελαιοπυρήνας που παράγεται από διφασική λειτουργία έχει υψηλή υγρασία και τη μορφή χυλού, που δεν μπορεί να τύχει επεξεργασίας από τα 2 από τα τρία πυρηνελαιουργεία που υπάρχουν στη Λέσβο. Το τρίτο έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας διφασικού ελαιοπυρήνα, αλλά έχει μικρή δυναμικότητα σήμερα. Απ' ότι πληροφορούμαι στο μέλλον θα την αυξήσει. Επομένως σήμερα για τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό ελαιοτριβείων της Λέσβου η τριφασική λειτουργία με την παραγωγή υγρών αποβλήτων, δηλαδή κατσίγαρου, είναι προς το παρόν μονόδρομος.

Για την κλίμακα μεγέθους  των ελαιοτριβείων της Λέσβου, η νομοθεσία σήμερα δίνει δύο επιλογές για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους, τις οποίες ονομάζει Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις:

Η μία απαιτεί ο κατσίγαρος  να υποβάλλεται σε μια στοιχειώδη επεξεργασία και ακολούθως να οδηγείται σε μεγάλες στεγανές ανοιχτές εδαφοδεξανές, όπου να παραμένουν, ώστε μαζί με τα νερά της βροχής που θα προστεθούν, να εξατμιστούν το καλοκαίρι. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, που γίνεται στις αλυκές. Μόνο που η επιφάνεια της κάθε τέτοιας δεξαμενής και για κάθε ελαιοτριβείο πρέπει να έχει έκταση, περίπου 3-6 στρέμματα, να μην είναι κοντά σε δρόμο και να μην είναι κοντά σε οικισμό. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή αυτή για το νησιωτικό περιορισμένο περιβάλλον μας, για τα 56 ελαιοτριβεία του νησιού που σχεδόν όλα είναι κοντά ή μέσα σε οικισμούς και για την τουριστική αναπτυξιακή κατεύθυνση που έχει υιοθετήσει  η Λέσβος το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Αντί να προστατευτεί το περιβάλλον, αυτό θα υποβαθμιστεί με άσχημες συνέπειες που θα επιφέρουν ακόμη και συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, αλλά και των κατοίκων.

Η άλλη επιλογή είναι να απορρίπτονται στα ρέματα. Θέτει όμως τον όρο, πριν απορριφθούν να έχουν τύχει τέτοιας επεξεργασίας ώστε να έχουν χάσει περίπου το 98% του οργανικού φορτίου τους. Και εδώ είναι το ζήτημα. Δεν υπάρχει συμβατική μέθοδος που να μπορεί να εφαρμοστεί από τους ελαιοτριβείς μας, π.χ. όπως βιολογικός καθαρισμός,  που να υποβιβάζει το φορτίο του κατσίγαρου τόσο πολύ, δηλαδή από περίπου 50 g BOD5/L σε περίπου 0,8 - 0,9 που ζητά η νομοθεσία.

Για να μην αναφερθώ και σε άλλο όρο, ακόμη αυστηρότερο που αφορά στις πολύτιμες πολυφαινόλες  που περιέχει ο κατσίγαρος. Η τεχνολογία βεβαίως παρέχει λύσεις, οι οποίες όμως οικονομικά είναι απαγορευτικές για το μέγεθος των εγκαταστάσεών μας. Υπάρχει π.χ. η μέθοδος καθαρισμού του κατσίγαρου και απομόνωσης από αυτόν των ακριβών συστατικών του με τεχνικές υπερδιήθησης και νανοδιήθησης, που όμως είναι πολύ δαπανηρή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μια γερμανική εταιρία η οποία ενδιαφέρεται για τέτοια επένδυση στη Λέσβο, εκτιμά το ύψος της επένδυσης στα 14-17 εκατομμύρια ευρώ.

Σ' αυτό το απογοητευτικό πλαίσιο πρέπει να προστεθεί και η εδραιωμένη αντίληψη αυτών που ασχολούνται με τον κύκλο ελιάς ελαιόλαδο, ότι ο κατσίγαρος δεν είναι βλαπτικός για το περιβάλλον. Επικαλούνται για τούτο ότι επί σειρά αιώνων ο κατσίγαρος κατέληγε στη θάλασσα και στους κόλπους της Λέσβου, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα παρατηρηθεί σχετική βλάβη  στα οικοσυστήματα, αλλά ούτε και στην καλή φήμη της άριστης ποιότητας των αλιευμάτων, ειδικά των δύο κόλπων και της παραγωγικότητας των τελευταίων. Επικαλούνται επίσης ότι τα ρέματα αποδέκτες κατσίγαρου βρίθουν από βλάστηση και εναντιώνονται σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι φυτοτοξικός. Τέλος, επικαλούνται μελέτες που έγιναν από ερευνητές σε υδάτινους αποδέκτες κατσίγαρου στη Λέσβο και δεν καταλήγουν σε ενοχοποιητικά συμπεράσματα γι' αυτόν. Αντίθετα, σε εκβολή ρέματος στον Κόλπο της Γέρας, που είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κατσίγαρου στη Λέσβο, μετρήθηκαν τιμές BOD πολύ χαμηλές. Θα προσθέσω ότι 3 με 4 ημέρες μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου ρύπανση στη θάλασσα αποδέκτη κατσίγαρου, τουλάχιστον μακροσκοπικά, δεν ανιχνεύεται. Θα προσθέσω επίσης ότι τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων περιέχουν μεν οργανική ύλη, σαν χυμός της ελιάς που είναι, δηλαδή καρποκύτταρα, σάκχαρα, χρωστικές, πολυφαινόλες, αμινοξέα κλπ, αλλά δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες, που χαρακτηρίζουν τα απόβλητα επικίνδυνα, ούτε ευτροφιστικούς παράγοντες αζωτούχους  και φωσφορικούς. Από αυτή δε την άποψη είναι εσφαλμένη η σύγκρισή των με τα αστικά απόβλητα, γεγονός που κάποιοι αρέσκονται να κάνουν κατά συνειδητή υπερβολή.

Η αντικειμενική αδυναμία συμμόρφωσης των ελαιοτριβέων, ειδικά, της Λέσβου με την νομοθεσία για τη διαχείριση του κατσίγαρου είναι η αιτία του βρόγχου που προανέφερα.  

Πριν φτάσουμε στις προτάσεις που έγιναν για απλοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να ευρεθεί λύση θα πρέπει να αναφέρω ότι οι νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχετική Οδηγία της, την 91/271/ΕΟΚ, αναγνωρίζουν ότι τα απόβλητα βιομηχανιών που επεξεργάζονται καρπούς δένδρων και λαχανικά είναι βιοαποικοδομήσιμα, χωρίς να είναι ευτροφιστικά και αποδέχονται την απόρριψή τους μέχρι ενός ορίου σε φυσικούς υδάτινους αποδέκτες, όπως είναι ανεπεξέργαστα, εκτιμώντας προφανώς ότι δεν προκαλείται βλάβη στο περιβάλλον. Έτσι στο άρθρο 13 η Οδηγία, αναφερόμενη σε τέτοια απόβλητα, απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ημερήσιες απορρίψεις σε φυσικούς αποδέκτες μεγαλύτερες από το όριο που αναφέρει. Λαμβάνοντας υπόψη τα χημικά χαρακτηριστικά του κατσίγαρου, το όριο αυτό, που υπολογίζεται ως μέσος όρος σε εβδομαδιαία βάση,  αντιστοιχεί σε περίπου 6.000 λίτρα ημερησίως ανά εργοστάσιο ή τα διπλάσια αν έχουν υποστεί την στοιχειώδη επεξεργασία της εξουδετέρωσης και καθίζησης. Δυστυχώς, από μεταφραστικό λάθος, το «καρποί και λαχανικά» ή «fruit and vegetable» της πρωτογενούς αγγλόφωνης Οδηγίας μεταφράστηκε σαν «οπωροκηπευτικά», όπως δεν όφειλε και έτσι η ελληνική νομοθεσία, που έγινε κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αποκλείει την ελιά από τα πεδία εφαρμογής της, ως ευρωπαϊκή μοναδικότητα.

Την παρατήρηση για τη νομοθετική ακροβασία περί «οπωροκηπευτικών», μαζί με πολλές άλλες  διαπιστώσεις, αναφορές στη νησιωτικότητα και προτάσεις απέστειλε ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Ν. Μάρκου σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία με δυναμική επιστολή του. Προς τιμή του το Υ.Π.Ε.Κ.Α. παραδέχθηκε εγγράφως - και για πρώτη φορά - ότι υπάρχει πράγματι θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας. Μάλιστα, σύστησε διυπουργική επιτροπή για εξέτασή του.

Στο «δια ταύτα»:

Οι ελαιοτριβείς με δεδομένα τα ως άνω, δικαίως ζήτησαν την ανοχή και την προστασία της Περιφερειακής Αρχής, η οποία ανταποκρίθηκε λαμβάνοντας πολιτική απόφαση για την ελαιοκομική εφετινή περίοδο. Αναμένεται η υλοποίηση της απόφασης.

Παράλληλα κατέθεσαν προτάσεις προς την Περιφέρεια, ώστε αυτή μαζί με τις δικές της προτάσεις, που επεξεργάστηκε η αρμόδια υπηρεσία της να τις διαβιβάσει στη διυπουργική  επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα. Στόχος όλων των προτάσεων είναι η απλούστευση του πλαισίου που αφορά στην αδειοδότηση των ελαιοτριβείων, ώστε αυτή να καταστεί εφικτή.

Στις προτάσεις των ελαιοτριβέων περιλαμβάνονται η διόρθωση του ελληνικού επίμαχου νομοθετήματος με αντικατάσταση της λέξης «οπωροκηπευτικά» με το λεκτικό «καρποί και λαχανικά», η αύξηση των ορίων BOD5 και COD, που θέτει άλλο νομοθέτημα το Π.Δ.1180/81, για απόρριψη σε φυσικούς αποδέκτες, ειδικά για τα ελαιοτριβεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμόρφωσης των ελαιοτριβείων με συμβατικές μεθόδους, η θέσπιση της εξουδετέρωσης και καθίζησης, ως πρότυπη περιβαλλοντική δέσμευση επαρκή για απόρριψη του κατσίγαρου σε φυσικούς αποδέκτες και μία ακόμη διόρθωση άλλου νομοθετήματος που αφορά τις πολυφαινόλες του κατσίγαρου και που όπως είναι σήμερα προκαλεί πρόσθετο ανυπέρβλητο πρόβλημα χωρίς λόγο.

Οι ελαιοτριβείς έχουν διακαή επιθυμία να συμμορφωθούν. Η διυπουργική επιτροπή, έστω και αν δεν κάλεσε εκπροσώπους μας, όπως όφειλε, οφείλει να αντιληφθεί το πρόβλημα και να δρομολογήσει γενναίες αποφάσεις που να επιτρέψουν οριστικές λύσεις. Με τις προτάσεις που κατατέθηκαν το περιβάλλον δε διατρέχει κίνδυνο. Άλλωστε τούτο έχει δοκιμαστεί. Όλα τα άλλα είναι επίφαση. Ευελπιστώ ότι μετά από τις κινήσεις αυτές θα προκύψει από την πολιτεία εφαρμόσιμη πρόταση, που είτε με εφαρμογή αποκλειστικά αυτής, είτε με παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις στο νησί, όπως η αύξηση δυναμικότητας πυρηνελαιουργείου για επεξεργασία διφασικού ελαιοπυρήνα,  θα λύσουν το βρόγχο.

ΥΓ. Πριν λίγο ενημερώθηκα από τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη ότι προγραμματίστηκε σε συνάντηση κλιμακίου της Περιφέρειας και εμού ως εκπροσώπου των ελαιοτριβέων με την Ειδική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ που χειρίζεται τη σύγκλιση της διυπουργικής επιτροπής για καταρχήν συζήτηση επί των προτάσεων που κατατέθηκαν.

Μυτιλήνη 24-11-2014

Πολυχνιάτης Ηλίας

Χημικός,

Πρόεδρος Αγρ. Συν/σμού Μόριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία21 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία21 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία21 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία21 Φεβρουαριου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο North Aegean
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε