ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 29 Μαιου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

11 Μαρτιου 2015
Συχνή έκθεση στο νερό

Το ξεφλούδισμα και το σπάσιμο των νυχιών μπορεί να είναι ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά συνήθως δεν σημαίνει ότι έχετε σοβαρή νόσο. Τα νύχια ξεφλουδίζουν και σπάνε. Αυτό είναι συχνά μέρος των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν με την ηλικία.

Συχνό πλύσιμο χεριών ή έκθεση σε χημικές ουσίες είναι άλλες συνήθεις αιτίες για εύθραυστα νύχια. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Συχνή έκθεση στο νερό

Αν βυθίζετε τα χέρια σας στο νερό αρκετές φορές την ημέρα μπορείτε να ξεράνετε τα νύχια σας. Τα νύχια φουσκώνουν όταν εκτίθενται στο νερό και στη συνέχεια συρρικνώνονται καθώς στεγνώνουν.

Με τον καιρό, επανειλημμένοι κύκλοι φουσκώματος και συρρίκνωσης καθιστούν πιο δύσκολη την ενυδάτωση των νυχιών και αυτά αρχίζουν να ξεφλουδίζουν και να σπάνε. Αν πλένετε συχνά τα πιάτα, προστατεύστε τα χέρια σας με αδιάβροχα γάντια.

Άνθρωποι που πρέπει συχνά να πλένουν τα χέρια τους στη δουλειά, όπως στο εστιατόριο ή στο κομμωτήριο μπορούν να εφαρμόσουν υδατική στη βάση των νυχιών για τη βελτίωση της ενυδάτωσης.

Έκθεση σε χημικά

''Σκληρά χημικά'', όπως τα απορρυπαντικά ή τα διαλυτικά μπορούν να βλάψουν τα νύχια και να τα κάνουν εύθραυστα. Αν δουλεύετε με χημικά στο σπίτι ή στη δουλειά να φοράτε γάντια για να προστατεύετε τα νύχια. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης νυχιών μπορούν να βλάψουν τα νύχια και να τα κάνουν εύθραυστα. Ακρυλικά νύχια είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν σπάσιμο και ξεφλούδισμα. Η χρήση ενός ενυδατικού προϊόντος και η αποφυγή έκθεσης στα χημικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας των νυχιών.

Τραύμα

Οποιοδήποτε είδος τραυματισμού στα νύχια μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια. Η δακτυλογράφηση, το παίξιμο της κιθάρας ή η χρήση των νυχιών αντί ενός κατσαβιδιού είναι συνήθεις ένοχοι. Το δάγκωμα των νυχιών ή το μάσημα των παρανυχίδων μπορεί επίσης να βλάψει τα νύχια και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Προσπαθήστε να αποφύγετε δραστηριότητες που τραυματίζουν τα νύχια όταν είναι εφικτό. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να βυθίσετε τα νύχια σας σε ζεστό νερό για 15 έως 20 λεπτά πριν τον ύπνο.

Παθήσεις

Το ξεφλούδισμα και το σπάσιμο των νυχιών μπορεί να προκληθεί από μηκυτησιακή μόλυνση των νυχιών.

Λιγότερο συχνά τα εύθραυστα νύχια οφείλονται σε άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση.

Ορισμένες φορές τα εύθραυστα νύχια είναι σημάδι γενικής ιατρικής κατάστασης, όπως θυρεοειδούς ή διαβήτη. Αν ακολουθείτε διατροφή πολύ χαμηλή σε πρωτεΐνες ή σε ορισμένα μέταλλα ή βιταμίνες μπορεί ενδεχομένως να έχετε έλλειψη ουσιών που μπορεί να οδηγήσουν σε εύθραυστα νύχια. Η επαρκής πρόσληψη της βιοτίνης είναι σημαντική για υγιή νύχια. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια από τις συγκεκριμένες παθήσεις ή αν ανησυχείτε ότι η διατροφή σας είναι ανεπαρκής.

 

Μανικιούρ-πεντικιούρ: Τι πρέπει να προσέχουμε;

H περιποίηση και η διακόσμηση των νυχιών έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα καλοφτιαγμένα νύχια ως σύμβολο υγείας και νεότητας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα επιθυμητά. Έτσι η βιομηχανία των καλλυντικών προϊόντων συνεχώς επεκτείνεται. Το μανικιούρ και το πεντικιούρ είναι διαδικασίες κατά τις οποίες γίνεται καθαρισμός και σχηματισμός στα χέρια και στα πόδια αντίστοιχα και στη συνέχεια γίνεται επικάλυψη της ονυχαίας πλάκας με βερνίκι νυχιών.

Το σχήμα των νυχιών καθορίζεται από τις μεταβαλλόμενες τάσεις της μόδας. Ωστόσο, ορισμένα σχήματα, όπως τα μυτερά και τα οβάλ μπορούν να δημιουργήσουν προδιάθεση για είσφρυση του νυχιού, αφού όταν το νύχι κόβεται στις γωνίες και μετά λιμάρεται τότε μπορεί να έχουμε υπερβολική ανάπτυξη αυτού. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερος ο εποικισμός από μύκητες (candida, δερματόφυτο) και βακτηρίδια (Pseudomonas).

Η κατακράτηση της υγρασίας κάτω από τα μακριά νύχια είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τα παραπάνω. Το σχήμα που πρέπει να δίνεται στα νύχια είναι ελαφρά καμπυλωτό αφήνοντας τις γωνίες άθικτες. Το κόψιμό τους πρέπει να γίνεται με κατάλληλα επιλεγμένα και αποστειρωμένα εργαλεία και να χρησιμοποιούνται κάθετα στην επιμήκη επιφάνεια του νυχιού για την αποφυγή της ονυχόσχασης.

Το ελαφρύ λιμάρισμα των άκρων της ονυχαίας πλάκας είναι προτιμότερο από το κόψιμο, γιατί αποφεύγουμε τον κίνδυνο από λοιμώξεις μικροοργανισμών λόγω μικροτραυματισμών. Όταν το κόψιμο είναι απαραίτητο πρέπει να μαλακώσουμε τα νύχια με εμβάπτιση (μούλιασμα) στο νερό. Πολλοί αισθητικοί προτιμούν να αφαιρούν το επωνύχιο (πετσάκια) με φυσικά και χημικά μέσα.

Τα χημικά διαλυτικά του επωνύχιου μπορούν να μαλακώσουν την ονυχαία πλάκα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα ειδικά αν παραμένουν μεγαλύτερο από το επιτρεπτό χρονικό διάστημα, δηλαδή περισσότερο από 15-20 λεπτά. Γενικά πάντως τα ΄πετσάκια΄ δεν πρέπει να αφαιρούνται, γιατί προστατεύουν το νύχι από την είσδυση παθογόνων μικροοργανισμών.

Το τελετουργικό της βαφής των νυχιών περιλαμβάνει μια σειρά στρώσεων βερνικιού των νυχιών. Μια με δυο στρώσεις βάσης βερνικιού, μερικές στρώσεις έγχρωμου βερνικιού και στο τέλος γυαλιστικό βερνικιού (top coat). Τα περισσότερα βερνίκια είναι μείγμα πέντε συστατικών: παράγοντες σχηματισμού υμένιου, διαλυτικά συστατικά, θερμοπλαστικές ρητίνες, πλαστικοποιητικοί παράγοντες, χρωστικές.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Όσον αφορά τις αντιδράσεις στο νύχι μπορεί να προκληθεί αλλαγή του χρώματος της ονυχαίας πλάκας και κοκιωματώδη αντίδραση της επιφάνειας της ονυχαίας πλάκας.

Εκτός από το νύχι μπορεί να προσβληθεί και το δέρμα και να προκληθεί αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα.

Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τα συστατικά των διαλυτικών βερνικιού που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ και στο πεντικιούρ. Τα δραστικά συστατικά τους μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως είναι: η ξηρότητα της ονυχαίας πλάκας και των περιβαλλόντων ιστών, η ευθραυστότητα των νυχιών, ο ερεθισμός του περιονύχιου και η ονυχόλυση.

Όλα αυτά περιορίζονται με τη χρήση του προϊόντος όχι πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα. Ένας ακόμα κίνδυνος προέρχεται από τα σκληρυντικά των νυχιών τα οποία βοηθούν στη σταθεροποίηση των ινιδίων της κερατίνης. Παρόλα αυτά όμως, αυξάνουν την ευθραυστότητα των νυχιών με παρατεταμένη χρήση.

Ένα κεφάλαιο που προστίθεται στους κινδύνους του καλλωπισμού των νυχιών είναι τα τεχνητά νύχια. Αυτά είναι προσχηματισμένα νύχια που έχουν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση των νυχιών με την τοποθέτηση πλαστικών tip για τα οποία απαιτείται η χρήση κυανοακρυλικής κόλλας. Αυτή μπορεί να προκαλέσει γύρω από το νύχι ερεθιστική δερματίτιδα λίγες μόλις ώρες από την εφαρμογή της. Επιπρόσθετα, τα τεχνητά νύχια δεν είναι καθόλου εύκαμπτα και είναι πιθανό τα φυσικά νύχια να υποστούν μηχανικό τραύμα, ειδικά όταν τα πλαστικά tip είναι πιο μακριά από τα άκρα των δακτύλων.

Τα ακρυλικά νύχια χτίζονται πάνω στο φυσικό νύχι με τη βοήθεια καλουπιών και τη χρήση ακρυλικής γέλης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αλλεργικές και τοπικές αντιδράσεις. Χαρακτηρίζονται από κνησμό και έντονο πόνο, η κοίτη του νυχιού είναι υπερκερατωσική και συνοδεύεται από ονυχόλυση. Έχουν αναφερθεί περιστατικά με μόνιμη απώλεια της ονυχαίας πλάκας. Οι ονυχομυκητιάσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με την τοποθέτηση των ακρυλικών νυχιών λόγω κατακράτησης της υγρασίας κάτω από το μακρύ νύχι.

                            Πηγή: iatronet.gr & Λαμπρινοπούλου Κατερίνα Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
27 Μαιου 2022
27 Μαιου 2022
27 Μαιου 2022
27 Μαιου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε