ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 18 Σεπτεμβριου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλιοφάγος

9 Δεκεμβριου 2014
Ημερολόγια 2015

Ημερολόγια 2015

Το καλαντάρι γύρισε και έδειξε Δεκέμβρης. Μήνας γιορτάρης, ελπιδοφόρος που φέρνει τη γέννηση Αυτού που χώρισε την ιστορία της ανθρωπότητας στα δύο. Μετρούν οι μέρες, μετρούν οι ώρες κι έτσι όπως αλλάζουν φτάνουν στην κορυφή τους για να φέρουν το νέο χρόνο με όσα αυτό σημαίνει . Χρόνος άχρονος, χρόνος των ορίων, των συμβολισμών , μετρημένος και αμέτρητος , χρόνος της εποχής, του μήνα, της ημέρας, της ώρας, του λεπτού και του στιγμιαίου χτύπου, του δευτερόλεπτου που ορίζει τη ζωή μας, τη νύχτα και τη μέρα...

Κι ο άνθρωπος μετρά, μετρά και λογαριάζει, σημειώνει να θυμάται... έχει ωρολόγιο και ημερολόγιο. Κατά συνήθεια, κατ΄ανάγκη, κατ΄επιλογή ίσως ! Κι επειδή ο χρόνος περνά και μεις προσπαθούμε να τον διαχειριστούμε κατά το δοκούν, βάζουμε σύμμαχο τα ημερολόγια. Κάποια από αυτά, τα καινούρια για τη χρονιά που έχουμε μπροστά μας θα γνωρίσουμε σήμερα από τη στήλη του βιβλιοφάγου.

 

Επιλέγω να αναφέρω πρώτο το λογοτεχνικό ημερολόγιο του Κώστα Σταμάτη από τις Εκδόσεις Πατάκη «Όλοι ένα ψωμί είμαστε».

«Όλοι ένα ψωί είαστε» στοχάζεται βαθιά ένας από τους ήρωες του Άγγελου Σικελιανού στο έργο του «Ο Χριστός στη Ρώη». Ο ποιητής στέλνει στην πολυάνθρωπη πολιτεία-σύβολο όλους τους σπόρους που φύτρωσαν στη άνα γη, κάρπισαν ώρια στάχυα κι έγιναν οι άρτοι που δίνουν ουσία και γεύση στη ζωή και συντηρούν την ύπαρξη στην πρώτη και βασικότερη ανάγκη της. Στο Λογοτεχνικό Ηερολόγιο του 2015, ο άρτος του δικαίου και του αδίκου, το γλυκό ψωί του κόπου και της προσονής, το πικρό των δακρύων και του ψεύδους συνυπάρχουν και κοινωνούν. Στις σελίδες του, γεάτες ε έξοχα κείενα που έγραψαν εγάλοι Νεοέλληνες δηιουργοί, όπως ο Ρίτσος, ο Παπαδιαάντης, ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Μωραϊτίδης, ο Βρεττάκος, ο Βλαχογιάννης, ο Αναγνωστάκης, ο Τσίρκας και πολλοί άλλοι ξεχωριστοί λογοτέχνες, όλοι το λένε: ένα ψωί είαστε όλοι, αυτό που φτιάχνουε ε τη ζύη της ύπαρξής ας, το πλάθουε, του δίνουε σχήα και υφή και το γευόαστε απολαυστικό και απαραίτητο. Στο εξώφυλλο ζωγραφική από «Τα Στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου.

 

«Ημερολόγιο για γυναίκες»                                                                                                         από τη Σμαρούλα Παντελή και τις εκδόσεις Μίνωας

Λίγα λόγια:

Πάντα ήταν δύσκολο να είσαι γυναίκα! Η διαδρομή ανάμεσα στη γοητεία και στο κουράγιο να στηρίξεις όλους εκείνους που περιμένουν τη βοήθειά σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για σένα όμως, τη γυναίκα του σήμερα, το ταξίδι είναι μια πρόκληση και στο χέρι σου είναι να το κάνεις συναρπαστικό! Στο ημερολόγιο που κρατάς θα βρεις ιδέες που μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά σου σε μια σχέση μαγική με τον εαυτό σου και την ίδια τη ζωή!

 

Από τον Ιανό

«Τα πάθη του έρωτα»

Το νέο ημερολόγιο του ΙΑΝΟΥ για το 2015 σας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση στα λογοτεχνικά μονοπάτια του έρωτα, η οποία είναι στις μέρες μας περισσότερο αναγκαία από ποτέ. "Τα πάθη του έρωτα", όπως βιώνονται στην ποίηση, την πεζογραφία, τη μουσική, τον κινηματογράφο, αλλά και σε κείμενα επιστημονικά, απαλλαγμένα από συναισθηματισμούς και ωραιοποιήσεις· κείμενα τρυφερά που εκθειάζουν τον έρωτα και τον θεοποιούν, αλλά και κυνικά που τον απορρίπτουν, τον βάζουν στο μικροσκόπιο, τον εκμηδενίζουν.
Από τη Σαπφώ, τον Απόστολο Παύλο και τον Σοφοκλή, τον Ελύτη και τον Εμπειρίκο, τον Ρίλκε, τον Φλωμπέρ και τον Τσβάιχ, από την απαισιοδοξία του Σοπενχάουερ στη γλυκιά ελπίδα του Χικμέτ, ο έρωτας αναδύεται μέσα από την τέχνη του λόγου ως υλική και πνευματική απόλαυση, ως Μούσα, αλλά και ως οδύνη και ματαιότητα, προσκαλώντας τους αναγνώστες να μπλεχτούν σε ένα πανηγύρι αισθήσεων και κρυφών απολαύσεων. 
Ο αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει μόνος του ποιο μονοπάτι θα διαβεί τελικά - όπως, άλλωστε, συμβαίνει και στον έρωτα...

«Ημερολόγιο αισιοδοξίας» εκδ. Μίνωας

Το ημερολόγιο παρουσιάζεται ως εξής:

«Ντύσε τη ζωή σου με αισιοδοξία και απόλαυσε την αφθονία της απλότητας. Στο ημερολόγιο αυτό θα βρεις ιδέες για μια πιο δημιουργική και χαρούμενη καθημερινότητα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Και επειδή το χαμόγελο είναι πιο κολλητικό και από τη γρίπη, γίνε εσύ δυνατός πόλος θετικής επιρροής για να έχεις γύρω σου και μέσα σου περισσότερη χαρά».

«365 μέρες ευτυχίας». Υπόσχονται οι εκδόσεις Ωκεανός.

Στο χρηστικό αυτό ημερολόγιο, διαβάζουμε ρήσεις και σκέψεις προσωπικοτήτων όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Επίκτητος, o Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Πασκάλ

Ας δούμε μερικές:
«Η επιστήμη πάντοτε κάνει λάθη. Ποτέ δεν έλυσε ένα πρόβλημα, χωρίς να θέσει ένα άλλο».       

                                                                                 ΜΠΕΡΝΑΡ ΣΩ
«Όταν ήμουν νέος, ήμουν άμυαλος. Τώρα είμαι γέρος, μυαλωμένος και ξεκούτης». 


                                                                                                                                        ΖΑΡΚΟ ΠΕΤΑΝ


«Οι πονόψυχοι άνθρωποι γίνονται κακοί έμποροι». 

                                  ΜΠΑΛΖΑΚ
«Αν ήξερες τα βάσανα των άλλων, το πιθανότερο είναι ότι θα υποφέρεις πρόθυμα τα δικά σου».                                                                                                             ΦΙΛΗΜΩΝ

Και ακολουθεί το:

«Ημερολόγιο των σχέσεων»

Στην παρουσίαση του ημερολογίου σημειώνονται τα παρακάτω:

«Οι σχέσεις είναι σαν τα μικρά παιδιά. Χρειάζονται φροντίδα, ευαισθησία, υπομονή, σεβασμό και καλή οριοθέτηση. Οι καλές σχέσεις μάς προσφέρουν χαρά, ενέργεια και κυρίως την πεποίθηση ότι είμαστε επιθυμητοί και αγαπητοί. Μπορείς να κάνεις τη σχέση σου καλύτερη μέρα με τη μέρα; Αυτό το ημερολόγιο θα σε συντροφεύσει όλη τη χρονιά δίνοντάς σου ιδέες για να απολαύσεις τη σχέση σου και να νιώσεις την πραγματική συναισθηματική σύνδεση».

Ημερολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης

Το ημερολόγιο Συναισθηματική Νοημοσύνη των Εκδόσεων Μίλητος είναι ένα εγχειρίδιο καθημερινής σοφίας, που θα κάνει την κάθε μέρα σας ξεχωριστή, γεμίζοντάς σας με θετική ενέργεια. Το ημερολόγιο αυτό, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στη λίστα των «αγαπημένων» από τις εκδόσεις μας, σχεδιάστηκε για τους μικρούς μας φίλους, αποδεδειγμένα όμως το απολαμβάνουν εξίσου και οι μεγάλοι, για τις μικρές δόσεις ευφυΐας του, που μας θυμίζουν ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι τελικά τα απλά!

Το ενδεικτικό σημείωμα αναφορά θα κλείσει με δύο Ημερολόγια από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτης.

«Κάθε μέρα μια θετική σκέψη»

Δρ. Γουίντυ Ντράιντεν

Μετάφραση Πέτρος Χατζόπουλος

Στόχος του παρόντος ημερολογίου είναι να σας εμπνεύσει, να σας διασκεδάσει, να σας δώσει υλικό για περισυλλογή, να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον εαυτό σας, για να ζείτε την κάθε ημέρα του χρόνου στο έπακρο.
O Γουίντυ Nτράιντεν, που έχει γράψει τα κείμενα, ψυχοθεραπευτής, καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, έχει βοηθήσει πολλά άτομα να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους μας, όπως είναι η ζήλια, ο θυμός, οι ενοχές και η ντροπή. Σκοπός του είναι να κατανοήσουν όλοι ότι η συναισθηματική ευεξία είναι εξίσου απαραίτητη με τη σωματική, αν θέλουμε να λεγόμαστε «υγιή» άτομα. H ουσία της φιλοσοφίας του έγκειται στο ότι, υιοθετώντας κάθε μέρα και μια νέα θετική σκέψη, εφαρμόζοντάς την και παρατηρώντας πώς αυτή επηρεάζει τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις παράλογες πεποιθήσεις μας και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία. Ένα ημερολόγιο-έκπληξη για κάθε χρόνο και για κάθε ημέρα του!

Και τέλος

«Θα σε κάνω βασίλισσα» από τον Βασίλη Σπηλιώπουλο. Ένα ιδιαίτερο, ευχάριστο ημερολόγιο όπου ζωντανεύουν οι ήρωες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου.

Ο ίδιος που το επιμελήθηκε σημειώνει:

«Θα σε κάνω βασίλισσα... βεβαίως το κορίτσι το έχουν σαν βασίλισσα, γιατί στα ερωτικά μπλεξίματα επικρατεί ακόμα η βασιλευομένη δημοκρατία. Φυσικά μετά το γάμο μιλάμε για άλλα... πιο απολυταρχικά καθεστώτα. Όμως αυτό δεν το ξέρουν ακόμα κάτι τύποι ζωηροί, τσαχπίνηδες και μπατίρηδες, που παριστάνουν τα πλουσιόπαιδα με το κότερο... και κυνηγάνε τα κορίτσια με τις σκληρές περμανάντ και κάτι μπικίνι τόσο δα...Και μετά... χορεύουν μαζί στο πάρτι κολλητά μπλουζ με χαμηλωμένα φώτα, πίνουν βερμούτ, παίζουν την μπουκάλα ενώ οι θείες κρυφοκοιτάζουν... Και ύστερα πάνε πονηρά ραντεβού σε παραθαλάσσια κεντράκια... Προσοχή όμως μην το μάθει ο αυστηρός αδερφός, που είναι και χασάπης, κι ο πατέρας, ο Θόδωρος με το δίκαννο... Αλλά υπάρχουν και κάτι άλλες περιπτώσεις που πέρασε ο καιρός και τα κορίτσια μείνανε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σιτέψανε... και τώρα ο αδερφός τρέχει με τα προξενιά και βάζει αγγελίες για να βρεθεί ένας γαμπρός... Γιατί όσο δεν βρίσκεται ο γαμπρός για την αδερφή, δεν μπορεί ούτε κι ο ίδιος να ντυθεί γαμπρός, γιατί έχει κι αυτός ένα κορίτσι που περιμένει, αλλά το κορίτσι έχει κι αυτό άλλο αδερφό που βιάζεται, γιατί κι ο αδερφός της αδερφής έχει κορίτσι που έχει αδερφό... και έτσι ο ένας περιμένει τον άλλον και γίνεται μύλος... Και άντε κι ανεβαίνεις με τα πολλά τα σκαλιά της εκκλησίας, γυρνάς σπίτι με τα ρύζια στο σβέρκο και πέφτεις πάνω στην πεθερά... και τότε ενός κα­κού μύρια έπονται... Αλλά εντάξει παντρεύτηκες, σε σπίτι μπήκες, όχι σε τάφο, οι πειρασμοί καραδοκούν, τα φουστάνια πάνε κι έρχονται, ξανθές, μελαχρινές, κοκκινομάλλες... Πόσο να αντέξει κι ο παντρεμένος κι από σίδερο να ήτανε θα λύγιζε... γιατί στεφάνι βάζουν στον παντρεμένο, δεν βάζουν σταυρό...Αυτά είναι τα ήθη και οι χαρακτήρες του '50 και του '60 στις κωμωδίες που αγαπήσαμε... Κωμωδίες χιλιοϊδωμένες, κεφάτες και αγέραστες...Καλή χρονιά...»

Δε μένει παρά μια επίσκεψη στις προθήκες και τους φιλόξενους χώρους των βιβλιοπωλείων ώστε  να ενημερωθούμε για τα νέα ημερολόγια ψηλαφίζοντας τα, να τα φυλλομετρήσουμε, να νιώσουμε τη μυρωδιά του φρέσκου μελανιού και να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει.

 

Μαριάνθη Βάμβουρα

vamvouramar@gmail.com

 == = = = = ==  = == = = = = = == = =

 

Ο ήλιος του λυκόφωτος

Του  Τάκη Χατζηαναγνώστου

Εκδόσεις «Αιολίδα»

Ο Τζων Άρθουρ Κάλαρακ, ένας άνθρωπος των σκουπιδιών, σκουπίδι κι ο ίδιος μιας τυραννισμένης ζωής σε μια υπερατλαντική μεγαλοπολιτεία, βρίσκεται περιπλεγμένος σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς αναζητά τη βιολογική του καταγωγή. Παρ' ότι έχει ενισχυθεί ξαφνικά από αναπάντεχη οικονομική δυνατότητα, εν τούτοις αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί τις καταστάσεις που τον πολιορκούν.

Φταίει η ιστορική πραγματικότητα της εποχής μας; Φταίνε τα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία αναζητά τη μοίρα του; Ή μήπως φταίει το κλίμα μέσα στο οποίο οικοδομούμε τις μέρες μας -ένα κλίμα που συντίθεται και ανασυντίθεται συνέχεια, ενώ τα δεδομένα του περιπλέκονται ολοένα και τα τυφλά σταυροδρόμια του εναλλάσσονται διαρκώς;

Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ερμηνεύει τα πράγματα. Την έσχατη μόνο στιγμή διαπιστώνει ότι επιτέλους βρίσκεται απέναντι σ' ένα φως. Και παγιδεύεται. Αλλά το φως αυτό δεν είναι παρά το λυκόφως. Κι ο ήλιος του, αυτός ο ήλιος της ελπίδας και της προσδοκίας ότι από κάτω του τον περιμένει η σωτηρία... «Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κοινωνική ηθική, τότε η συνείδησή μας αναστατώνεται, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας», γράφει ο συγγραφέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
17 Σεπτεμβριου 2021
17 Σεπτεμβριου 2021
17 Σεπτεμβριου 2021
17 Σεπτεμβριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε